NYVALG: Statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver ut nyvalg i Danmark. Valget skal holdes 5. juni.
NYVALG: Statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver ut nyvalg i Danmark. Valget skal holdes 5. juni. Foto: Junge, Heiko

Nyvalg i Danmark

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver ut valg i Danmark på grunnlovsdagen 5. juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke siden 1950-tallet har en dansk statsminister ventet like langt ut i en valgperiode før han skrev ut nyvalg som Lars Løkke Ramussen.

– Kaller på samling

Tirsdag ettermiddag ba han om ordet i Folketingssalen for å gi følgende meddelelse.

– Her hjemme i Danmark hører man plutselig synspunkter i debatten som de fleste av oss betrakter som ekstreme og fremmedfiendtlige. Oppbruddet kaller på samling. Rystelser fordrer stabilitet. Usikre tider krever et erfarent og robust lederskap. Jeg har derfor meddelt hennes majestet Dronningen at det utskrives Folketingsvalg. Jeg ber danskene om gjenvalg om gjenvalg til folketingsvalget, som avholdes på grunnlovsdagen 5. juni, sa Løkke Rasmussen fra Folketingets talerstol tirsdag ettermiddag.

Hvem ville du stemt på i Danmark? Ta kandidattesten til dansk TV 2

Syk opposisjonsleder

Beskjeden kom kort tid etter at Socialdemokratenes formann Mette Fredriksen på grunn av sykdom avlyste en planlagt TV 2-duell mot den borgerlige statsministeren som skulle skjedd tirsdag kveld.

– Jeg er oppriktig lei meg for at Mette Frederiksen er i sykesengen i dag, og det hadde jeg ingen anelse om i går, da jeg varslet hennes majestet Dronningen om at jeg ville utskrive valg. Da jeg stod opp i dag var jeg overbevist om at jeg skulle til debatt med henne på TV 2 i kveld, sa Løkke Rasmussen til den danske tv-kanalen tirsdag ettermiddag.

– Dette er noe av det verste jeg har opplevd. Av alt man kunne forestille seg hadde jeg ikke trodd at valget ville komme på en dag, hvor jeg lå i en seng på Herlev sykehus, men det gjorde det, sier Mette Fredriksen i en video på sin facebookside..

Opposisjonslederen fortalte at hun har fått matforgiftning som har vart i fore dager, etter å ha drevet kampanje på Nordjylland i helgen.

Lang valgkamp

Statsministeren satser på sin side på en av de lengste valgkampene noen sinne. I Danmark kan nyvalg skrives ut tre uker før valget skal holdes, mens det er fire uker til danskene skal velge nytt Folketing.

– De siste fire årene har mine regjeringer laget avtaler med alle i Folketinget og vi har vedtatt nesten 95 prosent av alle lovforslag med flertall over blokkgrensene, så takk for deres tillit og for de mange gode stunder gjennom de siste fire år. Jeg vil gjerne ønske dere alle og danskene en riktig god valgkamp, sa Lars Løkke Rasmussen fra talerstolen.

At Løkke Rasmussen velger grunnlovsdagen som valgdag betyr at danskene må gå to ganger til valgurne på kort tid. 28. mai skal de velge medlemmer av Europaparlamentet, mens de altså en drøy uke senere skal ha valg til Folketinget.

Ligger langt bak

Gjennomsnittet av målinger i Danmark viser at opposisjonen har et klart forsprang på de borgerlige regjeringspartiene.

Det seneste vektede gjennomsnittet til Berligske Barometer viser klar ledelse for venstresiden med 97 mandater mot 78 for de borgerlige partiene. Ved valget for snart fire år siden vant den blå blokken med 90 mot 85 stemmer.

I Danmark sitter Lars Løkke Rasmussen som statsminister for en regjering som består av hans eget parti Venstre, Det konservative folkeparti og Liberal Allianse. I tillegg regnes ofte Dansk Folkeparti med til blå blokk.

Danske velgere vil denne gang kunnes stemme på en lang rekke partier. Tre nye partier er oppstillingsberettiget til dette valget. Dermed kan danskene velge mellom 13 partier.