TOPSHOT - Arsenal's Gabonese striker Pierre-Emerick Aubameyang (C) celebrates with teammates after scoring a goal during the UEFA Europa League semi-final second leg football match between Valencia CF and Arsenal FC at the Mestalla stadium in Valencia on May 9, 2019. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Liverpool's German coach Jurgen Klopp attends the UEFA Champions League semi-final first leg football match between Barcelona and Liverpool at the Camp Nou Stadium in Barcelona on May 1, 2019. (Photo by LLUIS GENE / AFP)

Finaletrøbbel for Arsenal- og Chelsea-supportere – Jürgen Klopp (!) langer ut

Arsenal og Chelsea er blitt tildelt svært få billetter til europaligafinalen. I tillegg venter en kronglete reise for dem som faktisk kommer seg gjennom nåløyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finalen spilles på Olympiastadion i Baku, Aserbajdsjans hovedstad. Arenaen har en tilskuerkapasitet på 68 700.

Likevel er de to London-klubbene bare blitt tildelt 6000 billetter hver, melder BBC.

Til sammenligning er Liverpool og Tottenham blitt tildelt i overkant av 16 000 billetter hver til Champions League-finalen. Den spilles på Wanda Metropolitano i Madrid, som har omtrent samme kapasitet som Olympiastadion i Baku.

Arsenal opplyser at de forhandler med Det europeiske fotballforbundet (UEFA) om å få flere billetter.

«Tildelingen gir oss ekstreme vanskeligheter i hvordan vi skal fordele billettene til dere», skriver klubben i en melding til supporterne.

«Når vi bare får 6000 billetter til finalen, er det uunngåelig at det blir tusenvis av supportere som har støttet klubben i mange år og vært en del av europaligareisen vår denne sesongen som ikke får dratt på kampen», heter det videre fra Arsenal.

Leder for supporterklubben «Arsenal Norway», Roar Myrvang, er lite imponert.

– Det henger ikke på greip. Det er helt latterlig, og vanskelig å si noe annet. En stadion som tar nesten 70 000, også gir de 12 000 til fansen ... man kan lure på hva de tenker med, og hva de har tenkt til å fylle resten av stadion med, sier Myrvang.

– UEFA er UEFA, uten at man trenger å si noe særlig mer om det. Det er ikke fans de først og fremst jobber for. Pengene våre er svært velkomne, sukker han.

Klopp langer ut

Baku, som ligger lengre øst enn for eksempel irakiske Bagdad, er ifølge BBC 4000 kilometer unna London. Flere er kritiske til hvorfor europaligafinalen skal spilles akkurat der. Blant dem er Liverpool-manager Jürgen Klopp, som selv skal overvære Champions League-finalen i Madrid – en annen kostbar affære.

Det var det også da Liverpool spilte i Kiev i fjor.

– Reisebyråene og hotellene er selvsagt ikke dumme. Det er uvirkelig dyrt å reise til Madrid, men det er heldigvis ikke i en annen del av verden. Hvordan kan man ha finaler i Kiev eller Baku? Jeg vet ikke hva disse folkene spiser til frokost. I fjor dro vi til Kiev. Disse avgjørelsene må være mer fornuftige. Et rom som vanligvis koster 100 Euro koster nå 2700 Euro. Jeg sympatiserer med supporterne, sier Klopp på pressekonferansen forut for ligaavslutningen.

Kronglete reise

BBC har undersøkt hvordan engelske supportere skal komme seg fra London til Baku. I skrivende stund går det bare direktefly mellom London og Baku på lørdager. Det er problematisk ettersom finalen spilles på en onsdag.

Et alternativ kan være å fly til for eksempel Ukraina, for så å ta tog. Men mange stopp gjør at togreisen kan ta supporterne to dager.

Og skal en kjøre bil eller ta tog direkte fra London til finalebyen, kan det ta opptil fire dager å komme seg frem. Utfordringer med stengte grenser i Øst-Europa gjør at turen tar lengre tid enn den i utgangspunktet ville tatt, skriver den britiske statskanalen.

Om man vil reise sikkert, da.

Roar Myrvang i Arsenals supporterklubb sier seg enig med Jürgen Klopp.

– Det er jo rart, for å si det sånn. Det er klart at det ville vært noe annet å ha en finale i Tyskland, England, Frankrike eller Spania. Det er noe lettere å komme seg til, selv om jeg ser at de har spart opp en anstendig sum med penger dem som skal til Madrid, også, påpeker Myrvang.

Advarer mot svartebørsmarked

Han kaller det en «merkelig tanke» å plassere finalen i Baku.

– De skal fulle stadion med folk fra hele verden – i hvert fall fra Europa – og da burde de tenkt på logistikk oppi det hele, poengterer supporterlederen.

Han kjenner flere nordmenn som har tenkt til å reise. Ifølge ham har de søkt om billetter gjennom UEFA for lenge siden, og slikt sett gamblet på at det skulle bli finaleplass.

– Det er antagelig måten å gjøre det på. Men det blir jo ikke den festen som det kunne ha blitt. Hvis det blir vanskelig å komme seg dit, vil det nok også være noen av dem som får billetter som selger dem. Det vil bli et svartebørsmarked, advarer han.

Arsenal opplyser på sine nettsider at de jobber med et reisebyrå for å bedre mulighetene til dem som velger å reise. De medgir imidlertid at sjansene er begrensede, og advarer mot at det kan koste supportere om lag 10 000 kroner bare å reise til og fra den aserbajdsjanske hovedstaden.

Europaligafinalen spilles onsdag 29. mai. Den kan du se på TV 2s kanaler.