FINALESMIL: Mauricio Pochettino og Jürgen Klopp har gitt fotballfans mye å smile over denne sesongen. Foto: Ian KINGTON / IKIMAGES / AFP
FINALESMIL: Mauricio Pochettino og Jürgen Klopp har gitt fotballfans mye å smile over denne sesongen. Foto: Ian KINGTON / IKIMAGES / AFP

– Tar fotballen til uante høyder

TV 2-ekspert gir trenerne mye av æren for de vanvittige Champions League-oppgjørene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har fått en sesong der alt drama har kommet i en kjempesvær pakke. Det er veldig moro. En 3-0-ledelse etter første kamp er ikke i nærheten av trygt lenger, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Årets Champions League har definitivt levert noen av de mest dramatiske kampene i turneringens historie.

Liverpools mektige opphenting på Anfield, det utrolige VAR-dramaet da Tottenham slo ut Manchester City på Etihad og ikke minst da samme klubb sikret seg finaleplass etter 3-2-målet på overtid mot Ajax.

TV 2-ekspert Petter Myhre har noen forklaringer på hvorfor vi har fått servert såpass underholdende og dramatiske oppgjør.

– Vi fikk noen vanvittige kamper forrige sesong og, så akkurat det er ikke noe nytt. Det er gjerne sånn at når kampene betyr så mye, så blir noen tatt av stundens alvor, mens andre føler at de ikke har noe å tape. Da gir de bånn gass, sier Myhre.

– Det som er helt sikkert er at det mentale spiller inn. Det er ikke tilfeldig at kampene blir underholdende. Lagene har trenere og spillere som har en offensiv tilnærming. Det er få av de beste lagene som vil parkere bussen. Angrep er det beste forsvar, det ser man jo. Derfor har vi fått vanvittige deilige kamper, forklarer eksperten.

Og nettopp det at lagene som har tatt seg langt i turneringen har trenere som foretrekker en offensiv form for fotball, er TV 2-eksperten veldig glad for.

– Det er herlig at vi har trenere som er det ansvaret bevisst. Når du har mer penger til rådighet enn de fleste andre og har de beste spillerne tilgjengelig. Hvis det er noen som har krav på seg til å underholde, så er det dem. Det er med på å løfte fotballen til uante høyder underholdningsmessig.

Kasper Wikestad er også klar på at trenerne skal ha mye av æren for underholdningen vi har fått servert.

– Det er offensive trenere og lag som ønsker å gå for ting, både på hjemme- og bortebane. Ajax og Liverpool hadde begge en offensiv tilnærming i sine bortekamper, og det var det som la grunnlaget for de kampene vi fikk. Da blir det fort litt texas i begge oppgjørene, sier Wikestad.

3-0 er ikke lenger trygt
Etter den siste tids resultater, foreslår Myhre at en gammel fotball-floskel nå kan begraves.

– Vi har alltid snakket om den farlige 2-0-ledelsen, men nå kan vi kanskje endre det til 3-0. Det eneste som betyr noe her er er det mentale.

– Det finnes ikke farlig å lede 2-0. Det er jo en gave. Men når man føler at man er så nærme, så kommer det tanker som kan spille inn. Spillerne tenker fort at man ikke må rote bort noe. Man blir reservert og redd for å gjøre feil. Det andre laget føler man ikke har noe å tape lenger. Det blir litt russisk rulett for de lagene som ligger under. Man satser alt på å score, samtidig som risikoen for et kontringsmål i mot er stor.

– Blir litt provosert på deres vegne
Den 1. juni spilles finalen på Wanda Metropolitano i Madrid. Myhre mener at begge managerne fortjener å vinne et trofé.

– Det er to managere som jeg unner å vinne den finalen. Begge to er utvilsomt blant de beste i verden. Jeg kjenner jeg blir litt provosert på deres vegne når jeg hører at alt måles i antall titler. Jeg tror ikke flertallet i fotballverden tenker sånn.

Pochettino har ennå til gode å vinne et trofé i sin managerkarriere, mens Klopp ikke har vunnet noe med Liverpool. Det er det mange som er opptatt av.

– De som roper høyest blir hørt. Sånne folk får altfor stor spalteplass, folk som ikke skjønner spillet og den jobben som er lagt ned. En Champions League-seier vil få lagt all sånn prat død. Det unner jeg både Klopp og Pochettino.

– Det er to karismatiske og fantastisk dyktige fotballtrenere. Det er to utrolig gode forbilder for fotballen. Det er slike managere du vil ha som ambassadører for klubben din, sier Myhre.