Trine Skei Grande reddet Mahas (13) ballettdrøm

Torsdag kveld omfavnet ballettsjef Ingrid Lorentzen Maha Rashid (13) etter at politikerne ryddet opp og reddet Bærums-jentas ballettdrøm på et møte hos kulturminister Trine Skei Grande (V).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maha Rashid (13) jublet av glede da hun fikk nyheten om at Bærum kommune likevel vil betale elevplassen for henne på Ruseløkka ungdomsskole i Oslo til høsten, slik at hun kan beholde plassen ved ballettskolen på Den Norske Opera & Ballett.

Mens 13-åringen blir intervjuet av TV 2 kommer selveste ballettsjefen for Nasjonalballetten forbi, Ingrid Lorentzen.

– Jeg fikk lov av Bærum kommune! utbryter Maha.

– Er det sant? Ordnet det seg? Du det er fantastisk! Det er skikkelig, skikkelig stort, sier Lorentzen og gir henne en god klem.

– Jeg ble kjempeglad da jeg fikk vite det, forteller Maha.

Det er første gang hun snakker direkte med ballettsjefen, Norges mest kjente ballerina. Og nå har Maha grunn til å håpe og drømme om at hun en dag skal stå på en av de store scenene i verden som ballerina i den berømte balletten «Svanesjøen».

Løsning

Bærum kommune og kulturministeren fant en løsning for 13-åringen på et møte i departementet torsdag.

– Det var et veldig konstruktivt og bra møte, der vi fikk lagt alle problemstillingene på bordet. Jeg har gitt Bærum en hjemmelekse; å gå å sjekke ut hva de har rom til å gjøre for å finne en løsning for denne ene eleven. Så skal vi ha en dialog videre om de kan bygge ut sitt eget tilbud videre innenfor dans, sier Grande til TV 2 etter møtet.

Der deltok også Venstres stortingsrepresentant Abid Q.Raja og lederen i Hovedutvalget for barn og unge i Bærum, Anne Lene Hojem (H).

– Jeg er veldig glad for at kulturministeren ønsker å bidra til at vi kan etablere en tilsvarende linje for klassisk ballet på Bekkestua ungdomsskole i samarbeid med Operaen når den åpner om to år, sier Hojem.

Betaler skolepenger likevel

Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballet krever at de få elevene som blir tatt opp på ungdomstrinnet hvert år må gå på Ruseløkka skole i Oslo, som har tilpasset undervisningen til øvelser og forestillinger.

Skei Grande var selv med på å få etablert dette samarbeidet da hun var byråd i Oslo i 2008, for å utvikle ballettdansere på toppnivå i Norge.

Maha har vært elev ved operaens ballettskole i sju år, og er en av åtte elever som er tatt opp til høsten. Hun var redd for at ballettdrømmen skulle bli knust fordi Bærum nektet å ta regningen.

Etter tilbudet fra Skei Grande om å bidra til at Bærum får en egen ballettlinje, fant kommunen at de likevel har de 120.000 kronene i året som en elevplass ved Ruseløkka skole i Oslo koster.

– Maha kan begynne på Ruseløkka til høsten, beroliger Hojem.

Høyres barne- og ungdomspolitiker vil legge fram dette for politikerne i Bærum neste uke, og håper på enstemmig tilslutning. Hun understreker at gjesteelevgarantien for Maha er en midlertidig løsning i påvente av at de kan tilby klassisk ballet selv.

– Jeg er sikker på at Maha vil lykkes gjennom hardt arbeid, og ønsker henne riktig lykke til, sier Hojem.

Maha strålte på scenen

Det var stor glede i familien da de fikk beskjed om at det ordnet seg med skoleplass.

– Jeg synes det er veldig bra, veldig kult at politikerne har en pragmatisk holdning til det og finner løsninger som passer Maha, sir mamma Afshin Khan Rashid.

– Jeg ringte til Maha da jeg fikk vite det, og hun skrek på telefonen nonstop i flere minutter og var veldig, veldig glad, sier pappa Wasim Rashid.

– Det fortjente hun med det talentet hun har, sier Abid Q Raja, som sier har jobbet med mulige løsninger i flere måneder.

Også Høyres ordførerkandidat i Oslo har engasjert seg, og gleder seg over at Høyre i Bærum snudde.

– Oslo er heldige som får en så talentfull elev som Maha på skolen, sier Begum.

– Når politikerne vil, så får de det til, kvitterer pappa Wasim.

Etter at familien fikk nyheten danset en strålende fornøyd 13-åring inn på scenen på Operaens elevforestilling torsdag kveld, som fe i den klassiske oppsetningen «En midtsommernattsdrøm».

– Det er helt fantastisk at de svarte ja. Det blir kjempegøy å danse i kveld. Det er en kjempefin historie og man lever seg lett inn i den når man danser, sier hun.