TAPTE: Henrik Kristoffersen vant ikke frem i rettssaken mot Norges Skiforbund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TAPTE: Henrik Kristoffersen vant ikke frem i rettssaken mot Norges Skiforbund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kristoffersen tapte rettssaken mot Skiforbundet

Henrik Kristoffersen tapte rettssaken mot Norges Skiforbund om å profilere egne sponsorer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Henrik Kristoffersen tapte rettssaken mot Norges Skiforbundet og får ikke kjøre med privat sponsor på hjelmen.

Kristoffersen sier han er skuffet over dommen fra tingretten og at han vurderer å anke dommen inn for lagmannsretten.

– Jeg er naturlig nok veldig skuffet over dommen, men har respekt for at retten har kommet til en annen konklusjon enn den vi mener er riktig. Jeg visste at jeg tok fatt på en bratt motbakke i forsøket på å få Oslo tingrett til å endre oppfatning fra forføyningssaken. Nå skal vi sette oss ned og lese dommen grundig, og sammen med advokaten og støttespillere vurdere om den skal ankes inn for lagmannsretten. Jeg kommer helt klart til å vurdere alle muligheter og innfallsvinkler i tiden fremover, sier Kristoffersen.

– Denne kampen har ikke vært forgjeves. Saken har satt fokus på oss enkeltutøveres manglende rettigheter, og skiforbundets totale eiendomsrett over utøvernes markedsrettigheter. Jeg setter stor pris på den massive støtten jeg har fått, fra mange utøvere i en rekke idretter, og fra idrettsledere i klubber og lag, som har sagt at jeg har kjempet en batalje på vegne av mange. sier Henrik Kristoffersen.

Advokat Odd Stemsrud hos Advokatfirmaet Grette, som fører saken på vegne av Henrik Kristoffersen, uttaler følgende etter å ha skumlest dommen:

VURDERER ANKE: Henrik Kristoffersen og vurderer å anke dommen inn til lagmannsretten. Her sammen med advokat Odd Stemsrud under rettssaken i mars.
VURDERER ANKE: Henrik Kristoffersen og vurderer å anke dommen inn til lagmannsretten. Her sammen med advokat Odd Stemsrud under rettssaken i mars. Foto: Hagen, Fredrik

– Hvis denne dommen blir stående, er det en svart dag for alle som håpet på økt støtte til breddeidrett og frihet for enkeltutøvere underlagt Norges skiforbund. I dommen har Oslo tingrett ganske oppsiktvekkende valgt å fravike internasjonal konkurranserett. Noe mer kan jeg ikke si før jeg har lest dommen grundig, sier Stemsrud.

Skipresidenten: – En viktig avgjørelse

Tingretten konkluderer med at Norges Skiforbund var i sin fulle rett da Kristoffersen ble nektet å inngå avtale med den østerrikske drikkegiganten i 2016 om å bære Red Bull-merket på hjelmen. Det fremgår av dommen i søksmålet alpinisten anla mot skiforbundet.

– Norges Skiforbund har vunnet saken fullt ut, konkluderer Oslo tingrett.

Retten fritar imidlertid Kristoffersen for å betale sakskostnader.

– Vi er fornøyd med utfallet fordi vi har fått fullt medhold, retten har gjort en god og grundig vurdering av hele sakskomplekset og alle anførselsene til Kristoffersen og tilbakevist samtlige. Slik at vi har vunnet saken fullt ut. Det er vi tilfreds med og mener det er en viktig avklaring for hele den norske idrettsmodellen, sier advokat Per Andreas Bjørgan til TV 2.

– Hvordan ser dere på en eventuell anke?

– Det ligger i systemets natur, at det går an å anke en dom man ikke er fornøyd med. Fra Skiforbundets side håper vi at vi kan legge denne saken bak oss, det er ikke slike konkurranser Norges Skiforbund skal være involvert i. Skiforbundet vil være forberedt en gang til og forsvare denne modellen fullt ut om det skulle bli en anke, sier Bjørgan til TV 2.

