DREPT: 13 år gamle Sunniva Ødegård ble drept i sitt eget nabolag. Trolig var hun et helt tilfeldig offer.
DREPT: 13 år gamle Sunniva Ødegård ble drept i sitt eget nabolag. Trolig var hun et helt tilfeldig offer. Foto: TV 2 / Privat

GRUFULLE DETALJER I RETTEN:

– Dette er det mest alvorlige en forelder kan bli utsatt for

En 18 år gammel mann erkjenner at han drepte Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i fjor sommer. Han hevder at han hadde en medhjelper, men det tror ikke politiet på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag 29. juli i fjor sommer var 13 år gamle Sunniva Ødegård på vei hjem etter å ha besøkt en kamerat i nabolaget på Varhaug i Rogaland.

Hun snakket i telefonen med kjæresten sin da hun plutselig skal ha utbrutt «shit!» før linja ble brutt. Det skjedde trolig da hun ble angrepet av en gutt, som selv var bosatt på Varhaug.

Ifølge personer med kjennskap til etterforskningen har ikke politiet funnet et motiv eller en foranledning til angrepet, som skjedde cirka klokken 22.45 om kvelden. Fredag meldte NRK at gjerningsmannen i politiavhør sa at han hadde bestemt seg for å ta livet av en tilfeldig person på grunn av sterk frustrasjon.

Tiltalte, som har fylt 18 år, har erkjent at han flere ganger slo Ødegård med en hammer. Hodeskadene var så omfattende at 13-åringen døde.

Da Sunniva Ødegård ble funnet død like i nærheten av hjemmet sitt, ble det åpnet full drapsetterforskning. Dagen etter ble en da 17 år gammel mann pågrepet og siktet i saken.
Da Sunniva Ødegård ble funnet død like i nærheten av hjemmet sitt, ble det åpnet full drapsetterforskning. Dagen etter ble en da 17 år gammel mann pågrepet og siktet i saken. Foto: NTB Scanpix

Hevder han fikk hjelp

18-åringen skal deretter ha misbrukt Ødegård seksuelt før han forsøkte å tenne på avdøde.

Et snaut døgn etter drapet, møtte han opp på politihuset i Lagårdsveien i Stavanger. Han skulle avgi forklaring som vitne, men i løpet av avhøret ble han pågrepet og siktet for drapet. Siden har han sittet varetektsfengslet.

I et avhør en drøy uke etter pågripelsen, fortalte 18-åringen at en navngitt person hjalp han med å flytte og skjende avdøde. Politiet mener 18-åringen snakker usant. De har derfor siktet han for å ha forsøkt å fabrikkere et bevis som kunne ført til at en uskyldig ble straffet.

Ifølge tiltaltes forsvarer, Tor Inge Borgersen, fastholder 18-åringen at han hadde en medhjelper etter drapet.

– Min klient erkjenner straffskyld for drap og likskjending, men han nekter straffskyld for tiltaleposten som omhandler falsk anklage, sier Borgersen til TV 2.

Tor Inge Borgersen forsvarer den drapstiltalte 18-åringen, som risikerer forvaring.
Tor Inge Borgersen forsvarer den drapstiltalte 18-åringen, som risikerer forvaring. Foto: NTB Scanpix

Familien vil ha streng straff

I rettssaken, som begynner i Jæren tingrett på onsdag, har påtalemyndigheten åpnet for å legge ned påstand om forvaring. Det er svært sjeldent at personer som var under 18 år på gjerningstidspunktet blir idømt forvaring, altså fengsel på ubestemt tid.

Lys, blomster, kosedyr og bilder ble lagt ned på stien der Sunniva Ødegård ble funnet drept.
Lys, blomster, kosedyr og bilder ble lagt ned på stien der Sunniva Ødegård ble funnet drept. Foto: NTB Scanpix

– Jeg mener at det ikke er grunnlag for å dømme han til forvaring, sier forsvarer Tor Inge Borgersen.

Maksimalstraffen for mindreårige i Norge er 15 års fengsel.

Bistandsadvokaten til Sunniva Ødegårds familie, Harald Øglænd, sier at de er spente på utfallet av saken.

– Dette er det mest alvorlige man kan bli utsatt for som forelder. De forventer selvfølgelig at tiltalte får en streng straff, sier han til TV 2.

Sunniva Ødegård ble bisatt fra Varhaug kirke snaut to uker etter drapet.
Sunniva Ødegård ble bisatt fra Varhaug kirke snaut to uker etter drapet. Foto: NTB Scanpix

Fedrene vitner

Da tiltalen ble tatt ut i mars, skrev Øglænd en pressemelding der han fortalte at det har vært en vond og vanskelig tid for familien og at begge foreldrene har vært sykmeldt i perioder.

Familien har fått tilgang på sakens dokumenter, og de er dermed kjent med sakens faktum som vil bli presentert under bevisførselen i rettssaken.

– De ser frem til at saken skal komme til behandling, samtidig som de ser for seg at det blir en stor belastning å få presentert saken med alle detaljer, sier Øglænd.

TV 2 har bedt statsadvokatene i Rogaland om å utlevere bevisoppgaven i rettssaken, men har fått avslag på begjæringen. Ifølge NRK skal imidlertid både faren til Sunniva Ødegård og tiltaltes far føres som vitner.

Det er satt av 13 dager til hovedforhandlingen i Jæren tingrett.