FORNØYD: Kim Jong-un var til stede under missiltestene lørdag. Diktatoren var tilfreds med det han fikk se.
FORNØYD: Kim Jong-un var til stede under missiltestene lørdag. Diktatoren var tilfreds med det han fikk se. Foto: Kcna/NTB scanpix

Eksperter: Dette er Kims atomplan

Nord-Korea gjennomførte nye missiltester på lørdag. Oppskytingene er en del av Kim Jong-uns langsiktige plan for atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un var «godt fornøyd» med missiltestene lørdag, der landet testet rakettoppskytere og presisjonsvåpen.

Flere missiler ble testet, og missilene fløy 70 til 200 kilometer før de landet i Japanhavet.

Det hvite hus uttalte lørdag at de var informert om missiltestene og at de følger situasjonen. President Donald Trump sa at han har tiltro til Kim.

– Kim vet at jeg er med ham, og han vil ikke bryte vårt løfte. En avtale vil bli inngått, skrev Trump på Twitter.

Beskjed fra Nord-Korea

Prio-forsker Stein Tønnesson mener testen av rakettkomponenter er et dårlig tegn, men at man kan trøste seg med at det dreier seg om raketter med kort rekkevidde.

– President Trumps kommentar på Twitter er dessuten beroligende. Han har fortsatt tro på at han kan få til en avtale med Nord-Korea, sier Tønnesson til TV 2.

Nord-Koreas missiloppskyting var trolig en advarsel til USA etter toppmøtet i Hanoi, der Kim Jong-un og Donald Trump ikke klarte å få på plass en atomnedrustningsavtale, sier en analytiker ifølge The Guardian.

– Det er en beskjed om at Nord-Korea igjen kan ty til en konfronterende linje, hvis det ikke skjer et gjennombrudd, sier forskeren Yang Uk ved Korea Defence and Security Forum til Reuters.

MISSILTEST: Nord-Korea fyrer av en rekke raketter under lørdagens missiltest. Foto: KCNA
MISSILTEST: Nord-Korea fyrer av en rekke raketter under lørdagens missiltest. Foto: KCNA

Hanoi-møtet

Kim Jong-un og USAs president Donald Trump møttes for å diskutere Nord-Koreas atomvåpen i Vietnam i februar i år. På forhånd var det håp om at de ville komme nærmere en enighet, men toppmøtet ble avsluttet tidligere enn planlagt uten konkrete resultater.

– I Hanoi foreslo Kim å legge ned atombyen Yongbyon, hvor det er mange anlegg. Dette skulle Nord-Korea gjøre mot at noen sanksjoner ble hevet. Det skulle altså skje en gradvis nedrustning, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til TV 2.

USA hadde imidlertid en annen innstilling, som handlet om at all nedrustning skulle skje i én omgang.

– USA ville at Nord-Korea skulle fjerne alle masseødeleggelsesvåpen og avleveringsmidler, mot at alle sanksjoner ble hevet. I dette lå det en bestemt rekkefølge, med nedrustning først, og deretter samtaler om å lette på sanksjoner, sier Lodgaard.

RAKETT: Kim Jong-un var selv til stede under oppskytingen lørdag. Foto: KCNA / AP
RAKETT: Kim Jong-un var selv til stede under oppskytingen lørdag. Foto: KCNA / AP

– Handlet ikke i god tro

Når tilliten mellom landene fra før er såpass dårlig, mener Lodgaard at USAs fremgangsmåte var dømt til å mislykkes. Da Kim møtte Russlands president Vladimir Putin i april, mente Kim at USA opptrådte uredelig på det mislykkede toppmøtet i Vietnam.

– USA inntok en ensidig holdning og handlet ikke i god tro, sa Kim under sitt møte med Putin i Vladivostok.

Kim hevdet også at situasjonen på Korea-halvøya er fastlåst og i en kritisk fase. Putin fremholdt på sin side at Russland ønsker en rolle i samtalene om atomnedrustning på Korea-halvøya.

I en telefonsamtale mellom Trump og Putin fredag skal Russlands president ifølge Kreml ha fortalt Trump at kravene som er stilt Nord-Korea, bør følges av tiltak som letter sanksjonstrykket. Putin gjentok med andre ord budskapet han kom med etter møtet med Kim i Vladivostok.

PRØVESKYTING: Nord-Korea testet rakettoppskytere og presisjonsvåpen. Foto: KCNA via KNS / AFP
PRØVESKYTING: Nord-Korea testet rakettoppskytere og presisjonsvåpen. Foto: KCNA via KNS / AFP

Kims plan

Seniorforsker Lodgaard sier Kim Jong-un i vage ordlag har uttalt at han ønsker kjernefysisk nedrustning. Det er samtidig viktig for Kim og Nord-Korea at denne nedrustningen må skje gradvis.

– Lørdagens missiltesting kan tolkes som et tegn på utålmodighet. Nord-Korea antyder at det snart må komme en endring i amerikanernes holdning til forhandlingene, sier Lodgaard.

Kims uttalte plan om en nedrustning steg for steg er avhengig av at USA endrer sin tilnærming.

– Samtidig er det ingen som vet hvor langt Kim er villig til å gå i en eventuell nedrustning. Det vil tiden og de videre forhandlingene vise, sier Lodgaard.