ÅPNING: Kong Harald er til stede under åpningen av Finnmark på Norsk Folkemuseum. De første bygningene fra Nord-Norge åpner på museet 10. mai. Et bolighus med utedo og et fjøs fra Porsanger forteller den dramatiske historien om en landsdel som ble brent og lagt i ruiner.
ÅPNING: Kong Harald er til stede under åpningen av Finnmark på Norsk Folkemuseum. De første bygningene fra Nord-Norge åpner på museet 10. mai. Et bolighus med utedo og et fjøs fra Porsanger forteller den dramatiske historien om en landsdel som ble brent og lagt i ruiner. Foto: Ole Berg-Rusten / SCANPIX

KONG HARALD MED ETTERLENGTET ÅPNING:

– Får synliggjort vår dramatiske krigshistorie

Fredag åpnet Kong Harald en utstilling om nedbrenning, tvangsevakuering og gjenreising av vårt nordligste fylke etter 2. verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En stor dag. Nå får vi synliggjort vår dramatiske krigshistorie, sier ordfører Aina Borch i Porsanger.

Sammen med Kong Harald var hun på plass på Bygdøy under åpningen i dag.

Bygningene er flyttet fra Porsanger i Finnmark, og boligen ble bygd etter gjenreisingen som startet allerede fredsvåren 1945, og som Norsk Folkemuseum håper vil bidra til å fylle et kunnskapshull.

Fjøset skal fortelle historien om tiden før og under 2. verdenskrig, mens bolighuset er ment å gi kunnskap om historien om de som bodde der fra 1956 og om selve gjenreisingen.

En nasjonal historie

Presseansvarlig Jon Ilseng ved Norsk Folkemuseum mener historien om hva som skjedde i Finnmark og Nord-Troms under andre verdenskrig er underkommunisert.

– Derfor valgte vi å prioritere den i forbindelse med museets 125-årsjubileum. En viktig historie, ikke bare for Finnmark og Nord-Troms, men for hele nasjonen. En historie som ikke minst våre yngste trenger å få kunnskap om. Hvert år kommer det i tusentall barn og unge hit, forteller Ilseng.

Bygningene som nå er reist på museet, var blant de såkalte gjenreisingshusene.

– Vi har lenge ønsket å få fortalt historien om hvor sterkt Finnmark og Nord-Troms ble rammet under 2.verdenskrig, og om gjenreisingen. Vi er stolte over at vi nå har fått til denne utstillingen, sier Ilseng.

Et bolighus, en fjøs og en utedo er flyttet fra Porsanger i Finnmark til Norsk Folkemuseum i Oslo. Foto: Norsk Folkemuseum
Et bolighus, en fjøs og en utedo er flyttet fra Porsanger i Finnmark til Norsk Folkemuseum i Oslo. Foto: Norsk Folkemuseum

Satt det meste i brann

Tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark startet høsten 1944, og omkring 60 000 sivile ble tvangsflyttet sørover.

25 000 nektet å flykte, og gjemte seg i huler eller i områder der de tyske okkupantene ikke fant dem.

Nazistene satte 12 000 bolighus, 4700 fjøs, 400 butikker, 300 fiskebruk, 106 skoler, 140 forsamlingshus, og 27 kirker i brann. De gjennomførte den brente jords taktikk da de flyktet fra de russiske styrkene, og brente hundrevis av offentlige administrasjonsbygg, 21 sykehus, og sprengte 350 broer og kaier.

– Det som rammet Finnmark skjer en annen plass i verden nå mens vi snakker. Det gjør utstillingen aktuell, og gir rom for ettertanke, sier Ilseng.

De tre husene, en bolig, et fjøs og en utedo, skal altså fortelle en historie om hvordan det er å flykte fra krig og miste sine hjem. Hvordan det er å komme tilbake til et samfunn i ruiner.

På åpningsdagen var det et spesielt fokus på dette, også med kunstneriske innslag fra nord og med gjester som selv har bodd i bolighuset som ble reist på Russenes i Oldefjord.

STOR DAG: Ordfører Aina Borch var tilstede under åpningen. Foto: Privat
STOR DAG: Ordfører Aina Borch var tilstede under åpningen. Foto: Privat

En stor dag for oss alle

– Det er en stor, stor dag for oss, sier ordfører Aina Borch (49) i Porsanger kommune. Hun holdt en hilsningstale under åpningen, der hun var sammen med sin mor Anne Grete Magnussen som selv vokste opp i et gjenreisingshus i fiskeværet Havøysund.

– Det er så viktig at vi nå får synliggjort denne dramatiske delen av vårt fylkes historie på selveste Folkemuseet. Jeg har fulgt prosessen nært, fra husene ble revet og til de nå står reist i Oslo. Det rører meg, og det er ikke bare Finnmarks historie, men hele landets historie vi snakker om, sier Aina Borch.