Terje (44) får Krigsmedaljen for sin innsats i Irak

– En militæroperasjon er ikke et enmannsshow, sier oberstløytnant Terje Bruøygard (44).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På frigjørings- og veterandagen 8. mai hedres 16 personer med medaljer for sin innsats for Norge.

– Det å ivareta friheten, krever ofte at man må slåss for den. Det er vår oppgave som soldater, og jeg synes det er veldig flott at vi blir hedret på denne dagen, som også er vår frigjøringsdag for andre verdenskrig, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til TV 2.

Oberstløytnant Terje Bruøygard, som tidligere har mottatt Forsvarets innsatsmedalje med rosett, tildeles Krigsmedaljen for innsats under internasjonale operasjoner i Irak i 2017 til 2018. Bruøygard utmerket seg på særlig måte ved ledelse av sin avdeling i kamp.

Dramatisk

Sommeren 2017 overtok offiseren ansvaret for det norske styrkebidraget i Irak. Mosul hadde falt, og IS-bastionen Raqqa var i ferd med å falle.

– Oppdraget var i utgangspunktet usikkert, med tanke på hvor vi skulle operere, når oppgaven skulle starte og hvem vi skulle jobbe med, sier Bruøygard til TV 2.

Irakiske styrker fremskyndet sin offensiv for å frigjøre Anbar-provinsen, og de norske soldatene havnet i kamp mot terrorgruppen IS.

– Det lukter krutt, miner har gått av. Det går av eksplosjoner etter at vi krysser linja. Vi kommer oss videre langs en vei mot det første målet. Vi var nødt til å ta en runde gjennom ørkenen fordi alt var sperret, og følger partnerstyrken vår frem mot en by. Der vet vi at IS har planlagt et forsvar, og vi vet hva slags våpen de har, sier Bruøygard til TV 2.

Stoppet selvmordsbomber

Mens soldatene fra Telemark bataljon og irakiske sikkerhetsstyrker kjempet i byen Anah, så Bruøygard i kikkerten at det kom en bil som holdt høy fart. Han måtte ta en rask avgjørelse.

– Vi identifiserer den på cirka 1500 meter, og da har vi kanskje 1-1,5 minutt før den treffer oss og irakerne, sier han om den dramatiske hendelsen som fant sted i september 2017.

Han var overbevist om at det var en selvmordsbomber som kjørte den pansrede bilen.

Terroristen fra IS hadde tydeligvis siktet seg inn mot målet. Sekunder senere startet ildgivningen fra soldatene i Telemark bataljon.

– Vi bruker de våpnene vi har. Tunge maskingevær. Og vi treffer. Det tar litt tid før vi kommer gjennom, så går den i lufta 7-800 meter unna oss og 2-300 meter unna irakerne, sier Terje Bruøygard.

– Ekstraordinær innsats

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier at Bruøygard utviste særdeles godt lederskap i den vanskelige situasjonen de norske styrkene var i under operasjonen med å frigjøre de irakiske byene.

FÅR MEDALJE: Terje Bruøygard (44) får Krigsmedaljen for sin innsats i Irak.
FÅR MEDALJE: Terje Bruøygard (44) får Krigsmedaljen for sin innsats i Irak. Foto: Kjell Persen/TV 2

– En helt ekstraordinær innsats, sier forsvarsministeren til TV 2 om hvorfor oberstløytnanten mottar Krigsmedaljen.

Bruøygard er ydmyk over tildelingen, og sier han deler medaljen med alle de andre som var med på operasjonen.

– Jeg setter veldig stor pris på det, og er veldig takknemlig. Samtidig vil jeg være veldig tydelig på at dette er avdelingens påskjønnelse, sier oberstløytnanten til TV 2.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen mener at Telemark-bataljonen utførte sitt oppdrag på en utmerket måte, da de var med på å drive IS ut av Irak.

– Terje Bruøygard hedres for godt lederskap. Han fikk en vanskelig oppgave, hvor vi hurtig stilte styrker til rådighet for å støtte de irakiske troppene ved å frigi byene i Eufrat-dalen og opp til den syriske grensen. Som relativt ung leder fikk han et ansvar for å samarbeide med irakerne, og ivareta sikkerheten til sine soldater, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til TV 2.