UENDRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret.
UENDRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret. Foto: Ruud, Vidar

Styringsrenten uendret

Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde styringsrenten uendret på 1,0 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars ble det kjent at Norges Bank hevet styringsrenten fra 0,75 prosent til én prosent.

Det var den andre rentehevingen på et halvt år, etter at renta gikk fra 0,5 til 0,75 prosent i september i fjor.

Øker i juni

Torsdag offentligjorde Norges Bank at styringsrenten forblir den samme.

– Slik hovedstyret nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil renten mest sannsynlig bli satt opp i juni, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Videre skriver Norges Bank at utsiktene og risikobildet fortsatt tilsier en gradvis oppgang i styringsrenten.

– Her hjemme ser kapsitetsutnyttingen ut til å øke om lag som anslått, mens prisveksten har vært litt høyere enn ventet, står det i pressemeldingen.

– Ingen overraskelser

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, sier til TV 2 at dagens rentebeslutning ikke signaliserer noen overraskelser.

– Husholdningene er forberedt på en moderat renteheving i løpet av året, og det er liten grunn til å frykte at dette vil skape ubalanser i boligmarkedet. Noen forbrukere vil få låne noe mindre til kjøp av bolig, dette vil bidra til å bremse prisveksten, sier Geving.

Videre sier han at stabiliteten i boligmarkedet er avhengig av at sentralbanken går med små skritt og holder en stø kurs som gir forutsigbare rammebetingelser for både boligkjøpere og boligselere.

Viktig virkemiddel

Kort forklart er styringsrenta den renta som bankene får på sine innskudd i Norges Bank. Det å gjøre endringer i styringsrenta er et av de viktigste virkemidlene Norges Bank har for å kontrollere norsk økonomi, og det påvirker også deg direkte.

Særlig blir du påvirket dersom du har eller tenker å ta opp boliglån. Noe av det som er mest merkbart for nordmenn når styringsrenta heves, er nemlig at boliglån blir dyrere.