SMITTE: I 90 prosent av tilfellene kommer rabies fra løshunder i utlandet.
SMITTE: I 90 prosent av tilfellene kommer rabies fra løshunder i utlandet. Foto: Aizar Raldes

Dette må du vite om rabies

Mandag kveld bekreftet Helse Førde at en pasient døde etter å ha blitt smittet av rabies. – Folk skal ikke være redde, sier overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Personen var bosatt i Førde og hadde for to måneder siden vært på ferie i Sørøst-Asia, da vedkommende ble bitt av en hund.

Pasienten ble gradvis dårligere etter å ha kommet hjem fra tur, og tidlig mandag kveld døde pasienten.

– Pasienten var innlagt på vår intensivavdeling, og døde fredelig med den nærmeste familien rundt seg, opplyste fagdirektør i Helse Førde, Trine Hunskår Vingsnes i en pressemelding.

– Svært alvorlig

Dette er det første tilfellet av rabies hos mennesker i Norge siden 1815.

Frode Forland, fagdirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet (FHI), sier til TV 2 at situasjonen i Norge er under kontroll, fordi viruset ikke finnes i landet.

I flere U-land er derimot situasjonen en helt annen, og svært alvorlig.

– Hvis du kommer i en situasjon hvor du blir bitt av et dyr i utlandet, må du oppsøke lege umiddelbart. Hvis dyret har fått påvist rabies, skal en ha behandling så fort som mulig, sier Forland.

Behandlingen som tilbys er en vaksine, samt immunglobulin som er et antistoff som dannes av de hvite blodlegemene i en organisme, for å motstå skadelige fremmedstoffer. Vaksinen har god effekt, selv etter at mennesker har blitt bitt.

Par måneder

Forland i FHI sier at dersom man blir bitt, og ikke oppsøker lege, vil det som regel ta et par måneder før symptomene oppstår.

Overlege ved Haukeland universitetssykehus, Kristine Mørch, sier til TV 2 at rabies er et virus som kan gi en alvorlig hjernebetennelse.

– Typisk for rabies er at man får symptomer hvor spesielle områder i hjernen rammes. Pasienten kan eksempelvis få en spesiell frykt for vann, slik at vedkommende ikke vil svelge. Dette kalles hydrofobi, sier Mørch.

Pasienten kan også få en frykt for luft, som kan føre til spasmer i pustemusklene. I andre tilfeller er det snakk om nevrologiske symptomer som redusert bevissthet, økende lammelse og endret adferd, opplyser overlegen.

Dette må du gjøre

Har man først fått påvist viruset, er det svært lite som kan gjøres, annet enn lindrende behandling. Studier viser at fra en får påvist rabies, tar det i gjennomsnitt to uker før pasienten dør.

Selv om rabies er en svært alvorlig og dødelig sykdom, er Mørch opptatt av at nordmenn ikke har noen grunn til å være redde, da viruset ikke smitter mellom mennesker.

– Dersom en skal ut å reise til U-land og områder med mye rabies, bør man søke råd fra helsepersonell om man trenger vaksine. Det som er like viktig å huske på er at man ikke skal ta på løshunder. I 90 prosent av tilfellene smitter rabies gjennom disse, sier legen.

Mørch er en del av et fagmiljø som jobber tett på rabies, og holder blant annet kurs i India.

– Siden sykdommen er uhyre sjelden i Norge, er dette dypt tragisk. Man tenker mest på de det gjelder, sier hun til TV 2.