Listhaug talte til landsmøtet:

Vil vurdere å si nei til kvoteflyktninger

Lørdag morgen talte Sylvi Listhaug på Fremskrittspartiets landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen etter at hun ble utnevnt til Norges nye eldre- og folkehelseminister, talte Sylvi Listhaug til Frps landsmøte.

Spesielt to emner peker seg ut på Gardermoen i helgen: Bompenger og innvandring og integrering. I talen fortalte Listhaug at det nå sendes ut 94 forslag som dreier seg om innvandring og integrering til partiorganisasjonen.

– Et av dem er at vi ønsker å diskutere i partiet frem til neste valg, om vi skal si at vi skal stoppe å ta imot kvoteflyktninger for å bruke de store pengene på å hjelpe de mange og ikke de få, sa hun fra talerstolen.

– Vi ønsker at de som kommer til Norge som kvoteflyktninger skal skrive under på en kontrakt. Man må faktisk være villig til å innrette seg i det norske samfunnet, etter våre lover og regler, la hun til.

Introduksjonsmottak

Videre sa Listhaug at de vil vurdere å lage et «introduksjonsmottak» for kvoteflyktninger som kommer til Norge.

– Vi ser at en del av de som kommer som kvoteflyktninger sliter med å tilpasse seg det å bo i Norge, sa statsråden og fortalte om en reise til flyktningleiren Kakuma i Kenya.

– Jeg så på disse husene med betonggulv, uten elektrisitet, uten vann, uten noen av fasilitetene vi har i det norske samfunnet, og tenkte at det gir mening det flyktningkonsulenter har fortalt når jeg har vært rundt: At man tenner opp bål på stuegulvet eller bruker stuegulvet til å anlegge kjøkkenhage, sa hun.

Dette, sa Listhaug, er grunnen til at de sender ut forslaget om å opprette et slikt mottak.

– Alle kvoteflyktninger som kommer til Norge skal innom der, rett og slett for å lære seg å bo. Det å komme til Norge vil for veldig mange kvoteflyktninger være som å reise gjennom en tidsmaskin. Man må lære å bruke vaskemaskin, oppvaskmaskin, komfyr, hvordan elektrisitet fungerer og hvilke lover og verdier man skal følge, sa hun.

Eldreomsorg

I talen snakket Listhaug også mye om eldreomsorg, som hun erklærte var grunnen til at hun begynte som politiker.

– Jeg har alltid vært ekstremt glad i eldre, sa hun.

Listhaug oppfordret også landsmøtets deltakere til å komme seg ut blant folk.

– Det handler om å være ute blant folk og vite hvor skoen trykker. Å være ute på sykehjem, se utfordringene, se hva vi politikere kan gjøre noe med. Å være ombud handler om at vi aldri skal akseptere at mennesker blir utsatt for ubehøvlet oppførsel fra administrasjonene i kommunene. Vår jobb er å endre systemet, sa hun.

Ny statsråd

Det var fredag ettermiddag at statsminister Erna Solberg varslet at det ville gjøres endringer i regjeringen. Kort tid etter ble det bekreftet at Sylvi Listhaug gjør regjerings-comeback, idet hun tar over eldre- og folkehelseministerposten etter Åse Michaelsen.

Siv Jensen sparket i gang landsmøtet på Gardermoen fredag, med en tale hvor hun brukte mange eksempler fra sitt eget liv.

Under sin tale til fredag, benyttet partileder Siv Jensen muligheten til å gratulere den nye eldre- og folkehelseministeren.

– Jeg er stolt av å si at det er Sylvi som skal stå aller øverst på barrikadene for de eldre, sa hun til den nye statsråden som fikk stående applaus fra salen.

Listhaug har vært konstituert nestleder i Frp siden Per Sandberg trakk seg fra vervet etter at han måtte gå av som fiskeriminister, og det er ventet at hun blir formelt valgt som nestleder i partiet under landsmøtet i helgen.

River bomstasjoner

Under talen kom partilederen med flere budsjettlekkasjer, blant annet at regjeringen vil bruke 200 millioner kroner på å rive bomstasjoner. Det er også Sylvi Listhaug fornøyd med.

– Vi er det eneste partiet som ønsker å redusere og fjerne bompengene. Alle de andre ønsker mer. Nå håper jeg at andre ser at begeret er fullt. Folk er i opprørsstemning, sier Listhaug som mener at man ikke kan fortsette å overlesse bilister med å betale for sykkelveier, gangveier og kollektivtrafikk.

– Det er i vårt program at vi ønsker å fjerne bompenger. Men når du står helt alene, er det vanskelig å få fullt gjennomslag. Den norske befolkningen hadde betalt mer bompenger om vi ikke var i regjering, sier hun videre til TV 2.