DØDE: Familien offentliggjør dette bildet av Birgitte torsdag kveld.
DØDE: Familien offentliggjør dette bildet av Birgitte torsdag kveld. Foto: Privat

Birgitte døde av rabies – ønsker at flere skal få vaksine

Familien til kvinnen i 20-årene som døde av rabies på sentralsykehuset i Førde mandag, opplyser at hun døde etter en tur til Filippinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld kom familien til kvinnen som døde etter å ha blitt rabies-smittet mandag, med en pressemelding.

– Da det nå verserer mange rykter, velger vi å gå ut med den sanne historien om hva som skjedde, skriver familien.

– Birgitte reiste til Filippinene i februar sammen med flere venner. Da de var ute og kjørte moped, så de en liten hjelpeløs valp i veikanten. Birgitte løftet valpen opp i en kurv, og tok den med hjem. Hun vasket og stelte den og den begynte til hennes glede å friskne til. De lekte med valpen i hagen. Alle i huset lekte med valpen, også familien som bodde i resorten, og naboungene. Etter hvert begynte valpen å bite etter dem på valpevis. Den nappet etter fingrene når de lekte. Alle fikk noen små valpebitt i ferien. Birgitte som selv er helsearbeider gjorde alt hun skulle. De små skrammene var ikke større enn at de ble sterilisert. Ingen av dem hun var sammen med så noe behov for legetilsyn, skriver de videre.

Det gikk to måneder fra Birgitte var på tur, til hun ble syk.

– Først etter at hun hadde vært hjemme i Norge i lang tid, begynte hun å bli syk. Ingen koblet de små skrammene fra ferien til sykdommen, aller minst henne. Sykdommen utviklet seg videre mens legene kjempet for å finne ut hva som var galt. Hun hadde flere turer til legevakten, og ble til slutt innlagt. En lege mente at symptomene kunne ligne på rabies. Reisefølget var ikke vaksinert. Det er fordi denne vaksinen ikke er på listen over vaksiner som er påkrevd til Filippinene, med mindre du reiser til områder med dårlig hygieniske og sanitære forhold.

– Vår kjære Birgitte elsket dyr. Vår redsel er at dette skal skje andre som har et varmt hjerte som henne. Vi ønsker at denne vaksinen blir med i programmet for steder hvor det kan være rabies, og at folk blir oppmerksomme på farene. Klarer vi å oppnå dette kan vår solstråles død redde andre.