SLÅSSKAMP: Det var her på Greibanen på Ammerud i Oslo at slåsskampen brøt ut 9. april i år.
SLÅSSKAMP: Det var her på Greibanen på Ammerud i Oslo at slåsskampen brøt ut 9. april i år. Foto: Google streetview / Twitter

Mener 16-åringer ble uthengt som slåsskjemper – politiet beklager

– Her blir 16 år gamle gutter identifisert som slåsskjemper, sier en opprørt leder for Grüner fotballag. Politiet beklager tweeten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

9. april i år twitret Oslo-politiet om en slåsskamp på Greibanen på Ammerud.

Det var snakk om slåssing mellom 10 til 15 personer under en fotballkamp. Fotballkampen ble spilt mellom gutter 16-lagene til Grüner og Grei.

TV 2 var blant mediene som omtalte saken i ettertid.

– Forhåndsdømming

Leder for Grüner, Lars West Johnsen, sier til TV 2 tirsdag at han ble så opprørt over tweeten politiet la ut at han sendte en klage til politiet.

– I tweeten sier politiet rett ut, mer eller mindre ufiltrert, at Grüner og Grei er involvert i en slåsskamp. Her blir jo disse 16-åringene fremstilt som slåsskjemper, sier Johnsen til TV 2.

Det som i virkeligheten skal ha skjedd, ifølge både dommeren, Johnsen og motstanderlaget Grei, var at tilskuere stormet scenen og angrep spillerne til Grüner.

– Disse guttene benyttet seg av selvforsvar, men det er det ikke mange som får med seg. Når politiet twitrer på denne måten når de mange, og svært få får med seg de eventuelle korrigeringene i etterkant, sier han.

Tilskuere på kampen skal nemlig ha stormet banen etter en takling fra en Grüner-spiller mot en Grei-spiller, og angrepet flere Grüner-spillere. De involverte tilskuerne skal være fra området på Ammerud.

I klagen Johnsen skrev til politiet på deres tweet, heter det blant annet følgende:

«Uansett hendelsesforløp mener vi det er meningsløst å delvis identifisere 16 år gamle gutter som slåsskjemper. Er man i slåsskamp hvis man utøver selvforsvar? Det tragiske er at på Twitter i politiets ordlyd er dommen allerede avsagt. Svært få blant publikum vil noen gang få med seg konklusjonen på skyldspørsmålet og detaljene.»

Flere av de involverte fikk lettere skader, men ingen ble alvorlig skadd i hendelsen.

Beklager

Klagen ble sendt i april, og denne uken mottok Johnsen svaret fra politiet, via visepolitimester Sveinung Sponheim.

Han skriver at det for dem er viktig å få informasjon raskt ut til allmenheten når noe skjer, men at de er bevisste på å ikke skulle plassere skyld eller henge ut noen.

«Som hovedregel skriver vi objektivt, og det mener vi har gjort i dette tilfellet også. Hvilket lag som spilte på banen var derimot ikke avgjørende i denne saken, og vi er enig i at det var uheldig å ta med denne informasjonen i meldingen. Vi beklager dette på det sterkeste og tar det med oss som læring videre», skriver han i et svar TV 2 har fått tilgang til.

– Her synes jeg de legger seg flate, og det er bra. Det var åpenbart unødvendig å identifisere lagene for å få opplyst allmenheten om at det var slåssing på Greibanen. De har en rar praksis her, sier Johnsen.

Politiet har plikt til å fortelle både medier og befolkningen om hendelser, og alle norske politidistrikt gjør dette over Twitter i korte meldinger. Dette skjer mens meldingene er ferske, og før politiet har full oversikt, noe som kan gjøre at meldinger ikke viser hele bildet av situasjonen.

Det kan være en vanskelig øvelse, og den det er ikke første gang politiet har fått kritikk for måten dette gjøres på.

Kritikk

Blant annet reagerte presseforbundet på at det ble tvitret om at en person hadde dødd i en trafikkulykke uten at de pårørende var varslet sist uke. Det skriver NRK.

Byråd i Oslo, Inga Marte Torkildsen, har også vært svært kritisk til måten Oslo-politiet ved et par tilfeller har tvitret om elever som «gjerningspersoner», ved skoler i Oslo.

– En ting er hvordan politiet omtaler vold mellom gjenger og større ungdommer, men her er det snakk om barneskoleelever. Å bruke begreper som «gjerningsperson» og «mistenkte» og «voldsmenn» gir et inntrykk av at situasjonen ved skolen er mye farligere enn den er, uttalte Thorkildsen til TV 2 i april.