Over 30 helsearbeidere vaksinert mot rabies

Etter at en kvinne i 20-årene døde av rabies på Førde sykehus, har helsearbeidere i kommunen fått tilbud om å ta rabiesvaksine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en uvanlig sak, og en sykdom som ikke smitter mellom mennesker. Men det er en teoretisk mulighet for at helsearbeidere eller veldig nære kontakter kan bli utsatt for smitte, sier kommuneoverlege i Førde, Øystein Furnes, til TV 2.

Ifølge avisa Firda, er det en kvinne i 20-årene som døde av den sjelden smitten.

– Vi er kjent med at det var ei kvinne i 20-åra, opprinnelig fra Hordaland, bosatt i Førde, som er død, sier Førde-ordfører Olve Grotle til TV 2.

– Folk flest i Førde tenker som folk i resten av Norge – at dette er en svært trist sak, med et fatalt utfall, sier ordføreren.

Undersøkelser

Etter at en pasient ved Førde sykehus døde av rabies mandag kveld, har de ansatte jobbet med å kartlegge alle som har vært i kontakt med pasienten.

– Vi har forsøkt å finne ut hvordan denne kontakten har vært, og om det kan ha vært mulig at andre har blitt utsatt for smitte, sier Furnes.

Helse Førde har vaksinert mellom 25 og 30 ansatte ved Førde sykehus.

– Smittevernarbeidet fortsetter, men jeg vil tro det ikke er så mange flere som kommer til å trenge vaksine. Jeg vil understreke at smittefaren mellom mennesker er svært liten, det har såvidt jeg vet aldri vært påvist smitte mellom mennesker, sier Terje Ulvedal, kommunikasjonssjef i Helse Førde, til TV 2.

Samtidig har kommunen vaksinert mellom fem og ti av sine ansatte.

Kommuneoverlegen opplyser at de ansatte har vært glade for tilbudet, men sier at hendelsen har kommet som et sjokk for alle involverte parter.

– Dette er en veldig spesiell situasjon, og det har vært et stort behov for informasjon. Folk blir redde, og da er det viktig å ta dette på alvor, sier han.

– Bekymret

Furnes sier at de ikke har sett noen særlige tegn til panikk, og at folk har fått med seg at dette ikke er en sykdom som smitter mellom mennesker.

– Folk har vært bekymret, men vi har ikke merket noen økt etterspørsel etter rabiesvaksine, noe det heller ikke er grunnlag for, sier kommuneoverlegen.

Kommunikasjonsrådgiver i Helse Førde, Per Marifjæren, opplyser til TV 2 at de slår ring rundt pasienten og familien, og at de derfor er svært sparsommelige med å gi ytterligere informasjon.

– Pasienten ble innlagt hos oss like før 1. mai, men fikk behandling av kommunal helsetjeneste til å begynne med, sier Marifjæren.

Vedkommende hadde vært på ferie i Sørøst-Asia og ble ifølge Helse Førde bitt av en hund.