MYSTERIUM: Etter at kona til Peter Chadwick forsvant, kom flere og flere mørke hemmeligheter for en dag.
MYSTERIUM: Etter at kona til Peter Chadwick forsvant, kom flere og flere mørke hemmeligheter for en dag. Foto: Newport Police Department

Mangemillionæren som drepte kona, forfalsket kidnapping og forsvant

Peter Chadwick fra Newport, California, har vært på listen over USAs mest etterlyste menn siden 2012. Her er historien om livet hans, løgnene, og hvorfor han forlot sine tre barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En onsdag ettermiddag i oktober 2012 står to gutter på en bussholdeplass i Newport Beach og ventet på å bli hentet. Brødrene er ni og 12 år. De er vant til at pappa er punktlig, men denne ettermiddagen dukker verken mor eller far opp.

En slik situasjon er vanligvis et resultat av misforståelser. Men denne gangen var det begynnelsen på et av USAs største draps- og forsvinningsmysterier.

En bekymret nabo ringte politiet da foreldrene til guttene ikke kom hjem den ettermiddagen. Politiet dro hjem til familien Chadwick rundt klokken 19 samme kveld.

Forsvinningssaken

Politiet i Newport, California, har laget en podcast om saken for at oppmerksomheten rundt den skal holdes i live. Den ble offentliggjort i september i fjor.

I neste uke skal CBS News vise en dokumentar om forsvinningssaken.

Guttene hadde ikke nøkkel til huset. Det hadde de aldri hatt bruk for. Da politiet tok seg inn i huset, var det få tegn til at noe spesielt hadde skjedd. Det var i hovedsak ryddig og organisert, men noen få ting skilte seg ut.

Sporene

På kjøkkenet sto to tallerkener på bordet og en lett lunsj var påbegynt, men forlatt. Døren mellom huset og garasjen var ulåst og bilen var borte. Familiens safe sto åpen.

I andre etasje var det noe knust glass og håndklær rundt badekaret, samt det som kunne se ut som noen små blodflekker på veggen og i badekaret. Sporene kunne latt seg forklare om det ikke var for at både Peter og kona, Quee Choo, var forsvunnet. Nå så det plutselig ut som et åsted.

EKTEPARET: Peter Chadwick og Quee Choo var gift i 17 år. Foto: Newport Police Department
EKTEPARET: Peter Chadwick og Quee Choo var gift i 17 år. Foto: Newport Police Department

Peter Chadwick ble født i Storbritannia i 1964. Han er 170 høy, gjennomsnittlig slank, har brunt hår, blå øyne, og tjente seg søkkrik på eiendomsspekulasjoner i California. Han arbeidet hjemmefra.

Kona, Quee Choo, ble kalt QC. Hun var opprinnelig fra Malaysia.

Quee Choo var hjemmeværende, og sønnene var sentrum i hennes univers. Dette var ikke en kvinne som ville glemme å hente sønnene fra skolen.

De bodde i et flott hus i et rolig nabolag. Barna gikk på en dyr og god skole. Deres eldste sønn på 15, gikk på internatskole. Alle tre guttene beskrives som høflige og flinke på skolen.

SPOR: Knust glass og små blodspor tyden på at badekaret kunne være et mulig åsted. Foto: Newport Police
SPOR: Knust glass og små blodspor tyden på at badekaret kunne være et mulig åsted. Foto: Newport Police

Familien levde tilsynelatende det perfekte amerikanske liv, og det virket som foreldrene var blitt ofre for en kriminell handling. Men saken skulle snart ta en ny vending.

Nødsentralen

Dagen etter, torsdag 11. oktober, er guttenes verden satt på hode. Ingen har sett eller hørt fra foreldrene deres på 24 timer.

Men i San Diego får nødsentralen en telefon. Innringeren er Peter Chadwick.

