MYE FOLK: Opp til 5000 turister besøkte Maya Bay hver eneste dag før myndighetene ble nødt til å stenge den.
MYE FOLK: Opp til 5000 turister besøkte Maya Bay hver eneste dag før myndighetene ble nødt til å stenge den. Foto: Sakchai Lalit

Turistperle holdes stengt til 2021

Overflod av turister har fullstendig ødelagt den svært populære stranda Maya Bay i Thailand. Nå får ingen gå i land på stranda før om to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den idylliske stranden i Maya Bay på Ko Phi Phi-øya i Krabi i Thailand, ble verdenskjent etter storfilmen «The Beach» med Leonardo DiCaprio i 2000.

Før filmen var bukta et paradis omringet av høye klipper, frodig planteliv, kritthvit strand og glassklart vann. Koraller og dyrelivet i sjøen blomstret. Bare de aller færreste kom seg dit med private båter.

Store skader

Men filmen gjorde stranden svært populær, og turister har siden strømmet til bukta. Så mange som 5000 turister har besøkt stranda daglig, og det har ført til store skader på økosystemet.

I juni i fjor bestemte derfor myndighetene at stranden skulle stenges på ubestemt tid.

– Vi har gjort evalueringer hver måned, og funnet omfattende ødeleggelser, sa Songtam Suksawan fra nasjonalpark-myndighetene til AFP.

STENGT: Ingen turister eller båter får krysse de røde flaggene som er satt opp et godt stykke unna Maya Bay i Thailand.
STENGT: Ingen turister eller båter får krysse de røde flaggene som er satt opp et godt stykke unna Maya Bay i Thailand. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Fredag melder Suksawan at stranden mest sannsynlig holdes stengt frem til 2021.

– Vi trenger mer tid for å la naturen komme seg helt. Vårt team vil ta en ny vurdering hver tredje måned, for å se om stranda vil være klar for turister igjen, sier han ifølge CNN.

Tiltak

Siden stranden ble stengt i fjor sommer, har rundt 10.000 koraller blitt plantet på nytt i området rundt Maya Bay.

I tillegg til å la korallrevet vokse ytterligere, jobber også myndighetene med å gjøre fasilitetene for turistene bedre.

Myndighetene tar også grep for å minske antall besøkende turister per dag.

– Vi vil innføre et elektronisk billettsystem, for å sørge for at antall besøkende holder seg til cirka 1200 mennesker per dag, delt inn i fire bolker, opplyser Suksawan til CNN.