Fra alvorlig hjertesyk til fire VM-medaljer og verdenscupseier sammenlagt

Rett før VM fikk Jesper Saltvik Pedersen (19) klarsignal til å begynne å trene igjen etter seks måneders sykdomavbrekk. Det gikk over all forventning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var noen som sa at vi bare kunne drite i denne sesongen, så klarte vi å motbevise det, sier Jesper Saltvik Pedersen til TV 2.

To VM-sølv, to VM-bronser og sammenlagtseier i verdenscupen.

Jesper Saltvik Pedersen har levert varene, men det var lenge usikkert om alpintesset i det hele tatt kom til å få deltatt i VM etter at han ble alvorlig syk.

– Jeg var klar igjen i midten av desember. Så hadde jeg 15 dager på ski før VM begynte og der tok jeg to sølv og to bronse, det må vi si oss fornøyde med. Også klarte jeg å ta verdenscupen sammenlagt, så jeg er første norske som har klart det to år på rad, sier 19-åringen.

Alvorlig syk

Årsaken til den minimale treningen før VM er at 19-åringen fikk hjertebetennelse i fjor sommer.

Det resulterte i ni dager på intensivavdelingen i Bergen og resten av sommerferien på sykehus. I seks måneder måtte gullvinneren i storslalåm fra fjorårets Paralympics holde under 120 i puls.

– Hva kunne skjedd hvis du hadde mer enn 120 i puls med hjertebetennelse?

Hjertemuskelbetennelse

  • Betennelsen kan skyldes virus eller bakterier, giftstoffer eller autoimmune reaksjoner - det vil si at kroppen utvikler antistoffer som angriper hjertemuskulaturen.
  • Hjertemuskelbetennelse er en av de hyppigste årsakene til plutselig død hos unge mennesker uten kjent sykdom.
  • Betennelsen i hjertet kan gi et sykdomsbilde som varierer fra akutt hjertesvikt til knapt merkbar sykdom. Tilfellene med lite sykdomsplager er de hyppigste.
  • Kilde: Norsk Helseinformatikk.

– Da risikerer du at hele systemet stopper. Det er jo ikke så gunstig, så da var det en fordel å høre på ekspertene og prøve å holde seg under den grensa i de seks månedene og heller trene bra når jeg fikk klarsignal, sier 19-åringen.

– Ble du skremt da?

– Det er klart at det er ikke en fin opplevelse, men vi skjønte jo ikke helt hvor alvorlig det var før legene sa det til oss.

Harde treningsøkter ble lagt på hylla for en stund og roligere dager med mer skolearbeid, lette rulleturer og lett styrke ble den nye hverdagen i et halvt år for verdenscupvinneren.

Høy puls og litt smerter i brystet

Alpinisten merket at noe ikke var som det skulle da han kjente at pulsen var høyere og at han hadde litt smerter i brystet. Det skulle vise seg å komme av en bakterie som hadde kommet inn i systemet.

– Betennelse på hjertemuskelen kan komme av mange ting. I mitt tilfelle var det en bakterie som hadde lurt seg inn i systemet. Den førte til en immunreaksjon på hjertet hvor hjertet prøvde å bli kvitt det. Det førte til at hjertet gikk litt løpsk, så da kjente jeg at det ble litt høy puls og litt smerter i brystet, så da dro vi til sykehuset, sier Saltvik Pedersen.

Verdenscupvinneren fikk brukt sykdomstiden til noe nyttig utenfor idretten.

– Det setter litt ting i perspektiv. Du får enda mer lyst til å trene og nå bruker jeg alle mulighetene jeg har til å trene. Når du ikke får lov til å ha mer enn 120 i puls, så må du finne på litt andre ting, så det ble kanskje litt mer skole enn vanlig. Men det er kanskje like greit, sier han med et smil.

Til VM med 15 treningsdager i bagasjen

– Hva tenkte du da du sto ved starten under VM og hadde 15 dager med trening bak deg?

– Jeg var egentlig bare glad for å være tilbake og hadde ikke så store forhåpninger. Vi gikk inn i VM med lave skuldre og fire medaljer skal vi si oss veldig godt fornøyd med, sier Saltvik Pedersen.

Fire VM-medaljer senere, gir tro på enda flere sterke prestasjoner i årene fremover.

UTEN HJERTEPROBLEMER: – Jeg er helt ferdig med hjertegreiene nå, så det er greit å se fremover, sier Jesper Saltvik Pedersen.
UTEN HJERTEPROBLEMER: – Jeg er helt ferdig med hjertegreiene nå, så det er greit å se fremover, sier Jesper Saltvik Pedersen. Foto: Ellen Kessel / TV 2
TRENINGSLEIR: Jesper Saltvik Pedersen på treningsleir i Røldal sammen med landslaget og det nederlandske landslaget.
TRENINGSLEIR: Jesper Saltvik Pedersen på treningsleir i Røldal sammen med landslaget og det nederlandske landslaget. Foto: Ellen Kessel / TV 2
KLAR FOR NY SESONG: Lite snø igjen og treningen for neste sesong er i gang for fullt.
KLAR FOR NY SESONG: Lite snø igjen og treningen for neste sesong er i gang for fullt. Foto: Ellen Kessel / TV 2

– Når du klarer å oppnå det uten så veldig mye trening så kan det gå enda bedre neste sesong med mer trening. Så vi ser fram til noen bra sesonger nå, sier en motivert 19-åring.

– Hva er målene framover?

– Nå skal vi ha en bra oppkjøring til sesongen, så er målet å kjempe om seier i alle verdenscuprenn neste sesong.

– Så du har lyst til å ta full pakke neste år?

– Må ha det som et litt hårete mål. Er man oppe og kjemper om seieren i alle renn, så er du oppe og kjemper om sammenlagtseieren i verdenscupen. Så skal vi ha VM på Hafjell om to år, så målet er å bli verdensmester der.