STOPPET HER: Den tiltalte 58-åringen ble stoppet i en tilfeldig kontroll og avslørt etter en «bodyscan»
STOPPET HER: Den tiltalte 58-åringen ble stoppet i en tilfeldig kontroll og avslørt etter en «bodyscan» Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Syvbarnsfar svelget et halvt kilo kokain – stoppet i tollen

ØVRE ROMERIKE TINGRETT (TV 2): Den 58 år gamle mannen hevder han ble tvunget til å svelge mer enn et halvt kilo kokain og smugle det til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Litt over klokken 21.00 på kvelden 28. november i fjor landet guineaneren på Oslo lufthavn med et Norwegian-fly fra København.

Der ble han stoppet i en tilfeldig ID-kontroll.

Tollerne fant ikke noe oppsiktsvekkende i mannens bagasje, men etter en kroppsvisitasjon fant de grunn til å gjennomføre en «bodyscan».

Undersøkelsene viste at mannen hadde omkring ti kuler med et narkotisk innhold i tykktarmen. Senere skulle det vise seg å være 537 gram kokain.

Veiledende pris for et halvt kilo kokain er i Oslo mellom 125.000 og 450.000 kroner, mener politiet.

Siden har mannen sittet varetektsfengslet i Halden fengsel. Han har hele veien nektet straffskyld, og onsdag har han forklart seg for Øvre Romerike tingrett.

– Lurt i en felle

Årsaken til at 58-åringen nekter straffskyld, er at han mener han ble tvunget til å smugle narkotikaen. Det tror ikke påtalemyndigheten noe på.

FORSVARER: Advokat Håvard Flatland i advokatfirmaet Bratlien mener tvangen som 58-åringen angivelig ble utsatt for, gjør at smuglerforsøket ikke skal straffes. Foto: TV 2
FORSVARER: Advokat Håvard Flatland i advokatfirmaet Bratlien mener tvangen som 58-åringen angivelig ble utsatt for, gjør at smuglerforsøket ikke skal straffes. Foto: TV 2

Tidligere samme dag hadde han reist fra Portugal, der han bor sammen med kone og syv barn, til København.

– Jeg skulle møte en kamerat som jeg kjenner fra Guinea, som mente han kunne skaffe meg arbeid, forklarer mannen.

I København ble familiefaren møtt av en ukjent mann som han antok var sjefen til kameraten, hevder han. Han forklarer at han satte seg inn i mannens bil og ble kjørt til en leilighet.

Der begynte et flere timer langt mareritt, ifølge mannen. Flere ukjente menn dukket opp, og posen med de kokainholdige kulene skal ha blitt lagt på bordet.

– De sa jeg skulle gjøre en jobb for dem, og jeg spurte hva det gikk ut på. Da sa de jeg skulle svelge kulene og reise til Norge, forklarer han.

Kniver og sprøyte

Guineaneren hevder han først nektet å gjøre jobben, og at mennene raskt begynte med trusler.

– De viste at de hadde adressen min i Portugal, og de viste bilder av kona mi og den ene sønnen min. De sa de ville gjøre dem ting jeg ikke kunne forestille meg, sier tiltalte, som tok til tårene under forklaringen.

Med fysisk tvang skal mennene ha presset i ham en og en kule. De holdt også kniver synlige for at han ikke skulle gjøre motstand, forteller han. Mennene skal også ha truet med å stikke en sprøyte med farlig, rød væske i ham.

Først da mannen begynte å kaste opp, sluttet mennene å dytte kulene inn i munnen hans, hevder han.

Ber om lang straff

Påtalemyndigheten mener imidlertid at hele mannens historie er diktet opp.

– Vi mener det kan utelukkes utover enhver rimelig tvil at han har vært utsatt for tvang, sier politiadvokat Ole Kristian Holtsmark til TV 2.

Hovedetterforskeren på saken fortalte i retten at mannens flybilletter til Norge var kjøpt og betalt allerede før han kom til Danmark, noe som rimer dårlig med hans egen forklaring.

AKTOR: Politiadvokat Ole Kristian Holtsmark har varslet at han vil be om en lengre ubetinget fengselsstraff for den 58 år gamle syvbarnsfaren. Foto: Magnus Braaten / TV 2
AKTOR: Politiadvokat Ole Kristian Holtsmark har varslet at han vil be om en lengre ubetinget fengselsstraff for den 58 år gamle syvbarnsfaren. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Videre har det vært et bevistema i hvilken grad mannen har hatt kontakten med kona og andre bekjente mens han har oppholdt seg i København, samtidig som han hevder seg utsatt for flere timers trusler og vold.

Holtsmark har varslet at han vil be om en lang, ubetinget fengselsstraff for tiltalte.

Mannens forsvarer, advokat Håvard Flatland, mener tvert imot at mannen skal frifinnes fordi han har handlet i nødrett. Han mener altså at smuglerforsøket ikke er straffbart fordi det er gjort i et forsøk på å redde liv eller helse.

Rettssaken skulle i utgangspunktet avsluttes onsdag, men fordi tiden ble knapp, flyttet retten partenes prosedyrer til neste uke.