– Oslo tingrett har konkludert med at idrettens regelverk og NSFs praksis om utøvernes personlige markedsavtaler er fullt ut forenlig med EØS-rettens krav. NSF er derfor frifunnet i søksmålet. NSFs markedsavtaler muliggjør en bred sportslig satsning samtidig som utøverne har gode muligheter for å inngå personlige avtaler. Retten har konstatert at fordelingen av rettigheter mellom landslag og utøver er balansert, sier advokat for Norges Skiforbund, Per Andreas Bjørgan.

VIKTIG AVGJØRELSE: Skipresident Erik Røste mener seieren i retten var en viktig avgjørelse for hele norsk idrett.
VIKTIG AVGJØRELSE: Skipresident Erik Røste mener seieren i retten var en viktig avgjørelse for hele norsk idrett. Foto: Pedersen, Terje

– Jeg er glad for at Norges Skiforbund har vunnet saken fullt ut. Dette er en viktig avgjørelse ikke bare for Skiforbundet, men for hele norsk idrett. Dommen gir oss medhold i grunnleggende avklaringer for måten vi finansierer toppidretten på, og legger til rette for rekruttering, barn, ungdom og breddeaktiviteter. Retten slår fast at det er en god balanse mellom forbundets rettigheter og utøvernes muligheter til å inngå personlige avtaler, sier skipresident Erik Røste.

– Vi er veldig godt fornøyd med dommen, som jeg også sa i tingretten, den norske idrettsmodellen har vist at det også er mulig å bli en god idrettsutøver innenfor den. Jeg talte opp før jeg kom hit og jeg mener at vi har vunnet 17 gullmedaljer i de ulike senior-verdensmesterskapene sist vinter. Det viser at den modellen fungerer, sier Erik Røste til TV 2.

Rettssaken avslutter en flere år lang strid mellom Kristoffersen og Skiforbundet. 24-åringen ønsket å kunne profilere sine egne sponsorer på hjelmen, men Skiforbundet har allerede solgt denne plassen til Telenor.

Kristoffersen mener reklameinntekter som dette er nødvendig for å gi ham like konkurransevilkår som flere av verdens beste alpinister har, mens Skiforbundet på sin side hevder en slik avtale vil være ødeleggende for bredden i norsk idrett.

– Red Bull vil kunne stille med privatfly

Under rettssaken i mars mente Henrik Kristoffersen at han ikke får den samme støtten fra Norges Skiforbund som han får hos sine private sponsorer. Under rettsaken nevnte han blant annet tilgang til fysioterapeut på heltid og mulighet til en såkalt «fast track» om han opplever akutte skader.

– Red Bull vil også kunne stille med helikopter og privatfly for x antall utøvere. Tid er en ekstremt viktig faktor i alpint 2019. Det handler om hundredeler og å ha så mye energi som mulig. Det er ekstremt viktig, sa Kristoffersen under rettssaken.

Skiforbundets advokat Per Andreas Bjørgan pekte på at skiforbundets Red Bull-nekt ikke fører til at Kristoffersen mister muligheten til å tjene gode penger.

– Viser hva slags muligheter de har til å inngå private sponsoravtaler

Kristoffersen-advokat Odd Stemrud hevdet at forbundets markedsmonopol fratar utøverne all makt over egne markedsrettigheter, og at alpinstjernens inntekt ikke er relevant.

Det var Bjørgan ikke enig i.

– Det viser hva slags balanse det er i dette systemet, og hva slags muligheter de har til å inngå private sponsoravtaler, sa forbudets advokat, som viste til at Henrik Kristoffersen årlig har tjent rundt ti millioner kroner de seneste årene.

Rundt 3,5 millioner kroner er premiepenger, resten kommer fra private sponsoravtaler.

Henrik Kristoffersen har siden 2016 ønsket å kjøre med Red Bull-logoen på hjelmen, men skiforbundet har sagt nei fordi de allerede hadde solgt reklameplassen til Telenor.

– Disse rettighetene er såpass viktige og sentrale at skiforbundet ønsker å beholde disse, sa Bjørgan under rettssaken.