Derfor håper Solskjær at erkerivalen løfter pokalen

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United kan få en tøffere sesongoppkjøring enn planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir kun Europaliga-spill på Manchester United neste sesong. Og skulle Arsenal gjøre jobben i siste serierunde borte mot Burnley vil det også kun bli 6. plass på Ole Gunnar Solskjærs menn i serien.

Dermed har Manchester United-fansen fått et realt dilemma. For med mindre erkerival Manchester City vinner FA-cupfinalen mot Watford senere denne måneden, så må United inn allerede i andre kvalifiseringsrunde til Europaligaen.

Det betyr en amputert sesongoppkjøring og første tellende kamp allerede 25. juli, en halv måned før rivalene.

Det er et scenario mange med hjertet i Manchester United slett ikke ønsker, kanskje til og med verre enn tanken på å se rival City juble for en eventuell The Treble.

Ole Gunnar Solskjær er i hvert fall ikke i tvil om hva han ønsker seg.

– Det er skuffende ikke å nå Champions League. Vi hadde lyst til det. Men vi trodde ikke det var mulig da jeg kom inn, så det har egentlig vært en realitet lenge. Europaliga kan bli en utfordring. Vi får bare håpe at vi blir nummer fem – men det ser ikke slik ut nå – eller at Manchester City vinner FA-cupen. For hvis vi begynner preseason med Europaliga-kvalik 25. juli eller noe sånt, så skal det bli en lang sesong, sier kristiansunderen til TV 2.

Skulle Watford stikke av med pokalen er det en real melkerute som venter Manchester United på veien til Europaligaens gruppespill.

Andre kvalifiseringsrunde starter 25. juli med retur 1. august. Så venter tredje kvalifiseringsrunde 8. august med retur 15. august, før det til slutt er play-off 22. august med retur 29. august.

Det er nok seks kamper Ole Gunnar Solskjær meget gjerne vil være foruten.

– Det vil ikke være gunstig i det hele tatt. Jeg forstår ham veldig godt, men det er en kjip situasjon å havne i: Å måtte sitte og heie på erkerivalen. Det Solskjær trenger mest av alt er tid på treningsfeltet med spillerne. Det har vært snakket mye om hvem som skal ut og hvem som skal inn i sommer, men det viktigste er faktisk det som skjer på treningsfeltet. Under sesongen er det begrenset hva man får gjort, men dette er en veldig viktig preseason for Manchester United. Solskjær har selv snakket om hvor mye han gleder seg til å få en skikkelig sesongoppkjøring med guttene og da sier det seg selv at det er uheldig hvis den blir oppstykket slik, sier TV 2s ekspert Simen Stamsø-Møller.

Lag som er kvalifisert til Europaligaen i Premier League

  • Laget på 5. plass i Premier League er kvalifisert for gruppespillet.
  • Vinneren av FA-cupen er kvalifisert for gruppespillet.
  • Vinneren av Ligacupen er kvalifisert for andre kvalifiseringsrunde.

Når dette endrer seg:

  • Hvis FA-cup vinneren ender blant topp 5 i Premier League. Da vil deres gruppespill-plass gå til det høyest rangerte laget i serien som ikke er kvalifisert for Europa.
  • Hvis Ligacupvinneren ender blant topp 5 i Premier League (eller topp 6 hvis overnevnte scenario hender). Da vil deres plass i andre kvalifiseringsrunde gå til det høyeste rangerte laget i serien som ikke er kvalifisert for Europa.

    Kilde: premierleague.com

– Dette er jo seks kamper som verken han eller spillerne trenger. Han har mange spillere som er slitne nå etter en lang sesong hvor det i tillegg var VM. Da ønsker man å kunne gi dem mest mulig fri. Nivået og motstanden vil nok ikke være all verden, men disse spillerne trenger å øve seg på treningsfeltet, ikke i kamp.

Slik fungerer det

I utgangspunktet er det kun 5. plassen i Premier League som får Europaliga-plass, i tillegg til de to cupvinnerne. Mens vinneren av FA-cupen går direkte inn i gruppespillet, går vinneren av Ligacupen inn i andre kvalifiseringsrunde.

Men hvis vinneren av cupene allerede er kvalifisert for Europa vil plassen gå til det best rangerte laget som ikke allerede er klar for Europacup-spill.

Manchester City vant Ligacupen og det er denne plassen Manchester United er blitt tildelt for øyeblikket. Men skulle City vinne FA-cupen i tillegg vil de i stedet få tildelt denne, noe som gjør at de slipper kvalikspill.

Da vil den resterende plassen i stedet tildeles Wolverhampton på 7. plass.

Dermed er det langt ifra bare City-fans som vil heie på de lyseblå 18. mai.

PS: Selv om det nå er en mulighet for at engelske lag allerede kvalifisert for Champions League kan vinne både denne sesongens Champions League og Europaligaen, frigjør ikke dette enda en plass i neste sesongs turnering. Kun fem lag fra én nasjon kan delta. Det betyr at å vinne Europaligaen er Arsenals store sjanse til å kvalifisere seg for neste sesong Mesterliga, mens for Solskjær og Manchester United er det intet håp.