barn av norsk-svenske is-krigere ute av syria:

Her er de foreldreløse svenske barna gjenforent med morfar

Svenske Patricio Galvez kunne ikke redde sin datter, men har siden IS' fall kjempet hardt for å redde sine sju foreldreløse barnebarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I likhet med sin ektemann, den norsk-svenske IS-terroristen, Michael Skråmo, ble datteren til Patricio Galvez drept i Syria tidligere i år.

Paret etterlot seg syv barn. Alle sammen under åtte år. Galvez' har kjempet en lang kamp mot byråkratiet i flere land for å bli gjenforent med de foreldreløse barnabarna som var plassert i flyktningeleiren Al-Hol i Syria.

Underernærte og syke

Én gang fikk Galvez besøke barna i flyktningeleiren. Der fant han sju syke barn.

– Alle hadde lungebetennelse og feber. De var underernærte. To av barna kunne ikke gå, fortalte Galvez til TV 2. Han fortvilte over å ikke få vite hvordan det gikk med dem i tiden etterpå.

Men denne uka fikk saken en løsning. Tirsdag kunne TV 2 melde at Galvez endelig var gjenforent med barna i Erbil i Irak.

Her har barna ankommet et svensk privatsykehus i Erbil onsdag. Foto: Halkawt Mustafa/TV 2
Her har barna ankommet et svensk privatsykehus i Erbil onsdag. Foto: Halkawt Mustafa/TV 2

– Jeg er overlykkelig og veldig glad for at barna endelig er her. Nå kommer jeg endelig til å sove godt om natten, sa Galvez til TV 2 tirsdag kveld.

– Jeg kjemper for alle andre barn også. Svenske, norske og alle barn som er i leiren. Jeg håper at de alle kommer ut, sier han til TV 2.

Onsdag blir alle barna sjekket på et svensk privatsykehus i Erbil.

– Alle er syke på grunn av situasjonen de har befunnet seg i. De har levd i et vanskelig miljø med dårlige sanitære forhold, sier lege Anwar Abduljabbar Yakkob til Aftonbladet.

Han sier tilstanden til barna er stabil, men at de trenger behandling på sykehus i en uke fremover.

– Alle er underernærte og har mageproblemer, sier han. Den yngste, en 15 måneder gammel gutt, er i dårligst forfatning, og han skal holdes under ekstra observasjon på sykehuset.

Så starter prosessen med å skaffe identifikasjonspapirer til de tre yngste barna som er født i Syria. Målet er å få alle sju barna til Sverige så raskt som mulig.

– Sorg og svik

Konvertitt-paret Skråmo reiste til Syria i 2014. De hadde da fire barn. De fikk ytterligere tre barn i tiden i Syria.

– Jeg føler mye sorg. Min datter var en intellektuell kvinne som likte å lese. Hun hadde i utgangspunktet gode intensjoner. Jeg føler på mye tristhet og svik over at hun valgte denne veien. Hun valgte å konvertere til Islam, noe som ikke er et problem i utgangspunktet, men uten at jeg visste det, så valgte hun en veldig radikal islam og dro til Syria med fire barn, sier Galvez.

– Det var veldig vondt i hjertet å vite at barna når som helst kunne dø, og at min datter kunne dø. Jeg konfronterte henne mange ganger. Jeg forsøkte å overtale henne til å forlate Syria, sier han.

Flyktninger

Siden Raqqa falt i 2017 var Galvez' datter og familien flukt i IS-kontrollert område. Datteren ble drept i et bombeangrep i januar i år, og Michael Skråmo fortsatte flukten med alle sju barna alene. Han giftet seg igjen, men ble skutt og drept i Baghouz i et av de siste angrepene mot byen.

Barna som nå var foreldreløse ble fraktet til Al-Hol-leiren sammen med 75.000 andre flyktninger. Mange av dem er familiene til IS-krigere, som ingen ønsker å ta ansvar for.

Skjebnen for de norske barn som sitter i syriske flyktningleirer med foreldre som er tilknyttet IS, er uviss. Regjeringen jobber for å finne en løsning for de foreldreløse barna av norske IS-foreldre, men regjeringspartiene er uenig i hvordan man skal håndtere barna som ikke er foreldreløse.

Norsk-svensk

Skråmo, som var norsk statsborger med norske foreldre, vokste opp i Göteborg. Han var en av de mest profilerte norsk-svenske fremmedkrigerne som har reist til Syria for å slutte seg til IS.

Ifølge svenske medier drev han utstrakt propagandavirksomhet og oppfordret til terrorangrep i Sverige. Skråmo skal også aktivt ha rekruttert andre fremmedkrigere.