Peter: Kona mi er død
911-operatør: Hvor er hun?
Peter: De tok henne. De tok henne
911-operatør: Hvem tok henne?
Peter: Fyren som brøt seg inn i huset mitt. Han kjørte meg hit med en venn. De kjørte avgårde i en pickup.
911-operatør: Og kona di er med dem?
Peter: Hun er død
911-operatør: Så hun døde i huset og de tok kroppen hennes?
Peter: Ja. De drepte henne i går. Vi har kjørt siden. I Newport Beach

I avhørene etterpå forklarte Peter at en håndverker som het Juan kom hjem til dem for å gjøre noe arbeid. Detaljert forklarer han hvordan han hørte kona skrike, og at han løp til for å hjelpe. Da fant han Juan med hendene rundt halsen på kona.

Han klarte ikke å stoppe ham, men ble truet med kniv og tvunget til å ta med penger, og til å bli med og begrave kona i en skog. En venn av Juan skal også ha vært med.

Noe som ikke stemmer

Peter forklarer at han ble truet til å ta med penger, og å være med på å kjøre bort liket til kona. Men etterforskerne tviler på historien.

Peter klarer ikke gi noe signalement av gjerningsmennene. Han husker kun at den ene het Juan og hadde mørkt hår, og at han snakket spansk med kameraten.

De ansatte på bensinstasjonen som Peter ringte fra kunne fortelle at Peter virket helt rolig under nødsamtalen. I avhør kunne han virke fortvilet mens han fortalte historien, men var helt samlet ellers. Etterforskeren som avhørte ham sier han kunne sitte med hodet i hendene som om han gråt, men etterpå var han hverken rød eller blank i øynene.

Det merkeligste av alt var uansett at Peter ikke en eneste gang nevnte sønnene, eller spurte hvor de var eller hvordan de hadde det.

PAKKET: En koffert som tilsynelatende ble pakket i all hast, lå i baksetet på Peters bil. Foto: Newport Police
PAKKET: En koffert som tilsynelatende ble pakket i all hast, lå i baksetet på Peters bil. Foto: Newport Police
GIFTERING: Ringen til QC lå igjen i baksetet på bilen. Foto: Newport Police
GIFTERING: Ringen til QC lå igjen i baksetet på bilen. Foto: Newport Police

I baksetet på bilen til Peter fant etterforskerne en koffert med herreklær krøllet sammen. Alle var i Peters størrelse. I setet finner de QCs giftering.

Kloremerkene

Peter Chadwick hadde overfladiske kloremerker, bitemerker og en del blåmerker på overkroppen. Det var også noe blodflekker på klærne hans.

Chadwick holder fast på forklaringen om at Juan drepte kona hans. Men etterforskingsleder Bryan Moore, mener ting ikke henger sammen.

Politiet mener skadene på Peters kropp stammer fra selvforsvar. Foto: Newport Police
Politiet mener skadene på Peters kropp stammer fra selvforsvar. Foto: Newport Police

– Påstandene til Peter var ikke bare udokumentert, de var også lite troverdige. Skadene på Chadwicks kropp var typiske skader en person som forsøkte å forsvare seg selv kunne forårsaket. De underbygde ikke Peters forklaring om at han slåss med en kidnapper bevæpnet med kniv.

Allerede torsdag kveld er politiet sikre på at Peter forteller sannheten om at kona, QC, er drept. Men de er også sikre på at Peter selv var involvert i dødsfallet hennes.

De tre sønnene gikk på skolen som vanlig denne torsdagen. De er ekstremt urolig for foreldrene, og har enda ikke fått noen forklaring på hva som har skjedd. Og det blir ikke bedre. Torsdag ettermiddag blir de hentet på skolen av politibetjenter, og torsdag kveld er alle tre samlet hos onkelen David, på morssiden.

Denne kvelden får de vite at moren er død og at faren er fengslet, mistenkt for å ha hatt noe å gjøre med dødsfallet hennes.

Funnet

En uke har passert. Saken etterforskes utrettelig. Politiet finner ikke liket etter QC, og Peter sitter fremdeles i varetekt. Han erklærer seg formelt ikke skyldig.

Politiet søker langs veier, i skogområder og etterlyser QC i alle medier. En patrulje søkte langs en sidevei og kommer over en gammel blå container.

Patruljer går ut og kjenner en vond stank. Det flyr tett med fluer over den lukkede containeren. Politimannen på stedet er erfaren. Han har en sterk følelse av hva de kommer til å finne.

