Nordmann dømt til fengsel og bøter for oppfordring til prostitusjon i Belgia

Sigurd Vedal plasserte lastebiler med reklameplakater utenfor universiteter for å lokke studenter til å inngå forhold til «sugardaddies». Nå er han dømt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

47 år gamle Vedal er grunnleggeren av selskapet Digisec Media som blant annet står bak de omstridte og kontroversielle dating-nettsidene RichMeetBeautiful og Victoria Milan.

Førstnevnte lokker kvinnelige studenter til å inngå forhold til såkalte sugardaddies og den andre oppfordrer til utroskap.

I april ble det kjent at nordmannen tiltales av belgisk påtalemyndighet for usømmelighet, oppfordring til dette, samt kjønnsdiskriminering. Det skrev The Guardian.

Dømt

Ifølge avisen ønsket påtalemyndigheten en dom på seks måneders betinget fengsel, samt bøter på 400.000 kroner for Vedal og 2,5 millioner kroner for selskapet hans, Digisec Media.

Onsdag fikk nordmannen dommen. Ifølge Svenska Dagbladet ble Vedal dømt til usømmelighet og oppfordring til prostitusjon. Han fikk seks måneder betinget fengsel, samt bøter på nærmere tre millioner kroner til sammen.

Bakgrunnen for dommen er at nordmannen plasserte lastbiler med reklameplakater utenfor universitetet i Belgia for å lokke unge studenter til å forbedre sin livsstil ved å inngå et forhold med en sugardaddy.

– Svært skuffet

Vedals belgiske advokat, Eric Cusas, sier til TV 2 at hans klient og selskapet er svært skuffet over dommen, og mener det vitner om en sterk misforståelse over hva nettsiden sikter etter.

– RichMeetBeautiful er en dating-nettside som på ingen måter oppfordrer til prostitusjon. Nettsiden inneholder en veldig klar advarsel om at produktet handler om forhold mellom mennesker med lignende ambisjoner, og at prostitusjon overhodet ikke er akseptert, sier Cusas.

Advokaten påpeker at hvis slik aktivitet blir rapportert, vil kontoene umiddelbart bli fjernet fra nettsiden.

– Nettsiden har blitt lansert i en rekke andre land som Danmark og Nederland uten at vi har fått noen reaksjoner. Kampanjen i Frankrike skapte en del følelser, men så vidt vi vet, har det ikke fått noen rettslige konsekvenser foreløpig, sier Cusas til TV 2.

Han legger også til at lignende plattformer har operert i Belgia i årevis, uten at det har fått noen konsekvenser.

Advokaten sier videre at han og hans klient Sigurd Vedal mest sannsynlig kommer til å anke dommen.

Kritisert

Vedal har også blitt kritisert av blant annet Forbrukerombudet i Norge for lignende reklamer. I 2017 dukket flere reklameplakater med følgende budskap opp i Oslo: «Hei studenter! 0,– i studielån? Date en sugar daddy».

– Reklamen oppfordrer blant annet kvinnelige studenter til å innlede intime relasjoner til rike menn mot økonomiske kompensasjoner. Og mens kvinnene er avbildet lettkledde, fremstilles mennene som vellykkede og suksessfulle. Denne typen markedsføring bryter klart med likeverdet mellom kjønnene og er derfor ulovlig, har forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth uttalt til TV 2 tidligere.

Misforståelse

Vedal selv nekter for at nettsiden hans handler om prostitusjon. I et tidligere intervju med TV 2 sa nordmannen at han forstår folk reagerer, men at dette ikke handler om prostitusjon.

– Folk kobler med en gang penger og sex, men det er en mistolkning av sugardating som konsept. Det handler om at man har et forhold og at det er et forhold mellom likeverdige parter, sa Vedal.

TV 2 har forsøkt en rekke ganger å komme i kontakt med Sigurd Vedal, men han har ikke besvart våre henvendelser.