STORE TAP: New York Times hevder USAs president Donald Trumps økonomi led store tap i årene før og etter at han ga ut boken «Trump: The Art of the Deal».
STORE TAP: New York Times hevder USAs president Donald Trumps økonomi led store tap i årene før og etter at han ga ut boken «Trump: The Art of the Deal». Foto: Mark Wilson

New York Times: Trump tapte 1,17 milliarder dollar på ti år

Skatteinformasjon avisen har skaffet viser at bedriftene til USAs president gikk mye dårligere enn tidligere antatt på 80- og 90-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da USAs president i 1987 ga Trump ut boken «Trump: The Art of the Deal», var han i store økonomiske problemer, skriver New York Times.

Store tap

De har gjennomgått Trumps skattedata fra 1985 til 1994, og avisen hevder at de nå presenterer den mest komplette oversikten over Trumps forretningsimperium i perioden som er gjort til nå.

Tallene viser at Trumps kasinoer, hoteller og leilighetskomplekser gikk 46,1 millioner dollar i underskudd i 1985, og gjennom den påfølgende tiårsperioden tapte virksomhetene hans over én milliard dollar. Det tilsvarer over 10 milliarder norske kroner.

Ifølge avisens oversikt skal knapt noe individ i USA ha tapt mer penger enn Donald Trump gjorde i perioden. Som følge av dette skal Trump ha ungått å ha betalt skatt på inntektene sine i løpet av åtte av de ti årene de har gjennomgått.

Tallene avisen har fremskaffet er ikke hentet direkte fra Trumps skattemelding, men avisen har fått oversendt informasjonen fra et individ som har hatt tilgang til dem. Videre har redaksjonen sjekket disse tallene opp mot skattevesenets database over individer med høyest inntekt.

Bestrider tallene

En av Trumps advokater, Charles J. Harder, avviser overfor avisen at informasjonen stemmer. Han legger til at informasjon fra skattevesenet I.R.S, spesielt i tiden før informasjonen ble lagt inn elektronisk, var «notorisk feilaktig».

Dette er ikke førte gang New York Times går Trumps økonomi i sømmene, og i høst publiserte de i en artikkel påstander om at «Trump har deltatt i flere tvilsomme skattepåfunn gjennom 90-tallet, inkludert tilfeller av direkte svindel».

Drakamp om skatteinformasjon

I USA er det lang tradisjon for at presidentkandidater offentliggjør sine selvangivelser. Trump brøt med tradisjonen, og hans tidligere advokat Michael Cohen hevder presidenten frykter straffeskatt hvis selvangivelsene offentliggjøres.

Tidligere denne uken ble det kjent at finansminister Steven Mnuchin ikke vil frigi Trumps selvangivelser til demokratene i Representantenes hus, som krever dem utlevert.

I april ble det også kjent at Trump og flere i hans familie har saksøkt bankene Deutsche Bank og Capital One for å hindre at de utleverer dokumenter om hans næringsvirksomhet til Kongressen.