Ordkrig etter påstander om timeout-spionasje: – Har de fokus på det, så er de helt ute å kjøre

Temperatur før sluttspillfinalene i håndball.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se ØIF Arendal-Elverum søndag fra kl. 20.10

Temperaturen er i ferd med å ta seg opp foran søndagens første sluttspillsfinale i håndball for herrer.

Før helgens oppgjør mot ØIF Arendal, anklager Elverum-trener Michael Apelgren motstanderen for å drive bevisst timeout-spionasje underveis i kampene.

– Jeg har hatt en følelse av at ØIF Arendal opptrer annerledes utfra om beskjedene jeg gir til mine spillere gis i forbindelse med en timeout eller ikke, sier svensken i et intervju med lokalavisen Østlendingen.

Overfor TV 2 forklarer treneren at hans inntrykk er at ØIF Arendal-trenerne får videreformidlet hva som blir sagt i motstanderens timeout – og at man deretter gjør grep utifra det.

– Jeg er verken frustert eller vil framstå som moralens vokter. Men jeg konstaterer at hvis vi gjør noe i timeouten, så endrer ØIF Arendal på det. Med tanke på det må jeg vurdere hva jeg skal si i timeoutene framover, sier Apelgren.

I videoen over i denne saken, ser du et av flere eksempler Elverum reagerer på. I timeouten ber Michael Apelgren sine spillere om å gjøre et kryss. På ØIF Arendal-benken kan det se ut som en smartklokke sjekkes og at man deretter gir beskjeder til spillerne.

– Er dette mangel på fair play eller irriterende på noe vis?

– Det er ikke opp til meg å bedømme. Men det er i alle fall smigrende at ØIF Arendal viser såpass respekt for oss. Det viser jo at de tror vi sier noe vettugt under timeoutene, sier Apelgren.

Vil ikke avkrefte eller bekrefte anklagene

ØIF Arendal-trener Marinko Kurtovic virker en smule oppgitt når han får gjenfortalt anklagene fra Elverum-treneren.

– Stemmer dette?

– Jeg tenker at vi ikke roper høyt ut hvilken informasjon vi får fra støtteapparatet vårt og hvordan vi får den. Hvis han anklager oss for det, så får det stå for hans regning, sier Kurtovic.

Han er klar på at han ikke vil røpe for mye overfor Elverum i forkant av finaleserien.

– Hvordan ville du reagert om en motstander av dere så dine timeouter på TV?

– Nå stiller du et ledende spørsmål. Helt ærlig driter jeg i hva Elverum holder på med og hva de mistenker. Men jeg skjønner hva de er ute etter, sier Kurtovic.

– Hva er det?

– Nei, hvis du har fokus på det, så er du helt ute å kjøre. Hvis du ikke tenker på deg selv.... Herregud! Du får hilse dem, sier Kurtovic til TV 2.

Svele: – Dette er bakdelen med å være på TV

TV 2-ekspert Bent Svele mener det bare er moro med litt temperatur mellom lagene i forkant av sluttspillsfinalen.

– Det er bare moro at de kjører hverandre litt før kampene. Samtidig forteller det nok litt om at det er viktige kamper som står for tur. Og siden det er såpass viktig, så kan det være at noen tar i bruk midler som andre synes ikke er helt ålreit, sier TV 2-eksperten.

Han er ikke i tvil om at det i enkelte tilfeller har forekommet at klubber har spionert på hverandres timeouter.

– Dette er jo bakdelen med å være på TV, at informasjonen kan brukes og misbrukes. Lovmessig gjør de sikkert ikke noe galt, men moralsk sett kan det helt klart være at noen er oppe med en pekefinger. Det er sikkert brudd på en slags æreskodeks, men om det ikke er fair play har jeg ikke så sterke meninger om, sier Svele.

Han frykter at det er TV-seerne som til slutt blir lidende for håndballsjefenes smarte trekk.

– Det som er trist er at dette kan ende med at folk sier mye mindre enn de i utgangspunktet ønsker å si i en timeout. I så fall er det jo dumt for TV-produktet og seerne, sier Svele.

Michael Apelgren bekrefter at det trolig blir konsekvensen for hans del. Likevel er det helt uaktuelt for han å spionere på motstanderens timeouter.

– Nei, hadde det vært et alternativ, så hadde jeg ikke snakket med media nå. Jeg vil heller få det vekk og ha timeoutene slik grunntanken er, slik at spillet kan gå sånn det er tenkt, sier Apelgren.