VÆRFORSKJELLER: Slik så det ut fra Solavågen i Sula kommune på Sunnmøre mandag formiddag. Der er det masse nysnø i fjellet, og gnistrende grønt i fjæresteinene.
VÆRFORSKJELLER: Slik så det ut fra Solavågen i Sula kommune på Sunnmøre mandag formiddag. Der er det masse nysnø i fjellet, og gnistrende grønt i fjæresteinene. Foto: Arne Rovick

store kontraster over hele landet:

Sol, regn og snø – sjekk hvem som er heldigst

Lave temperaturer og skiftende vær vil prege værkartet de neste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I april var det unormalt varmt i hele landet. Måneden ble den varmeste og nest tørreste siden målingene hos Meteorologisk institutt startet i 1990.

Men i mai var det et kraftig væromslag, og mandag morgen våknet store deler av landet opp til lave temperaturer og et generelt grått vær.

Snøvær skapte også utfordringer på veiene på Østlandet, og vegtrafikksentralen Øst advarte mot glatte veier og vanskelige kjøreforhold.

– Årsaken til dette været er et lavtrykk som går over Østlandet og Sverige. Det trekker nordover tirsdag, og kommer over Nord-Norge onsdag, sier meteorolog hos StormGeo, Lillian Bergheim, til TV 2.

Skiftende vær

Ifølge Bergheim vil det henge igjen noen byger på Østlandet i form av snø og sludd tirsdag. Derimot kan det se ut som at resten av landet får oppholdsvær denne dagen.

– Det blir opphold og litt sol nord i Nordland, Troms og Finnmark. Også Vestlandet og Sørlandet får stort sett oppholdsvær tirsdag, men det er fortsatt ganske kjølig og fare for nattefrost, sier hun.

Onsdag gjør været nok et skifte. Da er det Sør-Norge som får sol, mens de i Troms og Finnmark må belage seg på sludd, snø og vind. Nordland og Trøndelag kan også få perioder med regn, og kanskje sludd.

– Men selv om det blir sol, skjer det ikke så mye med temperaturene. De stiger noe på dagtid, men det er fortsatt kjølig.

Stigende grader

Bergheim forteller at gradene først vil stige gradvis torsdag.

– Sånn som det er nå blir det varmest på Vestlandet og i Midt-Norge på fredag. Det vil ligge på rundt 10 grader, men kan komme opp mot 15 grader. Kaldest blir det i lavlandet i Troms og Finnmark med sludd og snø, forteller hun.

Hvordan været blir inn mot helgen for Sør-Norge er ennå usikkert, da flere små lavtrykk vil sirkulere mellom Storbritannia og og Sør-Norge. Det vil trolig komme som regn på Østlandet torsdag og fredag.

– Torsdagen blir grei på Vestlandet. I Troms og Finnmark blir det sludd og snøbyger, mens det i Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal blir oppholdsvær, sier Bergheim.

– Vær forsiktig!

Skiftende vær, lave temperaturer og snøbyger kan føre til vanskelige kjøreforhold. Ifølge Bergheim er det stor fare for sludd og snø i Hedmark tirsdag. Ut over uka er det Troms og Finnmark som får snøværet.

Hun oppfordrer alle bilister til å kjøre etter forholdene.

– De bør være forsiktig med å kjøre tidlig på morgenen. Snøen blir nok ikke liggende på veien, men det er greit å være forsiktig. I nord blir det nok dårlige kjøreforhold, men ikke noe de ikke er vant med, avslutter meteorologen.