ÅSTEDET: Mannen knivstakk en kvinnelig ansatt her på Peppes Pizza i Tromsø.
ÅSTEDET: Mannen knivstakk en kvinnelig ansatt her på Peppes Pizza i Tromsø. Foto: Google streetview/skjermdump

Slapp ut av varetekt – knivstakk Peppes-ansatt 40 minutter senere

En 50 år gammel mann fra Tromsø er i Nord-Troms tingrett dømt til ett år og seks måneders fengsel. Selv hevder han hendelsen aldri ville skjedd, hadde det ikke vært for politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved 21-tiden 1. november 2018 satt en mann på Peppes Pizza i Tromsø.

En kvinnelig servitør gikk bort til mannen, som ifølge hennes vitneforklaring satt og sov ved bordet. Hun ba ham forlate restauranten.

Etter dette gikk mannen ifølge dommen flere runder rundt i restauranten, før han fant en kniv.

Så stakk han servitøren.

Kvinnen ble sendt til legebehandling etter hendelsen. Hun måtte sy flere sting og ble sykemeldt en lengre periode, men fikk ikke alvorlige fysiske skader.

Tidligere har også iTromsø omtalt dommen.

I varetekt

Bare 40 minutter før hendelsen satt mannen i politiets varetekt.

Både retten og mannen selv er klare på at han under hele hendelsen var svært beruset. Fordi dette var en selvpåført rus, må mannen likevel straffes som om at han var edru.

Likevel mener mannens forsvarer, Alexander Greaker, at det faktum at han var i politiets varetekt bare minutter tidligere, bør være formildende.

– Allerede i politiets varetekt var han såpass rusa at det burde vært klart for dem at dette var en mann som ikke kunne tatt vare på seg selv. Hadde de ikke latt ham gå, ville ikke dette skjedd, sier Greaker til TV 2.

Det var ikke retten enig i.

«Å utmåle en mildere straff som en konsekvens av manglende inngripen fra det offentliges side, vil etter rettens syn være med på å flytte fokus på ansvar for egne handlinger bor fra gjerningspersonen og til det offentlige», heter det i dommen.

Anker dommen

Mannen er i tillegg til knivstikkingen dømt for flere andre lovbrudd.

Han skal blant annet ha knust vinduene i et restaurant-lokale og ha stjålet en jakke, samt laget svært dårlig stemning på en skole.

FORSVARER: Advokat Alexander Greaker mener mannen skulle hatt mildere straff fordi politiet slapp han fra varetekt kort tid før hendelsen.
FORSVARER: Advokat Alexander Greaker mener mannen skulle hatt mildere straff fordi politiet slapp han fra varetekt kort tid før hendelsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Da hovedforhandlingene startet 2. mai, erkjente han straffskyld for samtlige forhold.

– Likevel er han skuffet over dommen på 18 måneder. Vi hadde håpet på en fire måneder kortere dom, så dommen vil bli anket til lagmannsretten, sier Greaker.

Mannen soner allerede en betinget fengselsdom og var ti måneder inn i prøvetiden da knivstikkingen ble begått.

Dommen på ett år og seks måneder er i tråd med aktors påstand.

Mannen ble i tillegg dømt til å betale 75.000 kroner i erstatning til den kvinnelige ansatte han knivstakk.