Skilegenden Gjermund Eggen er død. Han ble 77 år gammel.

Eggen døde mandag på sykehuset i Elverum etter kort tids sykeleie og med sine nærmeste rundt seg, skriver Østlendingen.

Han ble født 5. juni 1941 i Engerdal, der han bodde i hele sitt liv. Han var gift med Anne, har tre barn og sju barnebarn.

Eggen ble VM-konge da han vant tre gull under ski-VM i Oslo i1966. Det ble gull på 15-kilometeren, femmila og stafetten.

Tv-bildene fra den avsluttende femmila i mesterskapet er legendarisk. Nordmannen var i en sekundstrid mot finnen Arto Tiainen.

I flere lå kameraet Gratishaugen rettet mot skogen i påvente av at Eggen skulle komme.

– Nå går klokka fort. Nå må du komme, Gjermund, ropte NRKs Jarle Høysæter.

Til slutt vant Eggen med ti sekunders margin.

Det gjorde ham til superstjerne over natten, og på et showrenn i Sarpsborg noen dager etter VM ble det så mye oppstyr at Eggen måtte stikke fra både ski og utstyr, mens bilen som han skulle inn i ble skjøvet av veien av hysteriske fans.

Han ble også popstjerne etter å ha spilt inn Engerdalsvalsen på vinyl, sammen med Dizzie Tunes. Den solgte til sølvplate (25 000).

I tillegg viste hele landet plutselig hvor Engerdal var, og turistene strømmet på. Daglig parkerte turistbusser utenfor, og Eggen fikk tusenvis av brev fra fans. Det ble rett og slett litt for mye av det gode.

– Det var helt sirkus. Folk kom med campingvogner, noen slo opp telt og campet ute her. De banket på døra og ville hilse på og se premiesamlingen. Det ble et enormt oppstyr, og det ble egentlig for mye for meg. Jeg ble rett og slett folkesky, sa Gjermund Eggen til NRK i 2016.

I hjemkommunen er han hedret med en egen statue. Den ble avduket 5. august 2006.