FORTSETTER SAMTALENE: Liu He, som leder Kinas delegasjon i forhandlingene, forlot samtalene uten en løsning torsdag. Fredag fortsetter samtalene. Da er tariffene formelt økt.
FORTSETTER SAMTALENE: Liu He, som leder Kinas delegasjon i forhandlingene, forlot samtalene uten en løsning torsdag. Fredag fortsetter samtalene. Da er tariffene formelt økt. Foto: Manuel Balce Ceneta

USA øker toll på kinesiske varer – Kina varsler mottiltak

Kina varsler mottiltak mot tolløkningen på kinesiske produkter som president Donald Trump innførte natt til fredag

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed er en tolløkning fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar innført. Varene inkluderer matvarer, møbler og kofferter.

Torsdag kveld møtte USAs forhandlere Robert E. Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin deres mottpart, Kinas delegasjonsleder Liu He, uten at de greide å komme til noen løsning.

Varsler mottiltak

I en pressemelding fra det kinesiske handelsdepartementet varsler Kina mottiltak mot tolløkningen til Donald Trump.

– Kina beklager dypt at vi vil måtte innføre nødvendige mottiltak, heter det i en pressemelding fra det kinesiske handelsdepartementet.

Det blir ikke gitt noen opplysninger om hva mottiltakene vil innebære.

Forrige gang reagerte Kina ved å innføre toll på amerikanske varer for 110 milliarder dollar, men på grunn av den store ubalansen i handelen har ikke Kina lenger så mange varer fra USA å legge toll på.

Samtalene fortsetter

En ny runde i handelssamtalene mellom de to landene startet torsdag og går uansett sin gang fredag.

– President Donald Trump møtte USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin etter deres første møte med Kinas delegasjon. Sammen ble de enige om å fortsette diskusjonene i morgen, heter det i uttalelsen fra Det hvite hus.

Handelskonflikten mellom landene har pågått i lang tid, og tidligere denne uken ble Kina anklaget for å ha gått tilbake på en rekke tidligere løfter i handelssamtalene.

– USA rekalibrerer sin Kina-politikk. De er virkelig målrettet på å gå i en annen retning, sier Timothy Stratford, formann for organisasjonen American Chamber of Commerce in China, til Washington Post.

Handelsunderskudd

USAs sterke økonomi fører til at amerikanerne bruker mye penger på importvarer, noe som gjør at handelsunderskuddet øker. USAs president Donald Trump tolker imidlertid handelsunderskuddet som et tegn på svakhet og resultatet av urettferdige handelsavtaler.

De fleste økonomer mener imidlertid at det ikke er mulig å kombinere en kraftig økonomisk vekst med å krympe handelsunderskuddet.