ANGREPET MED KNIV: En far er tiltalt for å ha knivstukket datteren sin utenfor familiens bolig i Oppegård i september 2017. Faren erkjenner de faktiske forhold, men nekter for at han hadde til hensikt å drepe.
ANGREPET MED KNIV: En far er tiltalt for å ha knivstukket datteren sin utenfor familiens bolig i Oppegård i september 2017. Faren erkjenner de faktiske forhold, men nekter for at han hadde til hensikt å drepe. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix

Politiet:

Faren forsøkte å drepe datteren (20) – familien la skylden på sønnen (14)

Politiet hadde en teori om at knivangrepet var et forsøk på æresdrap, men statsadvokaten vil ikke svare på om de mener at det var motivet for ugjerningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om kvelden 12. september i 2017 ble en 20 år gammel kvinne knivstukket på en parkeringsplass i Oppegård utenfor Oslo.

De to knivstikkene ga henne indre blødninger og store skader i magen, men kvinnen overlevde fordi hun raskt fikk medisinsk behandling.

Det var kvinnens far, en mann i 40-årene, som knivstakk henne.

– Han erkjenner det faktiske forholdet, men forklarer at han ikke har hatt drapsforsett. Derfor nekter han straffskyld, sier mannens forsvarer, advokat Daniel Storrvik.

Nylig ble det tatt ut tiltale i saken. Denne ble først omtalt av Aftenposten.

Fem i familien tiltalt

Den tiltalte familiefaren har elleve barn, inkludert den fornærmede datteren. Åtte av barna var mindreårige da hendelsen fant sted. Alle unntatt én var hjemme da knivstikkingen skjedde like utenfor familiens bolig.

– Hva har han forklart om omstendighetene rundt knivstikkingen?

– Han har i lang tid hevdet at dette var noe som skjedde spontant og som han siden har angret på. Han var i en presset situasjon på grunn av en konflikt mellom de fornærmede i saken og hans egen familie, sier Storrvik.

De to øvrige fornærmede i saken er et kjærestepar som den fornærmede datteren skal ha bodd hos i perioden før knivstikkingen.

FORSVARER: Advokat Daniel Storrvik representerer familiefaren som er siktet for drapsforsøk.
FORSVARER: Advokat Daniel Storrvik representerer familiefaren som er siktet for drapsforsøk. Foto: NTB Scanpix

Mens faren er siktet for drapsforsøk, er offerets mor, to brødre og en eldre søster også tiltalt i saken. De var først siktet for drapsforsøk, men siktelsen ble endret og de er nå tiltalt for grov vold.

Påtalemyndigheten mener at de fire flere ganger slo og sparket sparket familiemedlemmet, eller medvirket til dette, da faren knivstakk henne.

Politiet: – Skyldte på 14-åring

De er også tiltalt for ikke å ha gitt kvinnen umiddelbar hjelp etter knivstikkingen, til tross for at hun var alvorlig skadet.

Den tiltalte faren, moren og tre søsknene er også anklaget for å ha forsøkt å legge skylden på deres yngre bror, som var 14 år på gjerningstidspunktet. De skal ha forsøkt å overbevise politiet og barnevernet om at det var han som hadde knivstukket søsteren sin. De iførte ham en blodig t-skjorte, ifølge tiltalen.

MASSIV ETTERFORSKNING: Politiets kriminalteknikere på vei ut av familiens bolig i Oppegård. Det ligger en nær to år lang etterforskning bak tiltalen som nylig ble tatt ut av statsadvokaten.
MASSIV ETTERFORSKNING: Politiets kriminalteknikere på vei ut av familiens bolig i Oppegård. Det ligger en nær to år lang etterforskning bak tiltalen som nylig ble tatt ut av statsadvokaten. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix

De tiltalte stiller seg uforstående til denne anklagen.

– Min klient har fra første stund avvist å ha noen befatning med denne saken. Han var ikke der da knivstikkingen skjedde, men kom ut etterpå. Derfor stiller han seg uforstående til å bli tiltalt. Det hadde verken han eller jeg trodd, sier advokat Harald Otterstad, som forsvarer fornærmedes yngre bror.

Offerets eldre søster nekter også straffskyld.

– Hun avviser at det har foreligget planer om å drepe søsteren. Tvert imot har hun ønsket søsteren sin alt godt, sier forsvarer Jan Kildahl.

Forsvarerne til den ene broren og offerets mor har ikke besvart TV 2s henvendelser tirsdag.

Teori om forsøk på æresdrap

I den tidlige fasen av etterforskningen hadde politiet en teori om at det kunne dreie seg om et forsøk på æresdrap.

Den fornærmede kvinnens bistandsadvokat, Monica Lindbeck, mener det var et æresmotiv bak ugjerningen.

– Det mener både hun og jeg. Denne konflikten oppsto fordi datteren flyttet fra sin egen familie og inn til et ektepar. Da bodde hun sammen med en mann uten å være gift med ham, noe som utløste denne hendelsen, sier Lindbeck.

– ÆRESMOTIV: Den fornærmede kvinnen og hennes bistandsadvokat, Monica Lindbeck, mener knivstikkingen var et forsøk på æresdrap.
– ÆRESMOTIV: Den fornærmede kvinnen og hennes bistandsadvokat, Monica Lindbeck, mener knivstikkingen var et forsøk på æresdrap. Foto: NTB Scanpix

Det kjenner ikke den tiltalte familiefaren seg igjen i.

– Knivstikkingen har på ingen måte vært planlagt, og han mener det ikke er noe æresmotiv her. Dette handler om en kompleks familiekrangel som han vil gå nærmere inn på under sin forklaring i retten, sier forsvarer Storrvik.

Taus om motiv

Aktor i saken, statsadvokat Carl Graff Hartmann, ønsker ikke å kommentere hva påtalemyndigheten mener var motivet for drapsforsøket.

– Det ønsker jeg ikke å si noe om før saken kommer opp for retten, sier han.

Hartmann bekrefter imidlertid at det ligger en lang og omfattende etterforskning bak tiltalen. Etter det TV 2 kjenner til, er det mer enn 10.000 dokumenter i saken, som har vært etterforsket i nesten to år.

AKTOR: Statsadvokat Carl Graff Hartmann skal føre saken mot de fem familiemedlemmene.
AKTOR: Statsadvokat Carl Graff Hartmann skal føre saken mot de fem familiemedlemmene. Foto: NTB Scanpix

Politiet har brukt skjulte etterforskningsmetoder, blant annet romavlytting og kommunikasjonskontroll etter at de tiltalte i saken ble løslatt fra varetekt.

I kjølvannet av episoden ble totalt fem personer varetektsfengslet. Ifølge tiltalen sitter kun faren fortsatt varetektsfengslet.

Rettssaken er foreløpig ikke berammet.