UNGE KRIMINELLE: Himanshu Gulati (Frp) mener man må vurdere å endre tiltakene for å stoppe den mer alvorlige kriminaliteten.
UNGE KRIMINELLE: Himanshu Gulati (Frp) mener man må vurdere å endre tiltakene for å stoppe den mer alvorlige kriminaliteten. Foto: TV 2

Foreslår å fengsle unge seriekriminelle

Frp-politiker Himanshu Gulati mener man må vurdere å endre straffemetodene for å få bukt med økende ungdomskriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I SALTO-rapporten for 2018, gjort av Oslo kommune og Oslo politidistrikt, kommer det fram at politiet i Oslo blir mer utsatt for vold og trusler fra tenåringer enn tidligere.

– De straffene og tiltakene vi har hatt, har vært rettet mot en annen type kriminalitet. Nå ser vi en mer brutal og rå ungdomskriminalitet som kanskje straffesystemet ikke er tilpasset, sa Gulati (Frp) under en debatt på TV 2 Nyhetskanalen.

Seriekriminelle

Ifølge rapporten begår flere ungdommer kriminalitet sammen, og et høyere antall ungdommer er seriekriminelle.

I Oslo finnes det 182 gjengangere, som i snitt begår syv kriminelle forhold iløpet av ett år. Gulati mener man må endre straffemetodene og tiltakene i tråd med at kriminaliteten endrer seg.

– Jeg tror ikke det er noen som ønsker å sette unge i fengsel, selv om det nok må vurderes i de mest ekstreme tilfellene.

– Vi må ha riktige tiltak, og et problem har vært at mange kan rømme fra barnevernet. Vi hører om personer som har rømt fra barnevernet 40 til 50 ganger, og da er det noe feil med tiltakene som settes inn, sier Gulati.

– Integreringsutfordringer

Frp-politikeren mener unge kriminelle er et samfunnsproblem, og at man må tørre å ta tak i de bakenforliggende årsakene.

– Vi ser en stor overrepresentasjon av personer med innvandrerbakgrunn, og da må man også ta tak i de integreringsutfordringene som ligger til grunn, sier Gulati.

Han legger til at det blir vanskeligere å gjøre noe med problemene om man ikke nevner integrering og innvandring i debatten.

Ønsker institusjonstilbud

Raymond Johansen (Ap), ordfører i Oslo, sier til TV 2 at det viktigste er at ungdom ikke fristes til å bli kriminelle.

– Det er kommunens ansvar. Man må ha barnehager, fritidstilbud og en såpass god skole at man kommer seg gjennom skoleløpet. I enkelte deler av byen ser vi dessverre at vi har noe igjen der, sier Johansen.

Han mener man skal ha veldig høye barrierer for å fengsle ungdom, og at det viktigste er et institusjonstilbud med tett oppfølging.

– Noen er gutter ned i 12- til 13-års alderen, og vi tror ikke det hjelper å sette dem i fengsel. Vi er opptatt av å ha en mannsoppdekning på dem, fordi vi vet hvem de er. Det koster en del penger, men det er en god samfunnsinvestering, sier Johansen.

– Er dette et integreringsproblem?

– Det er i hvert fall et fattigdomsproblem. Jeg er mye mer interessert i å snakke om fattigdom og klasse, enn etnisitet.

Økning i voldsbruk

I SALTO-rapporten kommer det fram at det er færre tilfeller av den mindre alvorlige kriminaliteten som nasking og butikktyveri. Samtidig er det en økning i voldsbruk, narkotikakriminalitet og bruk av våpen.

Den utviklingen bekymrer visepolitimester i Oslo politidistrikt, Bjørn Vandvik.

– Terskelen for å bruke vold har blitt lavere, og det har også respekten for autoriteter. Vi ser at bruk av våpen, som slagvåpen og kniv, har økt.

– Årsaken har kanskje noe med at mange er sammen, og at de lettere samles via sosiale medier. Gruppementaliteten bidrar til at konfliktnivået eskalerer, sier Vandvik.