Slik lager du den perfekte 17. mai-frokosten/lunsjen

Lag noe av maten i forkant, for eksempel en spekematpai eller en broccolisalat, så blir alt mindre stressende på selve festdagen. Britt Marlene Kåsin viser hvordan!

Oppskrift på spekematpai og brokkolisalat finner du lengre ned.

Hvor mye mat per person?

Når hele gjengen eller familien skal møtes til frokost/lunsj, kan det være vanskelig å beregne maten.

Britt Marlene Kåsin fra Matprat gir tips til megdeberegning:

  • Beregn ca. 500-600 g mat per person. Brød kommer i tillegg.
  • Spekemat: Når spekemat er en del av koldtbordet kan du beregne ca. 60-80 g per person.
  • Eggerøre: ca. 1 egg per person

Forberedelsene

Det enkleste er å sette opp en liste og fordele hver enkel rett på de ulike gjestene.

Som vert er det også lurt å ha litt ekstra mat på lager. Det kan fort bli mye til overs etter et koldtbord, men samtidig er det kjedelig å ha for lite. Beregn heller litt ekstra og kos deg med pålegg og salater neste dag, eller fordel det mellom gjestene.

Ha litt ekstra spekemat, litt godt brød og gjerne en iskake i fryseren. Spekemat holder seg lenge og du kan enkelt fryse ned brød dersom det blir noe til overs. Iskake som backup er smart da du kun trenger å ta den frem ved behov.

Hva kan gjøres klart i forkant?

Til et koldtbord er det mye som kan forberedes dagen før. Du kan legge opp og pynte spekematfatet og lage potetsalat en dag før. Om du vil bake selv, er ferske rundstykker nydelig. De kan bakes i god tid i forveien og varmes i stekeovnen. Eggerøre, grønn salat og friske frukter bør lages/kuttes samme dag, men dette er raske, enkle retter som ikke tar for lang tid.

Spekematpai

6 porsjoner

Paideig:

  • 100 g kaldt smør i terninger
  • 200 g hvetemel
  • ½ dl kaldt vann
Spekematpai er enkel å lage og vil falle i smak hos gjestene! Foto: TV 2
Spekematpai er enkel å lage og vil falle i smak hos gjestene! Foto: TV 2

Fyll:

  • 5 stk egg
  • 3 dl melk
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper

Topping:

  • 300 g spekeskinke
  • ½ beger rød cherrytomat , delt i to
  • 1 stk mozzarella, revet i biter
  • 6 stk hermetiske artiskokker, delt i fire
  • 12 stk grønne oliven, delt i to
  • ½ pk ruccula

Slik gjør du:

1. Ha hvetemel i en foodprossesor, tilsett smør og kjør til en smuldret deig. Tilsett vann og kjør til en fin deig. Ta plastfolie over deigen, og la den hvile 30 minutter i kjøleskap.

2. Trykk deigen ut i en paiform. Prikk bunnen med en gaffel og sett den i kjøleskapet i 10 minutter.

3. Forstek bunnen på 200 °C i ca. 15 minutter, bruk nederste rille.

Tips: Paibunnen kan du også kjøpe ferdig eller du kan bruke 3-4 plater butterdeig. Paien kan også lages i små porsjonsformer hvis du ønsker å servere den som en forrett til middagen. I så fall må du beregne en del kortere steketid.

4. Pisk sammen egg og melk. Krydre med salt og pepper. Hell blandingen i den forstekte paibunnen, og stek på 180 °C i ca. 25 minutter til eggeblandingen har stivnet og paien har fått en gyllen farge. La paien avkjøle litt.

5. Anrett paien med spekemat, tomat, mozzarella, artiskokk, oliven og ruccula. Hvis du lager paien dagen før servering, kan du vente med dette trinnet til du skal servere den.

Brokkolisalat

4 porsjoner

Ingredienser:

  • 1 stk brokkoli
  • 2 stk stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk rødløk
  • 100 g stenfrie røde druer
  • 1 pk bacon i skiver (a 150 gram)
  • 50 g mandler eller pinjekjerner
Brokkolisalat med bacon og mandler. Foto: TV 2
Brokkolisalat med bacon og mandler. Foto: TV 2

Dressing:

  • 1½ dl majones, eller 50/50 med majones og yoghurt naturell eller gresk yoghurt
  • 2 ss honning eller sukker
  • 3 ss rødvinseddik
  • 1 ts salt
  • ½ ts kvernet pepper

Slik gjør du:

1. Visp sammen alle ingrediensene til dressingen og smak til med salt og pepper. Tilsett litt vann om dressingen er for tykk. Sett til side.

2. Del brokkoli små buketter (bruk stilken også!) og ha i en vid skål.

3. Skjær rødløk i tynne båter og selleristilk i tynne skiver. Del druer i to. Bland med brokkoli.

4. Stek bacon til det er sprøtt og la det renne av seg på litt kjøkkenpapir. Smuldre baconet grovt med fingrene.

5. Bland bacon og dressing med de resterende ingrediensene. La gjerne salaten stå kaldt en stund og utvikle smak.

6. Grovhakk mandlene og rist dem i en tørr stekepanne til de begynner å få farge. Dryss dem over salaten før servering.

Lage salaten dagen i forveien? Denne salaten kan med fordel lages dagen før den serveres, og oppbevares i kjøleskapet. Men vent gjerne med å ha i løken til samme dag du skal servere salaten. Løken kan godt kuttes dagen i forveien, men oppbevar den i en bolle med kaldt vann, sett kaldt og vend inn før servering. Det er også lurt å vente med å ha i nøttene, slik at de holder seg sprø.

Kilde/Oppskrifter fra https://www.matprat.no (Henvisning via en klikkbar lenke til matprat.no)