Tsjernobyl: – En historie om det verste og beste mennesker kan gjøre

«Hvert atom av uran er som en kule som trenger gjennom metall, betong eller kjøtt. I Tsjernobyl finnes det over tre trillioner slike kuler. Noen av dem vil ikke slutte å skyte på 50.000 år».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er 33 år siden atomkraftverkulykken som ble begynnelsen på slutten for Sovjetimperiet. I ruinene gjemmer det seg fortsatt hemmeligheter, løgner og myter.

Mange av dem graves opp i en ny miniserie som starter på HBO tirsdag.

Tusenvis døde

Offisielt ble 31 personer ble drept i Tsjernobylulykken. Dødstallet har ikke endret seg siden 1987, men katastrofen forårsaket utvilsomt langt flere dødsfall. Estimater varierer mellom 4.000 og 93.000 dødsfall i Ukraina, Hviterussland, Russland og gjennom Europa, skriver Sky News.

– Hvert atom av uran er som en kule som trenger gjennom metall, betong eller kjøtt. I Tsjernobyl finnes det over tre trillioner slike kuler. Noen av dem vil ikke slutte å skyte på 50.000 år, sier Valeri Legasov i serien.

Legasov var etterforskingsleder etter katastrofen og spilles av Jared Harris i serien.

Se Camilla Laaches anmeldese av serien øverst i saken!

Miniserien, som er i fem deler, handler om hvordan ulykken kunne skje og hvordan noen mennesker dro inn i område for å begrense skadene mest mulig, uten å tenke på egen sikkerhet.

I hovedrollene finner vi svenske Stellan Skarsgård og Emily Watson. Skarsgård spiller statsminister Boris Shcherbina. Han sier serien er en hyllest til bakkemannskapet som rykket inn i området etter ulykken.

– Det systemet i Sovjet som forårsaket ulykken. Undertrykkelse av fakta og kunnskap. Systemet skulle være perfekt, og de som visste at det fantes feil og svakheter turte ikke si i fra, for man skulle ikke bygge ting med svakheter i Sovjet, sier Skarsgård i et intervju med Sky Atlantic som har samprodusert serien med HBO.

– Dette er en historie om det verste mennesker kan gjøre, men også det beste, sier Harris.

Testen som gikk katastrofalt

Det var tidlig om morgenen 26. april 1986. Kvelden før hadde man gjennomført en test i reaktor 4. i atomkraftanlegget. Det gikk katastrofalt bra. Ingeniørene på anlegget hadde skudd av sikkerhetssystemet for å sjekke hvordan reaktoren ville klare seg under et atomangrep. De visste ikke at reaktoren hadde en rekke feil.

Turbinene som skulle pøse på kaldt vann ble svekket. Vannet ble til damp, og trykket økte og økte helt til det eksploderte. Stål og betong revnet, og brannen fortsatte i flere dager.

Dekkoperasjon

To personer på anlegget ble drept. Men det var bare begynnelsen på katastrofen. En radioaktiv sky blåste over Sovjet-Ukraina og Europa. Ingen vet helt hvor store konsekvenser ulykken hadde. 130 personer som dro inn på anlegget for å begrense skadene fikk akutte stråleskader. 39 av disse døde innen få uker.

Tsjernobyl-ulykken, 1986.
Reaktor 4 i atomkraftverket i Tsjernobyl eksploderte 26. april 1986.
Scan-Foto: Novosti
Tsjernobyl-ulykken, 1986. Reaktor 4 i atomkraftverket i Tsjernobyl eksploderte 26. april 1986. Scan-Foto: Novosti Foto: Novosti

Lederne i Sovjet forsøkte i det lengste å dekke over katastrofen. Sovjetiske myndigheter meldte ikke om ulykken før man i Sverige kunne registrere forhøyede stråleverdier i nærheten av ett av sine kjernekraftverk.

Legasov er atomfysiker og forsto hvor ille det hele kunne gå. Han brukte all sin kunnskap for å begrense skadene, og også å få ut informasjon om katastrofen til verden.

Tusenvis døde

FN-gruppen «The Chernobyl Forum», anslår at flere tusen mennesker døde som følge av atomulykken, og sier hundretusenvis av mennesker ble påvirket av høye strålenivåer.

Det ble en økning i antall krefttilfeller i Ukraina og Hviterussland. Barn ble spesielt rammet. 350.000 ble evakuert fra områdene rundt, og tusenvis av landsbyer ble forlatt.

Norge og andre europeiske land ble også rammet av ulykken. Østlig vind førte radioaktive skyer over kontinentet.

Norge ble spesielt hardt rammet da det var mye nedbør de følgende dagene. Særlig fjellområdene i Midt-Norge ble rammet, og radioaktive partikler ble tatt opp av gress og lav i beiteområdene til sau og rein.

WHO mener hele fem millioner mennesker fremdeles bor i områder utsatt for stråling etter ulykken.