ETTERFORSKET HER: Politiet i Oslo har etterforsket og etterforsker fremdeles en rekke saker mot skuespilleren i 20-årene.
ETTERFORSKET HER: Politiet i Oslo har etterforsket og etterforsker fremdeles en rekke saker mot skuespilleren i 20-årene. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Skuespiller tiltalt for å ha prostituert kjærestene sine

En skuespiller i 20-årene skal ha opprettet profiler på nettsider og søkt etter personer som ville ha sex med to kvinner han hadde et forhold til. Deretter kjørte han dem ut til sexkunder, mener politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer frem i en tilleggstiltale mot skuespilleren, som allerede er tiltalt for grov vold mot en kvinne, vold mot en tidligere toppfotballtrener, trusler og kjøring uten gyldig førerkort.

Ifølge den nye tiltalen, som først ble omtalt av Nettavisen, prostituerte skuespilleren fra august 2012 til desember 2013 den ene kvinnen, som han hadde et kjæresteforhold til.

Ifølge politiet begynte han med å opprette profiler på flere nettsider hvor han søkte etter personer som ville ha sex med kvinnen.

Deretter la han ut nakenbilder av henne, mener politiet. Skuespilleren skal videre ha utstyrt kjæresten med en egen telefon som skulle brukes i kontakten med kundene.

Nekter straffskyld

Deretter instruerte han kvinnen i hvordan og hvor mye hun skulle jobbe, mener politiet, som også vil føre bevis for at han kjørte henne til og fra kunder.

Politiet mener også å kunne bevise at skuespilleren mottok store deler av utbyttet fra prostitusjonsvirksomheten.

Nøyaktig samme fremgangsmåte brukte han overfor en annen kvinne fra mai til september i 2015, ifølge tiltalen. Også denne kvinnen skal han ha hatt et kjæresteforhold til.

– Min klient nekter straffskyld etter tiltalen, sier skuespillerens forsvarer, advokat Petter Bonde.

Voldtektssak henlagt

Kvinnen som skal ha blitt prostituert i 2012 og 2013, anmeldte skuespilleren for både hallikvirksomhet og voldtekt. Politiet siktet skuespilleren for begge lovbruddene, men statsadvokaten valgte senere å henlegge voldtektssaken.

Kvinnen har valgt ikke å anke henleggelsen til Riksadvokaten, opplyser hennes bistandsadvokat Trine Rjukan til TV 2. Nå gruer kvinnen seg til rettssaken i begynnelsen av juni.

– Hun har det tungt fordi det vil være vanskelig for henne å møte i retten og forklare seg om disse forholdene. Samtidig har det vært en lang prosess. Bare det å skulle gå til politiet og anmelde tiltalte har vært vanskelig, sier Rjukan.

Hun poengterer at kvinnen var veldig ung da hallikvirksomheten skal ha skjedd.

– I begynnelsen innså hun ikke alvoret i situasjonen, men etter hvert som tiden har gått, har hun forstått mer av hva dette har handlet om og hvor utnyttet hun har blitt, sier Rjukan.

Kjent for politiet

I tillegg til hallikvirksomhet er skuespilleren tiltalt for to tilfeller av vold i saken som skal opp for retten 3. juni.

Den ene voldsepisoden knytter seg til en tredje kvinne han har hatt et forhold til, men som forklarer at hun ikke har hatt kjennskap til hans påståtte hallikvirksomhet.

Ifølge tiltalen slo, dyttet og lugget han kvinnen så hun ble påført hjernerystelse og mistet hår fra hodet.

Kvinnen ble sykmeldt som følge av hendelsen, som fant sted ved skuespillerens leilighet i et av Oslos dyreste strøk.

Den andre voldsepisoden skal ha funnet sted søndag 26. august i fjor, da skuespilleren ifølge politiet slo ned en tidligere toppfotballtrener. Samme dag skal tiltalte ha forsøkt å presse til seg 100.000 kroner fra treneren.

Samtidig som voldssakene, hallikvirksomheten og truslene skal behandles i retten, fortsetter politiet å etterforske flere andre saker mot skuespilleren.

Han har siden oktober sittet varetektsfengslet etter at politiet gjorde beslag i et tosifret antall kilo kokain. I april ble han overført fra varetektsfengsling til soning av en dom som han fikk i august i fjor.

Prisnominert

Den unge skuespilleren har flere ganger tidligere vært i politiets søkelys, både før og etter at han ble nominert til en gjev pris for noen år siden.

I august i fjor møtte han i Oslo tingrett og forklarte seg om grov vold, samt vold og trusler mot politifolk og arrestforsvarere.

Mens tingretten frifant ham for grov vold, ble skuespilleren dømt til ett år og én måneds fengsel, blant annet for en episode der han på fengselscellen var utagerende og sparket en arrestforvarer og spyttet en annen i ansiktet.

Årsaken til at skuespilleren satt i fengsel i utgangspunktet, var at han i 2013 ble utpekt som hjernen i den såkalte «sexfelle-saken», der han fysisk mishandlet, truet og presset minst syv menn for penger etter å ha lokket dem med lovnader om sex med unge kvinner.

Fordi han samarbeidet med politiet og dessuten var mindreårig da de grove ranene ble begått, ble han dømt til 373 timer samfunnsstraff. Før dette hadde han sittet halvannen måned i varetekt.

Regissør vitnet

Avtjeningen av samfunnsstraffen gikk heller ikke smertefritt, og selv etter tre innskjerpingssamtaler, fortsatte skuespilleren å begå vilkårsbrudd.

Kriminalomsorgen begjærte derfor flere ganger at den subsidiære fengselsstraffen skulle fullbyrdes, uten å få medhold. I 2014 ble samfunnsstraffen satt på pause mens mannen deltok på filminnspilling.

I lagmannsretten vitnet en norsk regissør, som forklarte at skuespilleren var tiltenkt flere roller i hans framtidige prosjekter.

Lagmannsretten la vekt på forklaringen, fordi deltakelsen i filminnspillingen «syntes å være positiv» for mannen, som ble dømt til å fullbyrde 43 dager av sin subsidiære fengselsstraff. Deretter gjenstod 224 timer samfunnsstraff.

Da Nedre Romerike tingrett i oktober 2017 ga ham enda en mulighet til å gjennomføre samfunnsstraffen i stedet for å sone i fengsel, gikk det 10 dager før skuespilleren overfalt en mann i en garderobe på et treningssenter i Oslo. Denne episoden er blant hendelsene han i august ble dømt for.

Det er satt av seks dager til rettssaken i Oslo tingrett i begynnelsen av juni.