EVAKUERTE: Flere passasjerer tok med seg håndbagasjen ut av det brennende flyet.
EVAKUERTE: Flere passasjerer tok med seg håndbagasjen ut av det brennende flyet. Foto: Scanpix

Overlevde ulykken – oppgitt over de andre passasjerene

Mikhail Savtjenko overlevde flyulykken i Moskva. Han roser kabinbesetningen, men forstår seg ikke på medpassasjerer som prioriterte å ta med håndbagasjen sin da flyet brant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag forsøkte et Aeroflot-fly å nødlande på flyplassen i Moskva. Flyet tok fyr og 41 av de 78 passasjerene om bord mistet livet.

Det er tidligere blitt kjent at flere passasjerer prioriterte å ta med seg håndbagasjen sin da flyet skulle evakueres.

Det har fått flyeksperter til å reagere, blant andre Jo Bjørn Skatval, nestleder og sikkerhetsansvarlig i Norsk Flygerforbund.

– Du må komme deg ut av flyet, ikke begynne å lete etter håndbagasjen. Folk må lære seg å høre etter, har han tidligere uttalt til TV 2.

Ifølge Europas felles luftfartforskrift, bør en flybesetning klare å evakuere et fly på 90 sekunder.

Tar det lengre tid, er det stor sannsynlighet for at kabinen blir overtent.

UTBRENT: Slik ser det ut inne i flykabinen etter brannens herjinger. (Foto: AP Photo)
UTBRENT: Slik ser det ut inne i flykabinen etter brannens herjinger. (Foto: AP Photo)

Opgitt

Mikhail Savtjenko er blant de som overlevde flyulykken. På sin egen Facebook-side, bekrefter han at flere medpassasjerer vanskeliggjorde evakuering fordi de ville ha med seg håndbagasje og andre personlige eiendeler, skriver nyhetsbyrået AP.

Savtjenko er ifølge New York Post den samme mannen som har tatt bilder utenfor det brennende flyet. På bildet ser man passasjerer som går unna flyvraket med kofferter og vesker i hendene.

Selv om Savtjenko er oppgitt, ber han folk la være å dømme medpassasjerene.

– Jeg er sikker på at dette er vanskelig for dem. Jeg tror ikke at de rolig bestemte seg for å slepe med seg koffertene sine ut av et brennende helvete, men jeg vet ikke hvordan hodet fungerer i denne typen situasjoner. Det må være opp til eksperter å vurdere, skriver han.

Roser besetningen

Savtjenko legger til at han ikke tok med sin egen bagasje.

– Nei, jeg fløy ikke på business. Og nei, i det øyeblikket jeg filmet, var det ingen mennesker rundt meg som jeg kunne hjelpe.

Han berømmer samtidig kabinbesetningen for måten de opptrådte på.

– Flere hadde omkommet hvis ikke det var for deres innsats, mener han.

Flyet, som lettet fra Mosvka søndag, var bare i luften i 28 minutter før det måtte snu og nødlande. Årsaken til problemene skal ha vært et lynnedslag.

Ifølge AP dumpet ikke pilotene drivstoff før de gikk inn for landing, noe som er vanlig for fly som må lande kort tid etter avgang. Det er imidlertid uklart om flyets tyngde hadde noe å si for utfallet.