KRITISERT: Sykehuset Telemark i Skien blir kritisert av Fylkesmannen etter at kirurger glemte å fjerne en klips under en operasjon. Pasienten døde av blodforgiftning og organsvikt.
KRITISERT: Sykehuset Telemark i Skien blir kritisert av Fylkesmannen etter at kirurger glemte å fjerne en klips under en operasjon. Pasienten døde av blodforgiftning og organsvikt. Foto: Pedersen, Terje/ NTB scanpix

Pasient døde etter at kirurger glemte klips i magen

En pasient i Telemark døde etter at kirurger glemte å fjerne en klips under en operasjon. Fylkesmannen kritiserer sykehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Feilen skjedde da pasienten fikk fjernet en nyre på Sykehuset Telemark i 2016, skriver Varden.

Før nyren ble fjernet, satt kirurgene på klips på nyrearteriene og flere andre pulsårer i området.

Da kikkhullsoperasjonen var ferdig, glemte de å fjerne en klips som stengte av en pulsåre som forsyner tarmene med blod.

Tross en forverring i pasientens helsetilstand etter operasjonen og en ny operasjon av andre kirurger, ble klipsen ikke funnet.

Like etterpå døde personen av blodforgiftning og organsvikt.

Hendelsen ble rapportert til Fylkesmannen, men saken ble glemt hos forvaltningsenheten fram til 2018. Nå er det konkludert med at reglene om forsvarlig helsehjelp var brutt i saken.

Tross flere kompliserte omstendigheter fikk sykehuset kritikk og ble pålagt å endre rutiner for å unngå lignende situasjoner i fremtiden.

– Slike alvorlige hendelser som dette skjer sjelden, men når det skjer, preger det både de direkte involverte og hele sykehuset, sier sykehusdirektør Tom Helge Rønning til Varden.

Det er ikke opprettet personalsak mot de involverte kirurgene. Rønning opplyser at sykehuset er opptatt av å ivareta dem i en vanskelig situasjon.