SMITTEBÆRER: Ifølge Store Norske leksikon smitter pest først og fremst ved inntak av infiserte matvarer som kjøtt og meieriprodukter. I dette tilfellet var det nyren til et murmeldyr som førte til at mennesker ble smittet.
SMITTEBÆRER: Ifølge Store Norske leksikon smitter pest først og fremst ved inntak av infiserte matvarer som kjøtt og meieriprodukter. I dette tilfellet var det nyren til et murmeldyr som førte til at mennesker ble smittet. Foto: Robin Loznak

Døde av byllepest etter å ha spist murmeldyr

To personer fra Mongolia fikk i seg samme bakterie som var opphav til Svartedauden da de spiste rå murmeldyrnyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. mai i år døde et par i Mongolia som følge av å ha fått i seg bakterien Yersinia pestis, skriver The Guardian.

De hadde spist den rå nyren til et murmeldyr, og utviklet kort tid etter byllepest.

Hendelsen skjedde helt vest i landet, nær grensen til Russland og Kina. Regionen ble satt i karantene, i frykt for at pesten skulle spre seg.

Bakterien yersinia pestis er ifølge Store norske leksikon årsaken til pest hos dyr og mennesker, og også opphavet til Svartedauden, som herjet i Asia og Europa på midten av 1300-tallet. Opp mot 75 millioner mennesker døde da, og i Norge ble tallrike gårder lagt øde.

Som følge av sykdomsutbruddet fikk ikke turistene i området forlate stedet.

– Etter at karantenen ble innført var det ikke særlig med folk i gatene, heller ikke fra lokalbefolkningen, sier den amerikanske hjelpearbeideren Sebastian Pique (24) til The Guardian.

Myndighetene i regionen har tidligere advart mot å spise rått murmeldyr, som noen mener er sunt for helsen. Hvert år dør minst én person som følge av pesten.