IMPONERTE: Carl Fredrik Hagen hang med verdenseliten i Tour de Romandie. Foto: instagram.com/cfhagen
IMPONERTE: Carl Fredrik Hagen hang med verdenseliten i Tour de Romandie. Foto: instagram.com/cfhagen

– Det er ingen i norsk sykkel som er så godt trent som han

TV 2-ekspert Johan Kaggestad er full av lovord om Carl Fredrik Hagen etter sykkelbragden i Sveits.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Merk dere navnet Carl Fredrik Hagen (27). Nordmannen syklet søndag inn til 15. plass sammenlagt i det kuperte etapperittet Tour de Romandie. Det er uvanlig at en nordmann henger med verdens beste ryttere når det går oppover.

Men Hagen hang ikke bare med de beste. Han slo fjorårets Tour de France-vinner Geraint Thomas på to av de kuperte etappene.

På den tøffeste fjelletappen ble han nummer 14, kun 26 sekunder bak sammenlagtvinner Primoz Roglic.

Hagen dro rett hjem til Norge etter den siste kraftanstrengelsen i Genève. 27-åringen er veldig godt fornøyd med uken som har vært.

– Jeg sitter igjen med en følelse av å være overrasket. Jeg hadde ikke helt forventet at jeg skulle kjøre så bra så tidlig. Det er en lettelse å vise at jeg er helt i toppen og kjemper med de beste så tidlig i sesongen som førsteårs proff, sier Hagen til TV 2.

Lotto Soudal-rytteren synes det er artig at han slo Tour de France-vinneren Thomas på to av etappene.

– Jeg tok ham i spurten på første etappe og i bakkeavslutningen på 3. etappe. Det var ganske bratt den siste kilometeren. Da fikk han hammeren totalt de siste 100 meterne og jeg passerte ham. Han ble nummer tre sammenlagt. Det viser litt av nivået i rittet. Tour de France-vinneren kan ikke bare stille opp og tro at han skal vinne sammenlagt, sier Hagen, som mener rittet var en fin bekreftelse på at han er i rute.

– Det er det jeg er avhengig av for å bygge selvtillit. Jeg føler fortsatt jeg har ganske mye å gå på. Det er kanskje det som er det morsomste. Det jeg gjorde denne uken er ikke toppnivået mitt, forteller han.

Fornøyd lagledelse

Tilbakemeldingene fra lagsjefene er også med på å bygge selvtillit.

– Det har utelukkende vært veldig positivt. Jeg tror egentlig hele laget har vært litt overrasket. De hadde ikke forventet dette såpass tidlig. De er veldig godt fornøyd. Vi hadde ingen klar leder da vi hadde et møte kvelden før prologen. Vi hadde et mål om å vinne en etappe med Victor Campenaerts på en av tempoetappene. Ellers stilte vi med et ganske kjøresterkt og ungt lag med tre neo-proffer. Thomas De Gendt var med for å gjøre de siste forberedelsene frem mot Giroen. Vi hadde egentlig et lag uten en klar leder og tok dag for dag. Jeg fikk en kjempebra plassering på 1. etappe. Da var jeg plutselig med. Men jeg hadde ikke fokus på sammendraget før tempoen i går. Da lå jeg topp 15 i sammendraget og gjorde alt jeg kunne for å forsvare den plasseringen, sier han.

Tidligere i år har Hagen snust på topp 10-plasseringer på enkeltetapper både i Tour Down Under og i Algarve. I Australia ble han nummer 36 sammenlagt. Hagen var usikker på om han ville klare å forsvare 15. plassen før den avsluttende tempoen i Tour de Romandie.

– Det er første året mitt med tempo. Jeg har ikke kjørt tempo i Joker eller i Sparebanken. Jeg har kjempelite erfaring med det. I tillegg krasjet jeg i Tirreno og skadet albuen min. Jeg fikk stafylokokkinfeksjon i albuen. Det gjorde at jeg ikke kunne trene tempo. Når man sitter i tempobøyla presser man akkurat der hvor såret var, så jeg måtte la såret være i fred. Det var først i prologen at jeg kjørte hardt på temposykkelen siden Tirreno. Jeg har prioritert hardtrening på raceren. Nå er jeg veldig motivert for å jobbe med tempoen, sier han.

Tviler på Tour de France-plass

Nå skal Hagen trene hjemme frem til Hammer Stavanger. Så skal han kjøre Hammer Stavanger og Tour of Norway. Deretter reiser han til Frankrike for å kjøre Dauphiné før NM og et høydeopphold i Livigno venter. Hagen tror Tour de France-toget er gått - for denne gang.

– I Lotto fokuserer de på å bygge laget rundt Caleb Ewan i Tour de France. Han og hjelperne hans har prioritet i årets Tour. Jeg har ikke Tour de France i tankene i år, selv om det hadde vært morsomt. Jeg har som mål ikke bare å være med der, men å prestere der på sikt. Men jeg tar steg for steg. Det er viktig ikke å gape over for mye i starten. Jeg har fortsatt god tid, sier klatreren.

Hagen takker ikke nei om muligheten likevel skulle dukke opp.

– Hvis laget endrer fokus fra bare å prestere i spurtene og brudd i Tour de France til å satse mer på sammendrag, håper jeg at jeg kan være en rytter som kan bli utviklet videre til det.

– Tåler mye juling

TV 2-ekspert Johan Kaggestad synes det er gledelig at Hagen er på nivå med verdenseliten.

– Det er veldig bra. Endelig en nordmann som hevder seg i et kupert ritt. Han gjennomførte med stil og sto løpet bra. Hagen er en ideell etapperytter. Han tåler mye juling. Det er ikke overraskende, for det er ingen i norsk sykkel som er så godt trent som Carl Fredrik Hagen. Han har vært en «ultra-utøver» fra han var en liten gutt. Hagen har allsidigheten og en utrolig treningsglød. Jeg kan ikke skjønne annet enn at han burde være en sterk kandidat til å få en plass på Tour de France-laget til Lotto Soudal. Han er en ideell treukersrytter og veldig lojal, sier Kaggestad.

27-åringen synes det er smigrende å høre ordene fra Kaggestad.

– Det var veldig hyggelig å høre fra ridder Kaggestad. Det er mange godt trente syklister, men jeg er kanskje en av de mest allsidige syklistene. Jeg har en allsidig idrettsbakgrunn og har vært innom stort sett det meste av utholdenhetsidrett. Jeg er kanskje den som er mest herdet gjennom mange idretter. Det er uansett veldig hyggelig å høre det, sier Lotto-syklisten.

Han tror det vil komme flere gode norske prestasjoner også i fjellene i årene som kommer.

– Jeg har hatt følelsen av at det er noe Norge har savnet. Det har vært glimtvis, men det har ikke vært utpregede sammenlagtryttere med bra bakkekapasitet de siste årene. Men dette viser at det gror bra i norsk sykkelsport. På kontinentalnivå kjører Foss og Leknessund veldig bra oppover. Norge begynner å få gode klatrere, avslutter han.