FUNNSTEDET: Liket av QC ble funnet i denne containeren en uke etter drapet. Den skulle vært tømt morgningen etter drapet, men fordi eierne ikke hadde betalt renovasjonsregningen, kjørte søppelbilen rett forbi. Foto: Newport Police
FUNNSTEDET: Liket av QC ble funnet i denne containeren en uke etter drapet. Den skulle vært tømt morgningen etter drapet, men fordi eierne ikke hadde betalt renovasjonsregningen, kjørte søppelbilen rett forbi. Foto: Newport Police

Under en mengde skrot ser politimannen en bylt innpakket i et grønt teppe. Han ringer etter krimteknikere. Og ikke lenge etter kan de bekrefte at de har funnet QC Chadwick død.

Sammen med liket fant politiet 10.000 dollar, smykker og passene til alle tre guttene. Alt dette hadde Peter forklart at han hadde gitt til Juan mens han ble truet med kniv.

Hemmelighetene

Etterforskningen avslørte at det tilsynelatende perfekte familielivet hadde slått dype sprekker.

QC var ekstremt organisert, og opptatt av barna som hun overøste med kjærlighet. Peter, derimot, var ikke så fornøyd med livet hjemme. Det gikk rykter om skilsmisse. Venner hadde sett QC gråte fordi hun ikke fikk noen oppmerksomhet fra ektemannen, og det var flere tegn til at han hadde forhold på si.

SØKELOGG: QC hadde skrevet opp ting hun fant i søkeloggen på ektemannens PC. Foto: Newport Police
SØKELOGG: QC hadde skrevet opp ting hun fant i søkeloggen på ektemannens PC. Foto: Newport Police

Et håndskrevet ark ble funnet blant klærne til QC. Det var en nummerert liste over søkeloggen på Peters PC. På lista sto det blant annet: «Abortkostnader i California», «kinesiske massasjejenter eskorte» og «hvordan torturere».

Peter ble tiltalt for drapet på kona, men løslatt mot en kausjon på én million dollar. Han må levere fra seg både sitt amerikanske og britiske pass.

Han feirer jul som en fri mann. Men i stedet for å gjenoppbygge en relasjon til sine tre sønner, begynner planleggingen av sin egen forsvinning.

Flukten

I to år følger Peter reglene han er satt under, under kausjon. Han har meldeplikt hos politiet, og besøker regelmessig sine tre sønner, som nå bor hos andre familiemedlemmer. Tidlig i januar 2015 slutter han å møte opp til de obligatoriske møtene. Familien begynner å frykte at han kan ha tatt sitt eget liv.

Peter etterlyses, og politiet etterforsker forsvinningen. Da finner de ut at han har solgt ut alt familien eide, maxet ut alle kredittkort, og stukket av med én million dollar i kontanter. Nok en gang ble tre gutter overlatt til usikkerheten - og fratatt all økonimisk sikkerhet.

Det viser seg at Peter har test-reist lenger og lenger unna i flere måneder. På denne måten fikk han bekreftet at han ikke ble overvåket.

– Han kan være naboen din

Politiet i Newport leter innbitt etter Peter Chadwick. Han er internasjonalt etterlyst.

– Han kan bo hvor som helst i verden. Han kan være naboen din. Det kan være han som fyller opp handleposen din i butikken, Han kan være overalt, men det er du også, sier politietterforsker Bryan Moore, og henvender seg til lyttere av politiets egen podcast.

Politiet mener Peter kan ha forandret utseende og dratt utenlands. I podcasten på seks episoder sender de en personlig melding til Peter:

– Peter. Dette er slutten. Du tok avgjørelsen om å ta livet av QC, ta moren fra sønnene deres. Du valgte å forlate guttene dine i veikanten for å klare seg selv, og feigt flykte uten å ta ansvar for handlingene dine. Tenk på guttene dine. Velg å få en slutt på dette. Begynn forsoning med sønnene dine. For en gangs skyld, ta et valg for noen andre enn deg selv. Både du og jeg vet at du flyktet fordi du ikke kan se sønnene dine i øynene. Dette er din sjanse å få en slutt på dette. Tenk på guttene dine.

– Peter, vi kommer og tar deg. Klokken tikker ned til pågripelsen.