– Med denne vinner du kakebordet!

Tonje Torvanger (24) fra Statholdergaarden og Kokkelandslaget, som er vikar for Wenche, lager krydret gulrot– og eplekake med karamell, nøtter og kremost.

Du trenger:

  • 3 stk hele egg
  • 2,5 dl nøytral olje
  • 340 gr sukker
  • 400 gr revet gulrot
  • 2 stk revet epler
  • 100 gr hakket daimsjokolade
  • zest (skall) av 1 appelsin
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ts kanel
  • ½ ts salt
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts malt ingefær
  • ½ ts malt muskatnøtt
  • ½ ts malt nellik
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts natron
  • 325 gr hvetemel

Vei opp alle de tørre ingrediensene på forhånd.

Riv halvparten av gulrøttene og begge eplene grovt, resten av gulrøttene river du fint.

Hakk daimsjokoladen i grove biter.

Visp sammen egg, olje og sukker i en bolle.

Rør inn gulrot, eple, appelsinzest og daim.

Sikt inn hvetemel og de øvrige tørre ingrediensene.

Ha deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (ca 20x30 cm) eller en rundt springform.

Stek kaken på rist midt i ovnen ved 180 grader i 45-60 min. Sjekk med en tannpirker eller kakenål på slutten av steketiden.

Avkjøl kaken i formen før du hvelver den ut og fjerner bakepapiret.

Kaken kan oppbevares opptil en uke i kjøleskapet, den egner seg også godt til frysing.

Ostekakekrem

  • 200 gr romtemperert meierismør
  • 500 gr melis
  • 400 gr kremost
  • Zest (skall) og saft fra en sitron

Ha alle ingrediensene i en bolle og visp til kremen blir hvit og luftig. Her kan du bruke en håndmixer eller en kjøkkenmaskin.

Smak til med sitronzest og saft før du monterer den på kaken.

Kremosten kan oppbevares opp til en uke, og er smøreklar rett fra kjøleskaptemperatur.

Karamellsaus

  • 150 gr sukker
  • 50 gr vann
  • 60 gr meierismør
  • 150 gr fløte
  • ½ ts maldonsalt

Vei opp alle ingrediensene.

Start med vann i bunnen av en kjele og hell over sukker (ikke rør). Ha kjelen over på varmen og la den småkoke til du får en gyllen karamell.

Skru av varmen og rør inn smøret. Deretter rører du inn litt og litt fløte, ikke hell alt på en gang, da det kan bruse over.

Skru på middels varme og la den småkoke i 3-4 min, dess lenger, dess tykkere karamellsaus. Husk at den blir tykkere når den blir kald også.

Rør inn maldonsalt til slutt.

Karamelliserte nøtter/krokan

  • 60 gr vann
  • 200 gr sukker
  • 250 gr valgfrie nøtter (mandler, valnøtter, pecannøtter m.m)
  • 1 ts natron

Stek nøttene på 200 grader i 5 min.

Start med vann i bunnen av en kjele og hell over sukker (ikke rør).

Ha kjelen over på varmen og la den småkoke til du får en gyllen karamell.

Tilsett nøtter og natron, rør alt fort sammen før du heller alt på et bakepapir og fordeler utover.

Avkjøl og hakk i små biter.

Montering av kake

Du kan velge å ha kaken i én del eller dele den i flere bunner slik at du kan smøre kremost mellom hvert lag.

Hell karamellsaus over bunnen, smør på kremost og dryss over karamelliserte nøtter.

Dersom du vil ha flere etasjer, legger du på neste bunn og gjentar prosessen så mange ganger du vil. Du kan også velge å kle kantene, altså hele kaken med kremostglasur.

Pynt gjerne kaken med friske bær.