TOMT: Alle elever ved Mo ungdomsskole ble fredag formiddag sendt hjem.
TOMT: Alle elever ved Mo ungdomsskole ble fredag formiddag sendt hjem. Foto: Petter Hansen

Sendte hjem alle elever i kommunen etter mulig trusler om skoleskyting

Rana kommune valgte å stenge alle skoler etter vage og uavklarte trusler om skoleskyting.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi gjorde dette på grunn av uroen som oppsto da saken ble kjent i media. Det er klart foreldrene blir urolige, sier kommunikasjonssjef Connie Slettan Olsen i Rana kommune til TV 2 fredag ettermiddag.

Torsdag kveld ble Nordland politidistrikt varslet om mulige trusler om skoleskyting. Meldingen kom via Kripos.

Operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Odd Ivar Pettersen, sier til TV 2 at det skal ha blitt skrevet inn i en melding på Wikipedia som kan tolkes som en trussel om skoleskyting.

Vag trussel

– Det er ikke spesifisert hvor denne trusselen er rettet, men det er sannsynlig at den er sendt fra nettverket til en ungdomsskole på Mo, skriver politiet.

Pettersen sier at trusselen ikke er rettet mot en bestemt skole, og at den er litt vag i formen.

Klokken 13.25 opplyser politiet at de fortsatt etterforsker saken for å finne den som har skrevet meldingen på Wikipedia.

– Politiet jobber både med elektroniske spor og med avhør av vitner. I tillegg fortsetter den forebyggende patruljeringen i området, heter det i en oppdatering fra Nordland politidistrikt.

Politiet er fortsatt interessert i å komme i kontakt med alle som har informasjon i saken.

– Stor frykt

Politioverbetjent Roald Bjerkadal ved Mo i Rana Politistasjon forteller at truslene har gått sterkt innpå lokalbefolkning.

– Foreldre har ringt oss og skolen og spurt om de skal hente ungene. Det skaper stor frykt blant innbyggerne og det vil vi ikke ha, sier Bjerkadal.

Politioverbetjenten forteller at det kan være utfordrende å spore gjerningspersoner i forbindelse med trusler på nettet.

– Det kan være vanskelig, men vi har klart det tidligere. Vi har satt igang et stor apparat med etterforskning, etterretning og patruljering. Vi ser svært veldig alvorlig på truslene og de har høy prioritet, sier Bjerkadal.

Sendte elevene hjem

Først ble det opplyst at skoledagen gikk som normalt for elevene, men like etter klokken 10 ble det lagt ut en melding på Rana kommunes nettsider om at de har valgt å stenge alle skoler og sende elevene hjem.

– Vi har valgt å avslutte skoledagen og sende elevene hjem. Jeg regner med at elevene har kommet seg hjem allerede, sier Connie Slettan Olsen klokken 12.15.

Kommunaldirektør for oppvekst og kultur, Lillian Nærem, sier omkring 3000 elever går på skole i kommunen.

– Vi ønsker ikke å komme i en situasjon der noe galt skal skje, for det vet vi jo ikke. Trusselen henger der selv om den er vag, sier Nærem til TV 2.

– Jeg tenker at det var en riktig beslutning å sende elevene hjem selv om politiet mente at vi for så vidt kunne fortsatt skoledagen, fortsetter hun.

– Politioperativt anbefalte vi ikke å sende elevene hjem, men vi støtter kommunen i avgjørelsen, som har andre hensyn å ta, sier politioverbetjent Roald Bjerkadal ved Mo i Rana Politistasjon.