Joakim Hansebråten hos MyLift på Gjøvik viser fram en identisk minigraver som den som ble stjålet natt til 17. april.
Joakim Hansebråten hos MyLift på Gjøvik viser fram en identisk minigraver som den som ble stjålet natt til 17. april. Foto: Åsted Norge

Åsted Norge tok opp jakten på stjålet gravemaskin i Romania

ÅSTED NORGE (TV 2): Like før påske ble en minigravemaskin verdt 250.000 kroner stjålet på Gjøvik. Eieren trodde maskinen var tapt, men Åsted Norge tok opp jakten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er det mulig å få tilbake en stjålet minigraver som befinner seg i Romania? Dét lurte bedriften MyLift på da de sendte en e-post til Åsted Norge. Redaksjonen i Åsted Norge tok utfordringen.

Ser hver bevegelse

Men det tyvene kanskje ikke visste, var at gravemaskina er utstyrt med GPS-overvåkning og at Joakim Hansebråten fra MyLift på Gjøvik kan se hvor den befinner seg. På datamaskinen sin viser han oss hvordan signalet fra GPS-en oppdateres hvert tiende minutt.

— I dag ser vi at den er blitt starta og flytta på en tilhenger fra byen der den stod og til en annen by, forteller han.

Hver eneste dag siden tyveriet har han ventet i spenning. Vil tyvene oppdage GPS-en og demontere den? Er maskina tapt for alltid?

Prøvde seg i to netter

Minigraveren stod lagret på en tomt like utenfor Gjøvik sentrum da den ble stjålet natt til 17. april.

Etter tyveriet tok Joakim et dypdykk inn i GPS-loggen som viser at noen prøvde å starte maskina allerede to døgn tidligere, men at de ga opp etter fire og en halv time. To netter senere kom trolig de samme personene tilbake. Denne gangen brukte de hele fire timer før de lyktes med å stjele den. Joakim peker og viser på GPS-loggen.

— Her ser du at den reiser og her er den på RV4 på tur ut fra Gjøvik i 120 km i timen.

Noen timer senere ble GPS-signalet så dårlig at Joakim ikke klarte å se hvor maskina tok veien. Men fire dager senere skjedde det noe.

Innerst i denne gata, i en fjellandsby vest i Romania, havnet minigraveren som ble stjålet på Gjøvik. Foto: Åsted Norge
Innerst i denne gata, i en fjellandsby vest i Romania, havnet minigraveren som ble stjålet på Gjøvik. Foto: Åsted Norge

Romania

Den 21. april klokka 11:11 ser vi at maskina blir startet, men fortsatt uten ordentlig GPS-signal, så vi ser ikke lokasjonen. Tre minutter senere blir GPS-en oppdatert på ei adresse i Romania, forteller Joakim.

Åsted Norge bestemmer seg for å ta opp jakten. Vi engasjerer to journalistkolleger i Romania som følger med på minigraverens ferd.

De drar til adressen vi har fått fra Joakims GPS-logg. Der ser de ikke maskina, men de ser en hvit varebil bak et hus. Signalet kommer fra innsiden av varebilen, som de filmer i skjul. Noen timer senere sender Joakim en sms til Åsted Norge: «Nå er den under transport igjen».

I løpet av to uker i Romania blir maskina flyttet 175 kilometer før den ender opp i en fjellandsby. Åsted Norge følger med på alle bevegelsene den gjør.

Samarbeid

Våre rumenske kolleger må hele tiden holde seg i skjul, for vi aner ikke hvilket miljø vi står ovenfor. Til slutt klarer de å filme minigraveren med skjult kamera. Den står parkert bak en vedstabel innerst i en blindgate.

Da maskina ble stjålet ble tyveriet anmeldt hos politiet på Gjøvik. Åsted Norge kontakter dem og gir beskjed om at vi har funnet den i Romania. Det blir starten på en politiaksjon.

Fredag 3. mai sier rumensk politi seg villig til å beslaglegge gravemaskina på oppdrag fra politiet på Gjøvik. Våre journalistkolleger er med når to sivile politimenn går til aksjon.

Skal ha betalt 8000 Euro

Gravemaskina blir lastet opp på en tauebil mens den nye eieren står og ser på. Til politiet sier han at han betalte 8000 Euro, som tilsvarer rundt 80.000 kr, for gravemaskina, og at han kjøpte den via et rumensk nettsted. Nå er pengene tapt.

Serienummeret er skrapet bort, men GPS-en viser at det utvilsomt er minigraveren fra Gjøvik som har havnet oppi fjellene i Romania, 240 mil hjemmefra.

Til Åsted Norge sier rumensk politi at de har dannet seg et bilde av en krets mistenkte, men at den videre etterforskningen vil ta tid. Mannen som eide 3maskina sier han kjøpte den i god tro. Han er foreløpig ikke siktet i saken, men dette kan endre seg.

Minigraveren beslaglegges av sivilt politi i Romania. Mannen til venstre sier han kjøpte den for 8000 Euro på et nettsted. Nå er pengene tapt. Foto: Åsted Norge
Minigraveren beslaglegges av sivilt politi i Romania. Mannen til venstre sier han kjøpte den for 8000 Euro på et nettsted. Nå er pengene tapt. Foto: Åsted Norge

Politiet undersøker mulig gjerningsmann

På Gjøvik får Joakim Hansebråten beskjeden han har håpet på fra Åsted Norge.

Beskjeden om at politisamarbeidet mellom Norge og Romania har vært vellykket og at gravemaskina er beslaglagt.

— Det er utrolig bra at det gikk an å finne den igjen. Jeg ser at det lønner seg å bruke penger på GPS-overvåkning av utstyr. Vi er veldig godt fornøyde, sier Joakim, som nå er i gang med å organisere transporten hjem til Gjøvik.

Også politiet på Gjøvik er fornøyde med aksjonen.

— Det jeg kan si per nå er at vi har informasjon om en mulig gjerningsmann som vi kommer til å undersøke nærmere, og vi håper at en slik aksjon vil virke forebyggende i forhold til andre som foretar denne typen tyverier i Norge, sier politiadvokat Marte Johansen.