SNØ: Her kommer det store nedbørsmengder torsdag.
SNØ: Her kommer det store nedbørsmengder torsdag. Foto: StormGeo

Varsler enorme nedbørsmengder: – Blir full vinter

Østlandet må belage seg på store mengder med både snø og regn torsdag. Flere fylker rammes ekstra hardt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har vært preget av lave temperaturer, skiftende vær og snøkaos.

Mandag skapte snøværet utfordringer på veiene på Østlandet, og også tirsdag og onsdag ble meldt om glatte veier og vanskelig kjøreforhold flere stedet i landet.

Men selv om vi allerede er godt inn i mai, ser det ikke ut som at snøværet gir seg med det første.

Østlandet mest utsatt

Torsdag er det nemlig meldt store snø- og regnbyger på Østlandet.

– Det er et nytt lavtrykk som ligger over England, og den tilhørende fronten kommer innover Sør-Norge torsdag. Det kan bli opp mot 30-40 millimeter med nedbør i Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold. I Oslo kan det komme 20-25 millimeter, sier meteorolog Olav Krogsæter i StormGeo til TV 2.

Krogsæter opplyser at det vil komme som regn i lavlandet og som snø i høyden.

– Snøgrensen vil stige ut over dagen, da det blir gradvis mildere, forteller han.

Også Yr.no varsler om mye snø torsdag, og melder om farenivå gult. På deres nettsider skriver de at det kan ventes 5-15 centimeter snø over cirka 400-600 meter. På deres Twitter-konto opplyser de at det blir en guffen dag Østafjells torsdag.

– Først på dagen kommer nedbøren som snø over 200-500 meter, og det er viktig at bilen er skodd etter forholdene. Ut over dagen stiger temperaturen og det blir snø over 800-1000 meter, skriver værtjenesten.

– Det blir en sur dag

Krogsæter advarer særlig mot mye snø på fjellovergangene.

– Dersom du skal over fjellovergangene, må du ha vinterdekk eller piggdekk. Særlig over Haukelifjell og Hardangervidda blir det nok full vinter, så da nytter det ikke med sommerdekk, advarer han og legger til:

– Folk som bor i høyere områder og indre strøk må sko seg etter forholdene. Det blir mye nedbør på Østlandet, og det blir en sur dag.

Helgens vinnere og tapere

Til tross for at vi nærmer oss sommer med stormskritt, er det ingen av landsdelene som får høye temperaturer inn mot helgen. Likevel er det én landsdel som kan glede seg over mye sol.

– Fredag og lørdag er det Nordland og Troms som får det beste været. Det blir mye sol og litt mildere temperaturer, sier Krogsæter.

Ifølge meteorologen blir det varmest på Sørlandet og Øst-Finnmark inn mot helgen med 10-12 grader. Helgens temperaturtapere er indre Østlandet og Trøndelag med cirka 10 grader.