FYLKESLEDER: Christian Eikeland er fylkesleder i Agder Fremskrittspartiet.
FYLKESLEDER: Christian Eikeland er fylkesleder i Agder Fremskrittspartiet. Foto: Frp

Frp-fylkesleder:

– Mye av det Hitler stod for, kan minne om mye av det sosialistene fronter i dag

– Muligens litt klønete, skrev fylkeslederen i Agder Frp til TV 2 torsdag kveld. Nå beklager han på det sterkeste og får kritikk av Siv Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag fikk justisminister Jøran Kallmyr kritikk etter sin 8. mai-tale.

Frp-statsråden talte om «frihet mot sosialisme» på frigjøringsdagen.

I et kommentarfelt på Facebook, under et kritisk innlegg mot justisministerens tale, skriver fylkeslederen i Agder Frp følgende:

– Nå mener jeg mye av det Hitler stod for, kan minne om mye av det sosialistene fronter i dag, monopol, makt og propaganda (klima).

Reaksjonene hagler mot fylkeslederen i Facebook-tråden, men Eikeland ville ikke beklage.

Skjermpdump Facebook
Skjermpdump Facebook

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

– Litt klønete

TV 2 var i kontakt med fylkeslederen torsdag kveld.

Han erkjenner at det «muligens var litt klønete».

– Hvilke sosialister minner deg om det Hitler stod for?

– Jeg mener partiene selv må definere om de er sosialister. Eksempelvis mener AP at de er sosialdemokrater. Ingen i Norge minner meg om det Hitler stod for. Mitt poeng er mer at sosialistene er for statsmakt og monopol. Grunnen til at Hitler er nevnt er fordi det var et svar på et innlegg rettet mot justisministeren, og krigstiden og ideologier var nevnt. Muligens litt klønete, når det egentlig ikke var meningen å sammenligne, skriver han i en sms til TV 2 torsdag kveld.

Fredag morgen beklager Eikeland. Han bekrefter overfor TV 2 at han har vært i kontakt med partiet sentralt.

– Jeg hadde selvsagt ingen hensikt av å sammenligne Hitler med noen partier, personer eller grupperinger. Hitler var en en grusom diktator, en tyrann som tok livet av mennesker han ikke likte. Han gasset jøder, og forfulgte dem over hele Europa. Min sammenligning med Hitler i et kommentarfelt var overhodet ikke ment som en sammenligning med noen. Jeg skulle ikke skrevet det og beklager på det sterkeste. Det var en klønete formulert og klønete fremstilt. Mitt poeng var å få frem at sosialister er for makt over enkeltmennesket og for monopol. Det finnes mange andre måter å få frem dette budskapet på, enn slike klønete formuleringer, skriver han til TV 2.

Siv Jensens statssekretær Atle Simonsen bekrefter at de har vært i kontakt med Eikeland.

– Jeg synes det er bra at han har beklaget og er enig med han i at han aldri skulle ha skrevet dette. Slik skal ikke fylkesledere i Frp opptre, skriver Jensen i en tekstmelding til TV 2.

Siv Jensens landsmøtetale

Uttalelsen fra Eikeland kommer dager etter Siv Jensen fikk kritikk fra politiske motstandere etter at hun under festmiddagen på Frps landsmøte ba partikolleger om «å knuse disse jævla sosialistene».

– Dette må jo være det beste kick-offet i verden. Det er bare å brette opp ermene, dundre ut, og knuse disse jævla sosialistene, sa partileder Siv Jensen.

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareie ba Jensen trekke uttalelsene.

– Uttalelsen som kom i går om venstresiden er ikke mye real. Den er ødeleggende for det politiske ordskiftet. Ord betyr noe. Ord gjør noe med oss, skrev han på Facebook.

I etterkant har flere politiske kommentatorer forsvart Jensen, og ment at uttalelsene er tatt ut av kontekst.

TV 2s kommentator om reaksjonen mot Siv Jensen: