Benedikte (19) flyttet til Volda – dét var det en god grunn til

VOLDA (TV 2): Benedikte Kåss (19) heiser prideflagget for Volda. Hun flyttet hit på grunn av Bygdepride og måten skeive blir tatt i mot på i bygda.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det fineste jeg kan si om Volda? Jeg tror det er miljøet her. Jeg har fått noen av de beste vennene noensinne her og jeg har møtt noen av de snilleste folkene noensinne her. Det så hyggelig å være her at det av og til er vanskelig å tro, sier Benedikte til TV 2.

Smittsomt

Hun skuer ut over Volda på Sunnmøre med nysnø på toppene og irrgrønt dalføre, og er euforisk over stedet hun har flyttet til for å studere.

– Hovedgrunnen til at jeg flyttet hit er absolutt Bygdepride, sier 19-åringen.

Verdens første Bygdepride ble arrangert i Ørsta og Volda i fjor, og ble en kjempesuksess med en parade der nærmere 4.000 deltok. Onsdag åpner Bygdepride 2019, og arrangøren er stolt over at de har vist vei for skeive i Distrikts-Norge.

– Da vi i fjor fikk likestillingsprisen til Møre og Romsdal fylkeskommune, holdt Anbjørn Steinholm Frislid en tale der han sa at homofili ikke smitter, men Bygdepride gjør det. Det vi har sett siste året er at det har dukket opp tilsvarende arrangement i veldig mange bygder og mindre byer. Det er helt fantastisk, sier Rune Sæbønes i Bygdepride.

Hjertesak

For den unge studenten ved medielinja på Høgskolen i Volda var det viktig å komme til et sted der hun følte seg inkludert.

SKEIV: Benedikte Kåss.
SKEIV: Benedikte Kåss.

– Først og fremst fordi jeg er skeiv. Dette er en hjertesak siden det har med meg personlig å gjøre. Jeg kommer også fra en relativt liten plass og vet selv at det ikke er like akseptert alle plasser i Norge. Derfor er det viktig å fortelle den historien her, sier Benedikte.

Noe av det første hun gjorde var å engasjere seg i Bygdepride.

– Jeg tror Bygdepride har en viktig beskjed i forhold til det det å være skeiv på bygda. Du trenger ikke oppleve alle de fordommene, og bygda er ikke så fordomsfull som alle tror at han er. Du har jo alle de historiene om alle skeive som flykter fra bygda. Jeg er et et eksempel på folk som kommer til bygda på grunn av at jeg er skeiv og som har lyst til å oppleve et samfunn hvor det er greit å være skeiv, sier Benedikte Kåss.

– Opplever du at Volda er inkluderende?

– Det vil jeg absolutt si. En av de første dagene da jeg kom hit i august i fjor sammen med min lillesøster og min mor, kjørte vi rundt for å gjøre innkjøp. Bare på den turen så vi tre-fire homoflagg i butikkene og jeg følte meg veldig hjemme allerede. Det har vært veldig hyggelig å komme hit til Volda, forteller Benedikte.

Nå gleder hun seg voldsom til arrangmentet som starter onsdag og som har et høydepunkt med stor parade lørdag.

– Jeg har ganske store forventninger! Det kommer til å bli min første pride noensinne, forteller 19-åringen.

Ny parade

Rune Sæbønes, som i en alder av 53 valgte å fortelle på Facebook at han var homofil, er stolt over det de har fått til.

– Pride er både en fest og en protest. Vi fokuserer mest på festen, men inne i dette ligger protesten fordi at vi vil vise at bygda er for alle. Vi vil vise at bygda aksepterer alle og er et inkluderende samfunn.

– Dere utgjør en forskjell?

ARRANGØRER: Anbjørn Steinholm Frislid, Rune Sæbønes, Gjøri Larsdatter Dalsbø, Ingrid Kristine Sylte og Benedikte Kåss er klar for årets Bygdepride. Foto: Arne Rovick/TV 2.
ARRANGØRER: Anbjørn Steinholm Frislid, Rune Sæbønes, Gjøri Larsdatter Dalsbø, Ingrid Kristine Sylte og Benedikte Kåss er klar for årets Bygdepride. Foto: Arne Rovick/TV 2.

– Ja, og det er tøft å si det om seg selv. Men ut fra det som skjedde i etterkant i fjor og det som skjedde over hele landet etter vårt arrangement i fjor, så vet vi det at vi har inspirert og det synes vi er kjekt altså. Og så vet vi at her i Volda at unge har stått frem i etterkant av Bygdepride i fjor. Det er helt fantastisk, sier Rune Sæbønes.

– Er homofobien i ferd med å forsvinne?

– Nei, det er den ikke. I sosiale medier er det fremdeles homofobi ute å går. Men jeg føler kanskje at de som markerte motstand i fjor opplevde at resutlatet ble et helt annet enn det de ønsket. Vi fortsetter å drive informasjonsarbeid og vil skal jobbe for å fjerne fordommene, sier Sæbønes.

I paraden lørdag har arrangørene fått med seg arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

– Vi er jo spent på oppslutningen, men vi har omtrent like mange lag og organisasjoner som er påmeldt i år som i fjor. Dette gleder vi oss voldsomt til, sier Rune Sæbønes.