Tar drastisk grep etter Parkland-skytingen

SKOLEMASSAKRE: I dette bildet fra 14. februar i fjor blir elever ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland evakuert av politiet mens skytingen pågår inne på skolen. Nå tar delstaten kontroversielle grep for å hindre at det skal skje igjen.
SKOLEMASSAKRE: I dette bildet fra 14. februar i fjor blir elever ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland evakuert av politiet mens skytingen pågår inne på skolen. Nå tar delstaten kontroversielle grep for å hindre at det skal skje igjen. Foto: Mike Stocker/AP
Etter to dager med intens debatt, vedtok Florida denne uken kontroversiell ny lovgivning for å hindre nye skoleskytinger.

14. februar i fjor skjøt og drepte Nikolas Cruz (20) 17 elever og lærere på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida.

Cruz var tidligere elev ved skolen, men hadde like før massakren blitt utvist på grunn av truende oppførsel.

På Valentines Day tok han med seg en halvautomatisk rifle inn på skolen, og åpnet ild mot forsvarsløse ungdommer og lærere.

Fjorten elever og tre lærere ble drept.

Vil la lærerne bære våpen

I fjor godkjente delstaten et program som skulle bidra til å beskytte skolene, ved å la enkelte skoleansatte bære våpen. Lærerne selv fikk imidlertid ikke denne tillatelsen.

Onsdag denne uken tok Representantenes hus i Florida vekk dette unntaket, melder flere amerikanske medier.

Lovforslaget vant fram med 65 mot 47 stemmer etter to dager med intens debatt, som var preget av sinne og fortvilelse blant de folkevalgte i delstaten. Flere afro-amerikanske folkevalgte brøt sammen da de la ut om personlige erfaringer om rasisme, og deres frykt for at minoritetsbarn skal bli forhåndsdømt av lærere som nå får bære våpen.

Floridas senat har allerede godkjent forslaget, og mangler nå kun signaturen til guvernør og republikaner Ron DeSantis, som har støttet lovforslaget og forventes å signere.

Florida blir den 15. delstaten til å tillate at lærere bærer våpen i klasserom, etter Alabama, Arkansas, Colorado, Idaho, Indiana, Missouri, Montana, Ohio, Oklahoma, Oregon, South Dakota, Texas, Utah, og Washington.

Stikk i strid med forskning

Til tross for intense motargumenter fra delstatens demokrater, vant altså den republikanske majoriteten likevel fram.

Både president Donald Trump og NRA (National Rifle Association) har argumentert for at en bevæpnet lærer kan være den beste beskyttelsen mot en aktiv skytter på skoleområdet, til tross for at det ikke finnes noen beviser for at bevæpning av lærere bidrar til å øke sikkerheten på amerikanske skoler.

Tvert imot viser forskning at flere aspekter ved nærhet til våpen bidrar til å gjøre barnas hverdag mindre trygg, ifølge Everytown Research. Ved flere tilfeller har bevæpnede sivile bidratt til å gjøre trusselsituasjoner vanskeligere for politiet å takle, ettersom arbeidet med å identifisere hvem som faktisk er en trussel blir mer komplisert.

USAs to største lærerorganisasjoner har også flere ganger gått hardt ut mot forslag om å bevæpne lærere.

Forgjeves våpendebatt

Den nye lovgivningen markerer en stor seier for våpenaktivister, som etter Parkland-skytingen var på defensiven da flere overlevende studenter startet en landsdekkende debatt om våpenlover.

Protestaksjonen «March for Our Lives» ble etter hvert til, og flere hundre tusen i flere byer over hele USA tok til gatene med appeller om strengere våpenlover og tryggere skoler.

Da 18 år gamle Emma Gonzales ble omtalt som en av de aller sterkeste av dem.

Bare få dager etter at Cruz skjøt og drepte flere av hennes medelever, gikk hun opp på talerstolen foran en stor folkemengde i Fort Lauderdale. Der gikk hun hardt ut og kritiserte våpenlovene i landet:

– Vi forstår ikke hvorfor det skal være vanskeligere å lage planer med vennene våre, enn å kjøpe et automatisk eller halvautomatisk våpen. I Florida trenger du ikke bevis, du trenger ikke våpenlisens, og hvis du kjøper så trenger du ikke registrere det. Du kan kjøpe så mange våpen du vil, sa hun til befolkningen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook