Kjøkkenet reddet føllet Atla: – Det var absurd å steke egg mens føllet stirret på meg

FARSTAD (TV 2): Denne høyst provisoriske stallen på kjøkkenet til Monika Aasen Havnes reddet livet til det nyfødte føllet Atla.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kjøkkenet ble redningen! Jeg tror ikke vi ville klart oss gjennom den natta uten kjøkkenet, forteller Monika Aasen Havnes (38) til TV 2.

Dyredramaet utspant seg på Farstad i Fræna kommune på romsdalskysten tidligere denne uka. Først døde hoppa som fødte Atla. Så viste deg seg at det lille føllet var alvorlig syk og hadde blodforgiftning.

– Det var fryktelig kaldt i fjøset og føllets kroppstemperatur sank dramatisk. Vi prøvde alt med pledd, varmelampe, dyne og jeg lå og holdt rundt henne for å gi varme.

Kjøkkentjeneste

Men til ingen nytte. Da besluttet hun og en venninne å bære føllet inn på kjøkkenet og fyre i peisen.

– Vi trodde at vi mistet henne den natta og vi kjempet mange timer for å få varmen i henne. Det var unektlig spesielt å ligge der på kjøkkengulvet å holde rundt et føll, men heldigvis ga det resultater.

Det var Romsdals Budstikke som først fortalte denne historien.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle ha en hest på kjøkkenet. Alle kaller meg bare for Pippi nå, sier Monika til Romsdals Budstikke. (bak betalingsmur).

Etter 12 timers intens oppvarming begynte å Atla å ta til seg råmelk som var blitt levert på døra etter at Monika la ut et bønn om hjelp-innlegg på Facebook.

INGEN STUEHEST: Med stuebordet som stengsel holder føllet seg i kjøkkenavdelingen. Foto: Bjørn Brunvoll/Romsdals Budstikke.
INGEN STUEHEST: Med stuebordet som stengsel holder føllet seg i kjøkkenavdelingen. Foto: Bjørn Brunvoll/Romsdals Budstikke.

– Hun hadde ikke vært i live i dag hvis det ikke var for alle som stilte opp. Dette er ikke en enmannsjobb å foret et føll hver halvtime og sørge for nødvendig medisinering. Her er det mange som har stilt opp døgnet rundt, forteller Monika.

Fosterhest

Sønnen fikk nærmest sjokk da han kom ned på kjøkkenet om morgenen.

– Da han kom ned til frokost og så alt rotet og og et føll på kjøkkenet ristet han bare på hodet og meldte at «nå har det klikket for mamma».

Fremdeles med litt ustøe bein springer Atla rundt i innhegningen på hestegården på Farstad under nøye oppsyn fra hoppa Viola (20), som har tatt føllet til seg og sørger for nødvendig påfyll av morsmelk.

STIGENDE FORM: Atla - som er norrønt og betyr trollkjerring - er på bedringens vei. Foto: Sander Skjellum Rovick/TV 2.
STIGENDE FORM: Atla - som er norrønt og betyr trollkjerring - er på bedringens vei. Foto: Sander Skjellum Rovick/TV 2.

– Så lenge det går bra med fostermora så er mye av jobben gjort. Men vi må følge nøye med hvordan formen utvikler seg. I løpet av ei uke håper vi å kunne overlate føllet mer og mer til seg selv. Prognosene er gode, så dette går veien, sier hesteeieren.

Dyrevenn

Selv med en litt trøblete start på livet, har Monika stor tro på Atla.

– Det er jo en hest man har håp for i fremtida! Planen er at det skal bli en god dressurshest dette her. Nå er det ikke så ofte man kommer bort i morløse og sjuke føll heller da. Alle hestefolk med hjerte for dyr hadde nok gjort det samme, tenker jeg.

– Og tatt hesten inn på kjøkkenet?

– Det var litt rart å steike egg og bacon mens føllet stirret over kanten på kjøkkeninnredningen. Det var litt uvirkelig, innrømmer Monika Aasen Havnes.

Hun driver stall Storholmen.

– For meg er hest en lidenskap som grenser til galskap. Jeg tør ikke tenke på hvordan livet mitt hadde vært uten hestene. Det hadde ikke vært noe liv, sier hun til Romsdals Budstikke.