Blogger, forfatter og menneskerettighetsforkjemeren, Iyad El-Baghdadi, søkte asyl i Norge i 2014 Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Blogger, forfatter og menneskerettighetsforkjemeren, Iyad El-Baghdadi, søkte asyl i Norge i 2014 Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

The Guardian: Norsk-palestinsk blogger i skjul etter Saudi-trussel

Menneskerettighetsaktivist, Iyad el-Baghdadi, skal være flyttet til sikkert sted etter at CIA kontaktet PST om en trusselsituasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For to uker siden advarte CIA norske myndigheter om en mulig trussel mot demokratiforkjemperen, Iyad el-Baghdadi, melder britiske The Guardian.

I følge den britiske avisen dukket norske myndigheter opp på døren til El-Baghdadi 25. april og tok ham med til et sikkert sted. De advarte ham om at han var utsatt for mulig fare etter en udefinert trussel fra Saudi-Arabia.

El-Baghdadi er en sterk kritiker av den saudiarabiske kronprinsen, Mohammed bin Salman, og har levd i asyl i Norge siden 2014.

– Slik jeg har forstått det har saudiene meg i sikte, men ingen vet hva de har planer om å gjøre, sier El-Baghdadi på telefon med The Guardian.

Han sier videre at norske myndighetene har informert ham om at de tar trusselen alvorlig.

El-Bahgdadi er palestinsk-født forfatter som har bodd mesteparten av livet i De forente arabiske emirater. Han fikk posisjon som arabisk menneskerettighetsforkjemper under den arabiske våren, og har over 123.000 følgere på Twitter.

På Twitter kommenterer han sikkerhetssituasjonen. Han skriver at «noe sprøtt angående hans sikkerhetssituasjon skjedde for to uker siden, og at han ikke har lov til å snakke om det». Han skriver videre at det har vært en stressende periode, men at han har det etter forholdene bra.

Det har foreløpig ikke lykkes TV 2 å få en kommentar fra El-Baghdadi. Til The Guardian sier han at trusselsituasjonen viser at det har gjør er effektivt.

– Hvis de ikke ville drepe meg, ville jeg ikke gjort jobben min, skriver El-Baghdadi på Twitter.

TV 2 har foreløpig ikke lykkes å få en kommentar fra PST om situasjonen, men til The Guardian sier de at de ikke kan kommentere kontakten de har med individer eller vurdering de har om ivaretakelse av sikkerheten til individer.