INVITERTE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes taler til det største Rødt-landsmøtet noen sinne.
INVITERTE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes taler til det største Rødt-landsmøtet noen sinne. Foto: Bendiksby, Terje

Moxnes inviterer Siv Jensen: – Bli med hjem til mora mi

Bjørnar Moxnes inviterte finansminister Siv Jensen til å være med hjem til moren hans, da han talte til landsmøtet. – Da får du noe å bryne deg på!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med sterke meningsmålinger i ryggen, talte Moxnes til tidenes største Rødt landsmøte.

Der kom han med en personlig historie om moren sin.

– Mamma jobbet 40 år fulltid i barnehage og eldreomsorg. Hun er blant de mange som har bært velferdsstaten vår på sine etterhvert ganske slitne skuldre, sa Moxnes.

Han fortalte at han fikk opplæring av moren da han selv jobbet som pleieassistent.

– Da var det klar beskjed: Tøm søpla når du går ut av hvert eneste rom, det skal være ryddig og rent for de eldre. Hun passet på at jeg gjorde jobben skikkelig, sa Rødt-lederen.

Inviterer Frp-Jensen

Så kom han med en invitasjon til Frp-lederen.

– Mamma er den sterkeste jeg kjenner, men også blant de mest sårbare. Ryggen er dårlig, kneet er skiftet ut to ganger og hun lever med kroniske sykdommer. Jobben gjorde henne utslitt, og det er folk som mamma som rammes av regjeringens politikk. Når de strammer inn på trygdene, kutter i pensjoner, kutter sosialhjelp og kutter i arbeidsavklaringspenger. Så sier de at de gjør dette for å stimulere til at folk står lengre i jobb, men når ryggen sier stopp kan du ikke jobbe mer. Da trenger du en velferdsstat som tar vare på deg.

– Jeg har en utfordring til finansminister Siv Jensen: Bli med hjem til mammaen min og fortell hvorfor de uføre skal betale for skattekutt til de rikeste. Da vil du få noe å bryne deg på, sa Moxnes.

Inviterer Moxnes tilbake

Frp-leder Siv Jensen parerer invitasjonen med å invitere på besøk hjem til sin egen mor, som hun fortalte om i talen på Frp-landsmøtet forrige helg.

– Moxnes kunne hatt godt av en tur hjem til moren min som har startet sin egen bedrift og fått høre om hvordan skatter og avgifter gjør det vanskeligere å skape arbeidsplasser. Men jeg tror Moxnes og jeg like godt kan treffes uten å trekke foreldrene våre inn i den politiske debatten mellom oss, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen til TV 2.

Hun mener Rødt-lederen tar feil når hevder det er kuttet i uføretrygden.

– Vi har ikke kuttet i uføretrygden. Men vi har endret barnetillegget sånn at man aldri kan få mer i barnetillegg og trygd enn man hadde i inntekt før man ble ufør. Det må lønne seg å stå opp og gå på jobb hver dag, noe annet er usosialt. En vanlig familie betaler i dag 10 000 kr mindre i skatt enn de gjorde i 2013. Rødt vil økt skattene med nesten 40 milliarder kroner, da blir det vanlige folk som må betale, sier Jensen, som også kommer med et stikk til lederen av Rødt.

– Forøvrig gratulerer jeg Moxnes med å understreke at Rødt er et demokratisk parti. Det måtte også Øst-Tyskland gjøre, sier Jensen.

Ut mot Ap

Moxnes kritiserte Arbeiderpartiet for å vende ryggen til fagbevegelsen.

– De gikk sammen med MDG og de borgerlige for EU og Acer. Derfor tapte vi i Stortinget, men kampen mot krafta og mot EØS - den fortsetter med full kraft, sa Moxnes.

Motstanderne mener Norge med Acer og EUs tredje energimarkedspakke overgir suvereniteten over de enorme naturressursene vi har, og at det vil føre til dyrere strøm.

Energimarkedspakken ble vedtatt i EU i 2009, og inneholder flere felles regler for kraft- og gassmarkedet i EU. Målet med pakken er å utnytte strømkapasiteten i EU på best mulig vis, gjennom å skape et samlet marked for gass og elektrisitet i EU.

– Vi er sosialister

På landsmøtet skal Rødt vedta nytt prinsipprogram.

Spørsmålet om kommunismebegrepet fortsatt skal ha en plass i programmet, blir en kamp på landsmøtet. I landsmøtetalen angrep Moxnes kapitalismen, og slo fast følgene om partiets versjon av sosialisme:

– Vi gjør aldri det som sosialister i forrige århundre gjorde: Blande seg inn i ha folk ror, hva folk leser og hva de mener. Politikerne skal holde seg unna platesamlingen din og leiligheten du eier.