NEDTUR: Statsminister Erna Solberg sliter med oppslutningen for Høyre, mens Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet går mest tilbake på stortingsmålingen Kantar TNS har laget for TV 2 i mai. velgertekket.
NEDTUR: Statsminister Erna Solberg sliter med oppslutningen for Høyre, mens Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet går mest tilbake på stortingsmålingen Kantar TNS har laget for TV 2 i mai. velgertekket. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

TV 2s stortingsgallup i mai:

Ernas svakeste på over fire år

Et stortingsvalg i dag ville gitt klart flertall for regjeringsskifte, men småpartiene i regjering ligger nå begge rundt sperregrensen igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke siden februar 2015 har Høyre hatt lavere oppslutning enn på stortingsmålingen Kantar TNS har laget for TV 2 i mai.

Sviktes av de unge

Mens Høyre for et år siden hadde målinger høyt på 20-tallet og var nær 30 prosent, har oppslutningen falt til bare 21,0.

Dersom det var stortingsvalg i dag ville det vært klart flertall for regjeringsskifte. TV 2s mandatberegning viser flertall for de Ap, SV og Senterpartiet som styrte Norge fra i en flertallsregjering i perioden 2005 - 2013.

Tallene viser at det først og fremst er unge som forlater Høyre, mens oppslutningen faktisk øker noe blant de eldste.

Samtidig som Høyre går tilbake, øker oppslutningen for regjeringspartner Frp. Etter to måneder med oppslutning på 10-talet får partiet 11,6 (+ 1,2) på målingen i mai, betydelig høyere enn når de samme velgerne er spurt om hva de vil stemme ved kommunevalget.

Kampen mot sperregrensen

Venstre kryper over sperregrensen for første gang i år med en oppslutning på 4,1 (+ 0,7). Det skyldes først og fremst at flere tidligere venstrevelgere sier at de vil stemme på partiet.

Kristelig Folkeparti øker med 0,2 til 3,9 og er dermed nær sperregrensen på 4,0 som avgjør hvem som får være med i kampen om de 19 utjevningsmandatene. Bakgrunnstallene viser at andelen tidligere KrF-velgere som sier de vil stemme på partiet er økende, og er høyere enn lojaliteten blant velgerne både til Høyre og Fremskrittspartiet.

TV 2-PROGNOSE: Disse er inne på Stortinget fra ditt fylke

De Grønne faller igjen under sperregrensen med 3,9 (- 1,1), etter en kort gjestevisitt over sperregrensen i april, som var den eneste målingen etter stortingsvalget i 2017 Kantar TNS har målt partiet over fire prosent.

Senterpartiet mest tilbake

Etter at Senterpartiet fikk en rekordsterk måling i april, som var den beste siden 1994, går partiet mest tilbake i mai til 14,7 (- 2,2,). Et slikt valgresultat ville likevel vært partiets beste siden 1993. Andelen lojale velgere er lavere enn i april, det samme er oppslutningen blant velgere over 60 år.

Arbeiderpartiet får 26,0 (+ 1,7). Et slikt resultat ville likevel vært det nest dårligste stortingsvalget for partiet siden 1924. Partiets oppslutning øker blant de unge, men faller blant de eldste velgerne.

SV får 7,2 (- 0,3), Rødt 5,4 (+ 0,3), mens andre partier og lister får 2,3, som de hadde i april. I denne gruppen er Liberalistene som samler 0,8 prosent, det samme som bompengelistene (selv om de ennå ikke har stilt til stortingsvalg). Oppslutningen er langt lavere enn de 3,5 bomlistene fikk da de samme velgerne er spurt om hva de vil stemme ved kommunevalget, noe som tyder på at velgerne ser forskjell. De kristne får 0,4 og Pensjonistpartiet 0,2 prosent.

PARTIBAROMETERET: Her finner du alle målinger siden 2005

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 987 stemmeberettigede i tidsrommet 29. april - 3. mai. 79,3 prosent oppga preferanse (+ 1,3). Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

De samme velgerne er spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg. Denne målingen er publisert tidligere denne uken.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017. Mandatfordelingen er laget ved bruk av TV 2s egen modell for mandatfordeling, oppdatert etter stortingsvalget i 2017.

.