NORSK TEKNOLOGI PÅ MÅNEN: Nammo skal være med på ESAs månelandingsprosjekt. Foto: ESA
NORSK TEKNOLOGI PÅ MÅNEN: Nammo skal være med på ESAs månelandingsprosjekt. Foto: ESA

Norsk selskap skal lage rakettmotor for månefartøy

Nammo har signert en kontrakt med den europeiske romfartsorganisasjonen ESA om å være med på et prosjekt som skal sende raketter til månen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er glade for å være del av dette oppdraget og er overbevist om at Nammo har den teknologiske ekspertisen og den industrielle kapasiteten til å lykkes, sier Onno Verberne, visedirektør i Nammo, i en pressemelding.

Rakettmotoren skal monteres i et månelandingsfartøy og har til oppgave å få fartøyet til å lette fra månen. Månefartøyet er under utvikling av ESA i samarbeid med kanadiske og japanske romfartsbyråer.

Lang erfaring

– Den vellykkede oppskytingen av hybridraketten i september i fjor er enormt viktig for at vi har fått denne avtalen, sier informasjonsmedarbeider Thorstein Korsvold i Nammo.

– Men vi har også en lang historikk fra Nammo Westcott i Storbritannia, der LEROS-motoren er brukt i 70 forskjellige romfartsprosjekter, blant annet på Nasas Juno-prosjekt der en probe nå går i bane rundt Jupiter, fortsetter Korsvold.

ESA planlegger å gjennomføre ubemannede måneferder i 2026. Gjennom prosjektet, som har fått navnet HERACLES, er planen å lande et fartøy på månen, samle inn prøver ved hjelp av et kjøretøy og returnere prøvene til Jorden.

Sent på 2020-tallet håper man å kunne sende astronauter til månen.

– I motsetning til tidligere oppdrag, som Apollo, er oppdraget til HERACLES og de etterfølgende ferdene å forberede menneskelig tilstedeværelse på månen, heter det i pressemeldingen fra Nammo.

Nye bygg

I første omgang skal Nammo utvikle en egnet motor for månelandingsfartøyet. Den nåværende kontrakten gjelder for ubemannede oppdrag, men Nammo mener den samme motoren kan brukes for senere bemannede romferder.

Selskapet har så stor tro på at de skal lykkes med prosjektet at de allerede har satt opp to bygg til 25-30 millioner kroner til forskning og utvikling av rakettmotorene.

Nammo er en av verdens ledende leverandører av ammunisjon og rakettmotorer.