MISSIL: Dette bildet er fra bilen som ble truffet av en missil som tok livet av Ahmad Hasan Abu Khayr al-Masri i februar 2017. Allerede da ble det spekulert på om det var utviklet et missil som skadet omgivelsene mindre enn de tradisjonelle.
MISSIL: Dette bildet er fra bilen som ble truffet av en missil som tok livet av Ahmad Hasan Abu Khayr al-Masri i februar 2017. Allerede da ble det spekulert på om det var utviklet et missil som skadet omgivelsene mindre enn de tradisjonelle.

– USA har tatt i bruk hemmelig missil i angrep på terrorister

Kilder i det amerikanske forsvaret bekrefter at de har utviklet missiler som kun dreper dem de treffer, skriver Wall Street Journal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Wall Street Journal har det amerikanske forsvaret i all hemmelighet utviklet missiler som drastisk reduserer faren for at sivile dør under angrep.

Dette har de fått bekreftet av 12 lukkede kilder i det amerikanske forsvaret, både nåværende og tidligere ansatte.

Ifølge avisen har både CIA og Pentagon brukt våpenet, uten å fortelle noen at det eksisterer.

Missilet skal være en moderert versjon av Hellfire-missilen, som opprinnelig har eksplosiver i stridshodet. Den nye har fått navnet R9X-Hellfire.

Den modererte versjonen har ikke eksplosiver, men knivblader som skyter ut fra missilet like før den treffer. Dermed blir rekkevidden begrenset, og målet er at kun den missilet blir rettet mot, dør.

Under Obama

Ifølge kilder avisen har snakket med, ble missilet utviklet mens Barack Obama var president i USA. Man ønsket da å begrense antallet sivile dødsfall i forbindelse med angrep på terror-ledere.

En annen faktor var at angrepene mot sivile førte til motstand mot amerikanske styrker i områdene der angrepene skjedde.

Samtidig så det amerikanske forsvaret at deres mål gjemte seg blant sivile, nettopp for å unngå missil-angrep.

Osama bin Laden

Våpenet var under utvikling allerede i 2011, og skal ha vært plan B for å drepe al Qaida-leder Osama bin Laden i Pakistan det året.

Når et mål er alene, er fremdeles de gamle Hellfire-missilene med eksplosiver å foretrekke, ifølge kilder Wall Street Journal har snakket med.

Likevel har det amerikanske forsvarsdepartementet brukt det nye missilet rundt seks ganger, i operasjoner i Libya, Syria, Irak, Jemen og Somalia.

Wall Street Journal har fått bekreftet to konkrete angrep der det er blitt brukt:

  • I januar i år ble Jamal al-Badawi, beskyldt for å ha bombet en havn i Jemen og dermed tatt livet av 17 amerikanske seilere, drept av R9X-Hellfire.
  • I februar 2017 ble Ahmad Hasan Abu Khayr al-Masri, en egypter ansett for å være svært høytstående i al-Qaida, drept i Syria av den nye typen missil.

I motsetning til tidligere missil-angrep, som har ført til store skader rundt nedslaget, viser bildet av angrepet i februar 2017 at kun den delen av bilen der målet satt, ble rammet.

Allerede da spekulerte flere medier, blant annet Daily Mail, på at det hadde blitt utviklet et nytt type missil. Dette er først nå bekreftet.

Sarah Holewinski, som i en årrekke har gitt det amerikanske forsvaret råd om hvordan det kan redusere antallet drepte sivile, sier at det nye våpenet kan føre til at sivile tar større risiko i konfliktområder.

Samtidig sier hun at det er utallige andre fordeler ved det nye våpenet, som hun ikke var klar over før Wall Street Journal kunne fortelle henne om det.